Wat is kinkhoest? En hoe kan je dit herkennen bij je peuter of kind?.nl

Kinkhoest, een ziekte waar redelijk wat mensen over mee kunnen praten. Als ouder hoop je natuurlijk vurig dat je kind hier nooit mee te maken zal hebben! Maar, wat gebeurt er als je kind toch echt kinkhoest heeft? Wat kan je eraan doen en is het gevaarlijk? Hier wordt je vraag hopelijk beantwoord!

Kinkhoest, wat is het?

Kinkhoest is een ziekte die, zoals de naam al doet vermoeden, invloed heeft op de neus, luchtwegen en de keel. Hierbij gaat het om een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Kinkhoest wordt dus veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt doorgegeven door niezen en hoesten. Je zou kinkhoest kunnen opdelen in verschillende fasen. Vaak start kinkhoest met een verkoudheid, koorts en hoesten. Dit is moeilijk te herkennen als kinkhoest, omdat iedereen weleens verkouden is of koorts heeft. Het verraderlijke is, dat juist in deze periode kinkhoest besmettelijk is. Na deze periode, meestal na 4 weken, begint de tijd waarin kinkhoest écht te herkennen is. Deze hoest bestaat uit stoten die zich na elkaar voordoen, waardoor de adem stokt. Na de laatste hoest in deze reeks stoten vanuit de luchtwegen, volgt vaak een piepende ademhaling om weer lucht binnen te krijgen. Meestal na een paar van deze reeksen, komt er taai, glazig slijm vrij.

Hoe herken ik kinkhoest?

Kinkhoest is te herkennen aan de periode zoals hierboven beschreven. In deze periode voelt het kind zich doorgaans fit. Het kind voelt zich niet fit, wanneer het hoest. Deze hoest komt in reeksen van stoten vanuit de luchtwegen. Deze stoten volgen elkaar op. De ademhaling aan het einde van de reeks doet gauw zorgen baren. Na deze ‘hoestaanval’ is het kind moe. Daarna komt het weer bij. Deze typische ‘kinkhoest-hoest’ begint vaak in de nacht. Na een korte periode zal ook overdag deze hoest zich voordoen.

Wat is kinkhoest, wat kun je er tegen doen en is kinkhoest gevaarlijk? We geven je alle informatie die je nodig hebt over deze bekende ziekte.

Is kinkhoest gevaarlijk?

Kinkhoest is in principe niet gevaarlijk. Zij gaat vanzelf over. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of het kind daadwerkelijk kinkhoest heeft. Raadpleeg daarom bij twijfel áltijd de huisarts. Het is belangrijk om te weten als er sprake is van kinkhoest, omdat andere ouders ingelicht kunnen worden en van een eventuele besmetting op de hoogte zijn. Het is ook belangrijk om contact op te nemen met de huisarts, wanneer een vrouw die 34 weken of langer zwanger is (vermoedelijk) kinkhoest heeft. De baby loopt dan namelijk gevaar ook kinkhoest op te lopen. Om dit voor te zijn of goed te bewaken, is contact met de huisarts noodzakelijk.  Daarnaast is het belangrijk om goed op uw zieke kind te letten. Lijkt het kind erg achteruit te gaan, gaat het meer braken, wordt het erg hangerig, gaat het er grauw uitzien, drinkt het te wenig of wordt het erg benauwd? Neem dan áltijd contact op!

Wat kan ik eraan doen?

Kinkhoest is moeilijk te voorkomen. Zoals beschreven, is kinkhoest pas te herkennen als de ziekte niet meer besmettelijk is. Omdat de eerste periode op een gewoon virus of een gewone verkoudheid lijkt, is het niet duidelijk dat er sprake is van kinkhoest en is het makkelijk om ook andere mensen te besmetten. Zorg er dus altijd voor wanneer het kind verkouden is, dat het in een zakdoekje niest of hoest en dat het zakdoekje direct wordt weggegooid. Zorg er ook voor dat iedereen in huis zijn handen vaak wast en niet met vieze handen zijn mond aanraakt.

Wat is kinkhoest, wat kun je er tegen doen en is kinkhoest gevaarlijk? We geven je alle informatie die je nodig hebt over deze bekende ziekte.

Het goede nieuws is wel dat er inentingen zijn tegen kinkhoest. Deze inentingen worden aan kinderen gegeven en worden in het eerste jaar meegenomen in de bekende DKTP-prik (difterie, kinkhoest, tetanus en polio). Toch beschermt deze inenting niet tegen alle vormen van kinkhoest. De ziekte ontwikkelt zich door. Er is dus kans dat het kind op een latere leeftijd toch ziek wordt van een verzwakte vorm van de bacterie. Hier lees je meer over het rijksvaccinatieprogramma.

Er zijn medicijnen tegen kinkhoest. Deze worden niet vaak gegeven omdat de ziekte hierdoor niet korter duurt en het hoesten niet minder hevig wordt. De medicijnen worden wel voorgeschreven wanneer het gezin bestaat uit een baby jonger dan één jaar of een zwangere vrouw.

Heb je ervaring met kinkhoest? Deel je verhaal!

Wat is kinkhoest, wat kun je er tegen doen en is kinkhoest gevaarlijk? We geven je alle informatie die je nodig hebt over deze bekende ziekte.