Goedkoop verhuizen; 10 tips

Verhuizen brengt de nodige kosten met zich mee. Voor je het weet ben je honderden, zo niet duizenden euro’s verder. Maar je kunt er ook voor kiezen om een budget verhuizing te doen. Kosten besparen en toch in een mooi en fijn huis zitten, dat wil toch iedereen? Met de volgende tips lukt het je zeker! 

#1 Begin vroeg met inpakken

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met inpakken. Duik de zolder op om te zien wat je daar allemaal nog hebt liggen. Shift je spullen goed, bekijk wat je nog gebruikt en wat niet. Of wat je wel of niet wil bewaren. Op die manier heb je nog de tijd om spullen op Marktplaats of een Facebook groep te zetten en te verkopen. Breng dat wat je niet verkoopt naar de kringloop, een weggeefwinkel bij jou in de buurt of zet het op een weggeefhoek op Facebook. Dan ben je binnen no time van je spullen af en je verhuist niet onnodig spullen. Van het geld dat je verdiend met je Marktplaats verkopen kun je iets nieuws voor in je nieuwe huis kopen. Of bijvoorbeeld verf of een vloer aanschaffen.

#2 Doe zoveel mogelijk zelf

Dit klinkt zo logisch, maar is voor veel mensen toch lastig. Jezelf dingen aanleren tijdens een verhuizing is hartstikke leuk. Of schakel hulp in van familie of vrienden. Een muurtje witten kan iedereen. Zorg voor goede verf en een goede roller en je hoeft vaak maar maximaal 2 keer een muurtje te verven om het dekkend te krijgen. Moet er iets anders gebeuren in huis wat je nog nooit hebt gedaan? Dan kun je op YouTube zeker allerlei uitleg filmpjes vinden. Zelf dingen doen is leuk, het zorgt ervoor dat je huis echt eigen is. En al doende leert men.

#3 verhuis zoveel mogelijk met je eigen auto

Als je zelf een auto hebt, zal je je erover verbazen hoeveel er eigenlijk in past. Gooi je achterbank plat en proppen maar. Ik heb in de meest kleine auto’s allerlei spullen verhuisd. Verhuisdozen kun je stapelen. Als dat toch niet goed past, kies er dan voor om veel spullen in van die stevige boodschappentassen te stoppen. Neem iedere keer als je naar je nieuwe huis gaat vast wat mee. Dat scheelt enorm in het verhuizen op de grote verhuisdag. Het is ook handig om in je vriendenkring rond te vragen of iemand een bus heeft om te kunnen lenen voor de grote spullen. En anders zou je ervoor kunnen kiezen voor een aantal uurtjes een bus te huren. Dit valt vaak qua kosten ook nog wel mee, als je goed zoekt.

#4 Stel een budget samen voor de verhuizing

Stel een budget in voor je gaat verhuizen. Houd hierbij ook rekening met de eventuele borg die je terugkrijgt van je oude woning, of de eindafrekening van je energie. Je kunt van te voren via verschillende websites goed uitzoeken hoeveel geld je kwijt zal zijn aan een nieuwe vloer en nieuwe meubels. Probeer niet over het budget heen te gaan. Je kunt letten op aanbiedingen voor verf, klusmateriaal aanschaffen bij bijvoorbeeld de Action in plaats van de bouwmarkt en meubels via Marktplaats of een kringloopwinkel aanschaffen.

#5 Knap oude meubels op

Heb je een leuke kast kunnen vinden in bijvoorbeeld een kringloopwinkel, maar is het niet helemaal je kleur? Soms is het voordeliger om een oude goedkope kast zelf op te schuren en te schilderen met een leuke kleur, dan een nieuwe kast in de gewenste kleur te kopen. Dit kun je natuurlijk ook allemaal alvast doen voordat je gaat verhuizen, in je oude huis. Dit scheelt tijd en je kunt je nieuwe huis al helemaal naar smaak inrichten. Extra leuk!

#6 Vraag vrienden en kennissen om spullen

Het zal je verbazen hoeveel spullen vrienden en kennissen in de opslag hebben staan die ze helemaal niet meer gebruiken. Vraag eens rond of ze spullen of meubels hebben die ze niet meer nodig hebben. Zo ben ik al wel eens aan een mooie eettafel, bank en gordijnen gekomen. Je hoeft natuurlijk niet direct elektrische plisse gordijnen te verwachten. Maar vaak hebben mensen in je omgeving echt pareltjes staan die ze niet meer gebruiken. Of ze hebben verf en andere benodigdheden over van een klusperiode in hun eigen huis. Dit soort dingen kunnen veel geld schelen!

#7 Haal dozen op bij een supermarkt

Verhuisdozen zijn duur, zeker als je er veel nodig hebt. En vaak zijn de verhuisdozen van de Action of een bouwmarkt ook helemaal niet zo stevig. En je wil niet dat je zorgvuldig ingepakte spullen op straat belanden tijdens het verhuizen. In een supermarkt kun je vaak stevige dozen krijgen of bijvoorbeeld bananendozen ophalen. Informeer eens bij je buurtsuper of zij dozen voor je apart kunnen houden. Vaak is dit geen probleem.

#8 Plan het klussen en verhuizen goed in

Hulp van vrienden en familie krijgen is hartstikke fijn, maar je krijgt al snel dat iedereen elkaar in de weg gaat lopen. Of nog erger; Dat mensen niet komen opdagen, terwijl ze wel gezegd hadden te kunnen komen helpen. Om dat te voorkomen is het goed om een duidelijke planning te maken, waarin je opschrijft wanneer wie wordt verwacht. En wat diegene kan doen. Zo houd je overzicht, dat is fijn voor iedereen.

#9 Wijzig je adres op tijd

Niets is zo vervelend als post missen. Belangrijke post wordt gelukkig tegenwoordig ook digitaal verzonden. Denk aan brieven van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Het is goed om in de periode voor je verhuizing goed bij te houden van welke bedrijven je zoal post krijgt, zodat je bij het aangaan van je huurcontract, of de overdracht hebt voor je koophuis, direct je adres gaat wijzigen. Zo mis je geen belangrijke post. En je zadelt de nieuwe bewoners van je oude huis niet op met jouw post.

#10 Laat zoveel mogelijk overnemen door de nieuwe bewoners

Je laminaatvloer uit je huis halen kost veel tijd en geeft een hoop troep. Probeer zoveel mogelijk uit je oude huis over te laten nemen door de nieuwe bewoners als dit is toegestaan. Denk hierbij aan je vloer, raambekleding en bijvoorbeeld een keuken die zelf is geplaatst. Zo kun je een leuk bedrag overhouden, wat je weer kunt gebruiken voor je nieuwe woning.

Heb jij nog aanvullende tips voor een goedkope verhuizing?