Wat is hersenvliesontsteking? Hoe herkennen en wat zijn de gevolgen?.nl

Hersenvliesontsteking, voor veel ouders een angst. Het zou je kind maar overkomen! Een ziekte die zoveel impact kan hebben en zo gevaarlijk kan zijn.. Maar zijn deze zorgen nou wel of niet terecht? Wat is een hersenvliesontsteking eigenlijk? In dit artikel wordt daar verder op ingezoomd en worden je vragen hopelijk beantwoord!

Hersenvliesontsteking.. Hoe ontstaat het?

Een hersenvliesontsteking is, zoals de naam het al aangeeft, een ontsteking van het hersenvlies. Het hersenvlies ligt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Wanneer deze ontstoken is, spreekt men dus van een hersenvliesontsteking. Een hersenvliesontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. De ontsteking kan worden veroorzaakt door een virus, maar ook door een bacterie. Zoals ook bij andere ‘aandoeningen’, is het in dit geval ook zo dat de hersenvliesontsteking die veroorzaakt is door een virus, minder ernstig is dan wanneer er sprake is van de bacteriële infectie. Beide vormen zijn niet prettig, maar geven wel een aanduiding over de benodigde behandeling.

Hersenvliesontsteking, voor veel ouders een angst. Het zou je kind maar overkomen! Een ziekte die zoveel impact kan hebben en zo gevaarlijk kan zijn.. Maar zijn deze zorgen nou wel of niet terecht? In dit artikel wordt daar verder op ingezoomd en worden je vragen hopelijk beantwoord!

Wat gebeurt er in je lichaam bij een hersenvliesontsteking?

Zoals aangegeven is het hersenvlies onstoken wanneer gesproken wordt over een hersenvliesontsteking. Meestal start een bacteriële hersenvliesonsteking door een ontsteking in de bloedbanen. De bacteriële infectie breidt zich uit en komt zo ook in het hersenvlies terecht. De andere variant wordt veroorzaakt door een virus, die door besmetting is overgedragen en opgepakt.

Is hersenvliesontsteking besmettelijk en wanneer komt het voor?

De virale infectie is zeker besmettelijk. Al drie weken voordat de symptomen zich voordoen, is het al besmettelijk en kan het worden doorgegeven. Dit maakt het zo lastig om te voorkomen, omdat mensen elkaar al kunnen besmetten voor zij door hebben dat zij zelf besmet zijn. De bacteriële infectie is niet per definitie besemettelijk, maar kan het soms wel zijn. Mensen kunnen ook de bacterie bij zich dragen, maar uiteindelijk niet last krijgen van de zo gevreesde ‘hersenvliesontsteking’. Dit betekent, dat de een wel ziek zal worden en de ander niet. Het is nog niet bekend waar dit aan kan liggen. Wel is bekend, dat de bacterie zo’n twee tot 10 dagen besmettelijk kan zijn. Wel kan dit alleen in heel nauw contact, zoals bijvoorbeeld op school, bij familie of in het kinderdagverlijf.

Belangrijk om te weten, is dat je vatbaarder bent voor hersenvliesontsteking wanneer je immuunsysteem niet zo sterk is, of wanneer je bijvoorbeeld een wondje hebt bij je ogen of je neus en oren. Op die momenten is het dus eerder waarschijnlijk dat je een hersenvliesontsteking oploopt. Meer informatie vind je hier.

Ik maak mij zorgen dat mijn kind hersenvliesontsteking zal oplopen, is dat terecht?

Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat het niet zo is dat elk kind per definitie hersenvliesontsteking zal krijgen. Wel is bekend, dat sommige vormen vooral bij kinderen voorkomen. Denk hierbij aan verschillende bacteriële infecties, die juist bij kinderen tot 4 jaar spelen, of bij jongeren vanaf 14 jaar. Ook zijn er virussen die juist jonge kinderen tot 5 jaar besmetten. Een veel voorkomend voorbeeld van een virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken, is de bof.

Hoe kan ik hersenvliesontsteking herkennen?

De symptomen kunnen verschillen, afhankelijk van het type infectie. Toch lijkt het zo erg op elkaar, dat aan de hand van de symptomen alleen niet kan worden vastgesteld of het gaat om een virus of een bacterie. Symptomen die het meest voorkomen zijn hoofdpijn, koorts en bijvoorbeeld een stijve nek. Ook kunnen rillingen, er bleek uit zien, overgeven, verward zijn en vlekjes die niet van kleur veranderen als je erop drukt, wijzen op een hersenvliesontsteking. Hier lees je meer over symptomen en eventuele aanwijzingen.

Hersenvliesontsteking, voor veel ouders een angst. Het zou je kind maar overkomen! Een ziekte die zoveel impact kan hebben en zo gevaarlijk kan zijn.. Maar zijn deze zorgen nou wel of niet terecht? In dit artikel wordt daar verder op ingezoomd en worden je vragen hopelijk beantwoord!

Wat kan er gedaan worden als mijn kind een hersenvliesontsteking heeft?

Is een virus de boosdoener? Dan kan er vaak niet veel gedaan worden. Wel is het goede nieuws dat deze variant dan vanzelf over zou gaan. Goed uitzieken dus en de tijd nemen om echt beter te worden. Gaat het om een bacterie? Dan zal er een behandeling plaats moeten vinden, waarin het kind antibiotica toegeschreven krijgt. Dit antibioticum zal de bacterie bestrijden, waardoor ook de symptomen weer af zullen nemen.

Wat zijn de gevolgen van een hersenvliesontsteking?

In principe is er niks aan de hand, als je er op tijd bij bent en op tijd de ziekte kunt bestrijden. De ziekte kan gevaarlijk zijn, wanneer de infectie de tijd krijgt om de hersenen zelf aan te tasten. Dit kan invloed hebben op bijvoorbeeld de bloeddruk en ademhaling. Als de ziekte ver gevorderd is als je ingrijpt, kan het ook invloed hebben op bijvoorbeeld geheugenverlies of een taalstoornis. Dit komt niet vaak voor en is alleen mogelijk bij een bacteriële infectie.

Wil je meer lezen? Op de website van de Hersenstichting vind je een kort en informatief stuk over hersenvliesontsteking.

Heb jij of heeft je kind een hersenvliesontsteking gehad? Hoe ben je daarachter gekomen? Wat hielp jouw kind om beter te worden?

Hersenvliesontsteking, voor veel ouders een angst. Het zou je kind maar overkomen! Een ziekte die zoveel impact kan hebben en zo gevaarlijk kan zijn.. Maar zijn deze zorgen nou wel of niet terecht? In dit artikel wordt daar verder op ingezoomd en worden je vragen hopelijk beantwoord!