Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig als ondernemer?

Inmiddels sta ik alweer 11 jaar ingeschreven als zelfstandig ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Niet altijd met hetzelfde bedrijf, want ik heb verschillende dingen gedaan de afgelopen jaren. Waardoor ik ook verschillende keren heb uitgezocht of het verstandig is een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (ook wel AOV genoemd) keert uit bij ziekte, als je langere tijd niet kunt werken. Ik leg je uit wanneer het wel en wanneer het niet verstandig is om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer voor langere periode ziek bent en dus arbeidsongeschikt bent, is er geen vangnet vanuit de overheid. Als je in loondienst werkt, betaalt je werkgever je salaris wel door (tenzij anders in je contract staat uiteraard). Als zelfstandig ondernemer krijg je geen ziektewetuitkering zoals je wel krijgt wanneer je je baan in loondienst kwijtraakt en ziek bent. Een AOV beschermt je inkomen als je niet kunt werken door ziekte of een ongeval.

Wat kost een AOV?

Er is geen kant en klaar antwoord te geven op wat een AOV precies kost. De premiehoogte is afhankelijk van onder andere je beroep, leeftijd, jaarinkomen en ook van je wensen van een mogelijke uitkering. Zo kun je zelf kiezen wat de hoogte van het uit te keren bedrag is verspreid over meerdere jaren. En hoe lang je eigen risico periode is. Als je een grote buffer hebt en het de eerste 3 maanden zelf gaat lukken om voldoende inkomsten te hebben, kun je je voorstellen dat het premiebedrag anders is dan wanneer je een eigen risico periode hebt van 1 maand. Net als dat in een hoog risico beroep meer zal betalen dan een laag risico beroep. Er is bijvoorbeeld bij een bouwvakker een veel hoger risico op arbeidsongeschiktheid door een ongeval of blessure, dan bij een kinderboekenschrijver. Een offerte wordt daarom helemaal op maat gemaakt. Dit kun je zelf doen, met handige rekentools, maar ook door middel van een adviesgesprek.

Mijn keuze om geen AOV af te sluiten

Inmiddels ben ik als zelfstandig ondernemer alleen nog actief op het gebied van mijn blog, waar je nu dit artikel aan het lezen bent. De kans op een arbeidsongeval is dus erg minimaal. Tenzij je het struikelen over de oplaadkabel van mijn laptop of een snee in mijn vinger bij het openen bij een perspakket meetelt. Maar met een gebroken arm, been of heup, kan ik vanuit mijn bed nog steeds artikelen schrijven en samenwerkingen aangaan. Zelfs als mijn vingers om wat voor reden dan ook niet bruikbaar zijn, is er altijd wel een mogelijkheid (bijvoorbeeld met spraakherkenning op de laptop). Ook heb ik inkomsten via mijn blog via affiliate links en het vertonen van advertenties, waardoor het inmiddels al een behoorlijke tijd geleden is dat ik in een maand tijd geen inkomsten heb gehad. Maar daarnaast ben ik ook nog werkzaam in loondienst voor 2,5 dag per week. Hiermee hebben wij voor ons gezin voldoende inkomsten als mijn inkomsten als zelfstandige weg zullen vallen door ziekte. Sterker nog, de afgelopen 8 maanden loop ik vanwege een burn-out in de ziektewet. En hebben we zelf kunnen ervaren dat we geen probleem hebben met het betalen van de vaste lasten. Mede daarom vind ik het voor mij persoonlijk niet waard om een AOV af te sluiten en hier maandelijkse kosten aan te hebben. De kans is wel erg klein dat ik het nodig ga hebben in de toekomst.

Wanneer zou ik wel een AOV afsluiten?

Met een partner die in de vloerenwereld werkt en daardoor veel op de bouw komt, praten we regelmatig over werken als ZZP’er. Hij werkt nu in loondienst, maar het lijkt erg aantrekkelijk te zijn om over een aantal jaar een eigen onderneming te starten. Maar een ongeluk is op zijn werk zo gebeurd. En wat dacht je van versleten knieën door het altijd maar op zijn knieën te werken? Een knieblessure is vaak niet binnen enkele weken te verhelpen. Bij de overweging over het zelfstandig ondernemerschap voor mijn partner, komt een AOV dus absoluut op het lijstje bij de inkomsten en uitgaven. En wanneer je als (alleenstaande) moeder alleen je inkomsten uit je eigen onderneming haalt, kan het ook zeker geen kwaad om te informeren naar een AOV en de kosten hiervan. Bij een laag risico beroep, zijn de kosten niet zo hoog. Natuurlijk kun je anders altijd nog een bijstandsuitkering aanvragen, maar het is prettig om iets meer financiële ruimte te hebben en je kinderen goed eten te kunnen geven. Zo is het voor iedere situatie en onderneming een persoonlijke overweging om wel of juist niet voor een AOV te kiezen.

Adviesgesprek voor een AOV

Twijfel je over een AOV en zou je hier graag eens met iemand over sparren? Dan kun je ervoor kiezen om een adviesgesprek aan te vragen. Hierbij wordt gekeken naar je persoonlijke situatie, de risico’s op arbeidsongeschiktheid en je medische achtergrond. Door middel van verschillende berekeningen en mogelijkheden in de verzekering, krijg je een advies op maat en kun je altijd nog besluiten of het nodig en zinvol is een AOV af te sluiten of niet. Het geeft ook niet als je na het gesprek nog even na wil denken. Want je bent niet verplicht om een AOV af te sluiten na een adviesgesprek.

Heb jij als zelfstandig ondernemer een AOV afgesloten?