9 makkelijke bespaartips voor je gezin

Het leven is duur, je hoeft de nieuwswebsites maar te openen of je komt er nieuwsberichten over tegen. Het valt voor doorsnee gezinnen niet mee om rond te komen en aan het eind van je salaris is er vaak nog een stukje maand over. Besparen lijkt soms moeilijker dan het is, want met deze 15 bespaartips voor het gezin, weet je zeker dat rondkomen makkelijker wordt en je wellicht zelfs geld overhoudt om met het gezin wat leuks te gaan doen. 

1. Maak een weekbudget

Kijk eens goed naar je in- en uitgaven. Zet alles van de voorgaande maanden op een rijtje en kijk hier kritisch naar. Welke kosten komen iedere maand terug en welke uitgaven kun je soms best laten? Door te kijken naar wat er in en uitgaat, kun je makkelijk een weekbudget opstellen. Pin dit bedrag en laat je niet verleiden om boodschappen te betalen met pin. Op die manier heb je heel inzichtelijk wat je uitgeeft en wat er overblijft. Heb je aan het eind van de week geld over? Stop dit dan in een apart potje, zodat je aan het eind van de maand weer wat extra spaargeld hebt. Door streng te zijn en je aan het weekbudget te houden, zal je zien dat je minder snel geneigd bent impulsaankopen te doen en aan het eind van de maand veel meer over houden dan je in eerste instantie zou denken.

2. Kijk goed naar je telefoonabonnement

Telefoonabonnementen zijn duur, maar we kunnen tegenwoordig ook niet meer zonder. Je betaalt bij telefoonabonnementen met een nieuwe telefoon erbij, niet alleen de kosten voor bellen en internet, maar ook maandelijks een aflossing voor de telefoon. Het is een lening en leningen kosten geld. Is je telefoon nog goed en kun je hier nog wel een tijdje mee doen, is het voordeliger om te kiezen voor een Sim only abonnement. Met Sim only bespaar je al snel € 20 of meer per maand. Reken maar uit wat dat in een jaar is. Is je telefoon toch toe aan vervanging, kun je er ook voor kiezen om geld te sparen voor een nieuwe telefoon of bijvoorbeeld voor een goede tweedehands via Marktplaats te kijken. Met Sim only voorkom je overigens ook nog eens een BKR registratie, omdat je geen lening hebt voor een telefoon. Dat is fijn als je bijvoorbeeld een hypotheek zou willen afsluiten.

3. Stop kleingeld in een spaarpot

Als je je aan een weekmenu houdt en je vaker contant betaalt, krijg je ook regelmatig kleingeld bij de kassa. Ik heb zelf een regel dat ik 5, 10 en 20 centmuntjes direct in een spaarpot doe. Zodat ik deze muntjes niet los in mijn zak of portemonnee heb zitten, dit scheelt sowieso in gewicht. Maar omdat ik dit geld ook niet mis, kan ik toch extra sparen. Een keer per jaar maken we de spaarpot open. Bijvoorbeeld voor de vakantie of op nieuwjaarsdag. Het zal je verbazen hoeveel geld je kunt sparen door dit soort muntjes weg te stoppen. Het inleveren kan vaak wel bij winkels, die staan te springen om kleingeld. Of je stort het bij de bank en laat het direct op je rekening storten.

4. Besparen op dagjes uit

Een dagje uit met het gezin kost al snel heel veel geld. Kijk maar eens wat het kost om met zijn vieren een dagje naar de Efteling te gaan. Dit kan goedkoper. Er zijn veiligwebsites op het internet te vinden, waar je vaak voor een prikje kaartjes voor een pretpark kunt winnen. Maar ook via Marktplaats worden vaak kaartjes voor pretparken en dierentuinen geplaatst voor weinig geld. Kijk dus eerst online voor je kaartjes besteld om met het gezin een dagje uit te gaan.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om gratis uitjes te doen. Hou de agenda van je eigen stad of dorp in de gaten, vaak worden er gratis leuke activiteiten in een bos of park georganiseerd. En een boswandeling is sowieso gratis en vaak heel leuk voor kinderen. Maak zelf een speurtocht. Zoek naar kastanjes, eikels en mooie herfstbladeren en ga hier thuis mee knutselen. De kinderen raken hun energie kwijt, jullie zijn lekker buiten en hebben quality time met elkaar, zonder dat het iets kost.  En natuurlijk is een bezoekje aan een speeltuin in de buurt ook altijd een goed idee!

5. Maak een weekmenu

Door te werken met een weekmenu kun je eenvoudig geld besparen op de boodschappen. Heb je voor een bepaald gerecht maar een halve bloemkool over? Maak dan later in de week een ander gerecht met de overgebleven andere helft van de bloemkool. Door te werken met een weekmenu, hoef je ook maar 1 keer in de week boodschappen te doen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om impulsaankopen te doen. En is de chips of chocolade op, dan is het op. Je zal zien dat je daardoor geneigd bent om eerder een handje chips te pakken, in plaats van direct de hele zak leeg te eten.

Koken zonder pakjes en zakjes bespaard overigens ook veel geld. Kruidenpotjes zijn wellicht net zo duur als een pakje met een kruidenmix, maar je doet er veel langer mee. Maak een kruidenla of kruidenkast aan en je zal zien dat zodra deze goedgevuld is, je nog nauwelijks kruiden hoeft te kopen, maar wel heel erg veel verschillende gerechten kunt maken. Bovendien is het koken zonder pakjes en zakjes veel gezonder en naar mijn mening ook lekkerder.

Lees ook: Tips bij online boodschappen doen

6. Pak de fiets in plaats van de auto

Het lijkt een inkoppertje, maar het is wel echt een hele goede bespaartip. Pak de fiets in plaats van de auto. Het is goed voor je om in beweging te komen, maar benzine is ook nog eens erg duur. Ik merk ook nog dat mijn kinderen het heerlijk vinden om op pad te gaan met de fiets, omdat ze veel meer zien en we onderweg gezellige gesprekken kunnen voeren over alles wat we zien. Soms even stoppen om naar de eendjes te kijken, even stoppen om te ravotten in de speeltuin en de kinderen leren praten door dingen aan te wijzen en te benoemen wat het is. Als je zorgt dat je banden goed opgepompt zijn, is het ook niet enorm zwaar. En je zal zien dat hoe vaker je fietst, je steeds makkelijker vooruit komt. En met de juiste fietstassen en een fietsmand voor op de fiets, kun je ook nog heel veel meenemen. En fietsen scheelt een hoop parkeerstress bij school iedere ochtend. Ik vind het ideaal!

7. Kook grote porties en vries het in

Mijn grootste valkuil qua eten voor het gezin is dat ik al snel kies voor een makkelijke maaltijd na een drukke werkdag. ’s Morgens om 8 uur de deur uit met de kinderen, om pas rond 6 uur ’s avonds thuis te komen, zorgt voor minder gezonde maaltijden en bijvoorbeeld dure pizza’s. Omdat ik weinig zin heb op te koken. Daarom kook ik nu regelmatig grotere porties. Rijstgerechten dubbel zo groot maken, is vaak goedkoper omdat ik minder ingrediënten nodig heb en daarnaast kost het minder tijd om het klaar te maken. Alles wat over is, vries ik in, zodat het op drukke werkdagen een kwestie is van de maaltijd in de magnetron te zetten en we kunnen binnen 10 minuten allemaal aan tafel. Je bent hierdoor minder snel geneigd een snelle, makkelijke en dure maaltijd te kopen of bijvoorbeeld naar de snackbar te gaan. En vaak eet je nog gezonder ook.

8. Halveer je doseringen

Het is makkelijk om te besparen op je huishoudelijke artikelen, door de doseringen van schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld wasmiddel te halveren. Je hebt niet zoveel nodig om je huis en je was schoon te maken. En door de helft van een normale dosering te gebruiken, kun je langer met de producten doen en bespaar je geld.

9. Kijk je verzekeringen na

We hebben allemaal veel verzekeringen, denk aan je zorgverzekering, inboedelverzekering, overlijdensverzekering en ga zo maar door. Het is goed om al je verzekeringen na te kijken en te zien of je bepaalde zaken niet dubbel verzekerd heb. Ben je lid van een vakbond, zit daar vaak ook een rechtsbijstandsverzekering bij in, deze hoef je dus niet ook nog apart af te sluiten. Daarnaast is het soms goed om kritisch te kijken naar alles wat er verzekerd is en om bijvoorbeeld elk jaar, of elke 2 jaar te kijken of er geen goedkopere verzekering is met dezelfde of zelfs een betere dekking. Je bespaart hiermee al snel tientallen euro’s per jaar, waar je weer andere leuke dingen mee kunt doen.

Wat is jouw beste bespaartip?