Wereldwijd heeft 1 op de 10 vrouwen last van endometriose. In Nederland zijn dat zo’n 400.000 vrouwen. De impact op de maatschappij is enorm. Het werkverzuim is hoog en het gebruik van de gezondheidszorg ook. Bij veel vrouwen begint endometriose met heftige menstruaties. Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoederholte. Dit zorgt voor ontstekingen wat zich kan uiten in veel verschillende klachten en symptomen. Om een voorbeeld te geven kan er endometriose op de darmwand zitten, dit geeft darmproblemen en pijn bij de ontlasting. Ook kunnen de ontstekingen voor verminderde vruchtbaarheid zorgen. Hierbij kan je denken aan vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.
Wat is de oorzaak?
Het is zeer waarschijnlijk dat er een familiaire relatie is. Vrouwen met een eerstegraads familielid die ook endometriose hebben, hebben meer kans dat zij ook endometriose krijgen. Ze zeggen dat Schadelijke stoffen als dioxines en PCB’s die via het milieu in het voedsel terecht kunnen komen ook van invloed zijn. De dioxines en DL-PCB’s die je via het eten binnen krijgt komen vooral van dierlijke producten zoals (vette) vis, vlees, eieren en melk. Daarnaast speelt leeftijd van de eerste menstruatie rol.
Symptomen
Endometriose uit zich in verschillende symptomen. De meeste voorkomende sypmtomen zijn: extreme menstruaties, buik- en rugpijn. Maar ook darm, blaas en vruchtbaarheidsproblemen.
De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:
- Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie)
- (Chronische) buikpijn
- Darm- en blaasproblemen
- Vermoeidheid
- Pijnlijke geslachtsgemeenschap
- Vruchtbaarheidsproblemen
Symptomen die geassocieerd zijn met endometriose zijn o.a.:
- Bekken- en/of buikpijn (ook buiten de menstruatieperiode)
- Lage rugpijn
- Pijn in de benen (met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie)
- Pijn bij de eisprong (ovulatiepijn)
- Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
- Lusteloosheid;
- Depressie en/of prikkelbaarheid
- Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
- Gezwollen buik
- Slapeloosheid
Behandeling
Endometriose kan op verschillende manier worden behandeld. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende behandelmethodes.
Medicijnen
Je gebruikt medicijnen die de aanmaak van hormonen voor de eisprong, opbouw van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie beïnvloeden. Deze hormonale medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, maar de ernst hiervan verschilt per medicijn en per vrouw. Ieder medicijn werkt op een andere manier. Wat er bij jou past is helaas niet te voorspellen, samen met je behandelaar bespreek je de mogelijkheden. Hormonale medicijnen hebben ongeveer 3 tot 6 maanden nodig voordat je lijf erop is ingesteld. Pas dan weet je of ze wel of niet werken voor jou.
Lees ook: Zwangerschapssymptomen waaruit kan blijken dat je zwanger bent
Operatie
Operaties wegens endometriose worden ook wel schoonmaakoperaties genoemd. Tijdens deze operatie worden de endometriose plekken en verklevingen verwijderd. Voor zover nodig en mogelijk wordt bij zo’n operatie de anatomie hersteld waardoor de fertiliteit mogelijk ook verbetert.
Alternatieve geneeswijzen
Niet alle behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd maar veel vrouwen ervaren verlichting van de klachten. Het endometriose dieet, homeopathie, acupunctuur en Womb, Cyclus en Fertiliteitsmassage zijn behandelingen waar je aan kan denken. Deze therapieën en dieet kunnen heel goed ondersteunend zijn aan de behandelingen die je in het ziekenhuis ondergaat.
Het hebben van veel pijn bij je menstruatie is niet normaal. Als je de pijn niet kan onderdrukken met gewone pijnstillers of als je zoveel last hebt dat je je moet ziekmelden, kan er meer aan de hand zijn. Heb je onverklaarbare klachten, meld je dan bij de huisarts en vraag naar endometriose.
Wil je praten over de behandeling van Endometriose? Neem dan contact op met www.praktijkaalbers.nl
Instagram:
@praktijkaalbers /@jose_aalbers