Steeds vaker hoor ik om me heen dat mensen investeren in crypto. Het klinkt voor mij altijd als een grote abracadabra als het gaat over crypto. Daarom zocht ik uit wat crypto precies is en hoe het werkt om hierin te investeren.
Wat is crypto precies?
Crypto, oftewel cryptovaluta zijn digitale munten die gebruik maken van cryptografie. Daar komt dus ook de naam ‘crypto’ vandaan. Veel van deze munten hebben een eigen blockchain. Dit klinkt heel erg ingewikkeld, maar het valt wel mee. Eigenlijk komt het erop neer dat het een digitaal grootboek is waarin je alle transacties en saldo’s van gebruikers terug kunt vinden. De informatie wordt opgeslagen in blokken en die blokken zijn weer cryptografisch met elkaar verbonden.
Het leuke aan crypto’s is, dat iedereen kan meedoen en niemand is de baas. Dat is anders met het geld waarmee we hier in de winkels betalen. Het geld is en blijft van de banken. Dit is met crypto’s anders.
Cryptovaluta zijn vooral populair, omdat de handel erin winstgevend kan zijn, aangezien speculanten de prijzen zo nu en dan sterk doen stijgen.
Hoe werkt crypto?
Cryptovaluta worden uitgevoerd via een gedistribueerd openbaar logboek dat ‘blockchain’ wordt genoemd en dat een overzicht bevat van alle transacties die zijn bijgewerkt en in het bezit zijn van valutahouders.
Cryptovaluta-eenheden worden gemaakt door middel van een zogenaamd mining-proces. Hierbij wordt computervermogen gebruikt om gecompliceerde wiskundige bewerkingen op te lossen en zo munten (coins) te genereren. Gebruik kunnen de valuta ook kopen van makelaars (‘brokers’) en ze opslaan en uitgeven met gebruik van cryptografische portemonnees.
Als eigenaar van cryptovaluta heb je geen tastbaar eigendom. Je bent de eigenaar van een sleutel waarmee je een record of een eenheid van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij.
Hoewel Bitcoin al sinds 2009 bestaat, staan cryptovaluta en toepassingen van de blockchaintechnologie in financiële termen nog in de kinderschoenen. Naar verwachting kan er in de toekomst op meer manieren gebruik van worden gemaakt. Transacties van bijvoorbeeld obligaties, aandelen en andere financiële middelen kunnen dan wellicht worden verhandeld met gebruik van de technologie.
Wat is Chainlink?
ChainLink (LINK) is een decentraal netwerk van oracles, waarmee in deze context “nodes” worden bedoeld, dat zich richt op het bruikbaar maken van externe data voor smart contracts. Smart contracts kunnen zelf geen toegang krijgen tot data nu de achterliggende blockchains geen communicatie met externe systemen kunnen ondersteunen vanwege hun onderliggende consensusprotocollen. Hierdoor kunnen smart contracts niet altijd, bijvoorbeeld wanneer voor de uitvoering van de overeenkomst externe data benodigd is, uitgevoerd worden. ChainLink wenst hier verandering in te brengen door middel van zijn decentrale netwerk van oracles. Check hier de chainlink koers bij Bitvavo.
Is crypto iets voor mij?
Om eerlijk te zijn gaat het voor mij persoonlijk allemaal een beetje boven mijn pet. Maar ik heb wel familie die me wil helpen in het verder verdiepen in crypto. Daarom houden we de Shiba Bitvavo al een tijdje in de gaten. Met wat hulp durf ik het daarom wel aan om in crypto te investeren. Ik ben heel erg benieuwd waar het op uit gaat draaien.
Ben jij al bekend met crypto?