Natuurlijk Ouderschap – Babywearing

Vorige maand kwam mijn introductie blog over natuurlijk ouderschap online. En omdat ik graag wat uitgebreider in wil gaan op de “7 B’s” heb ik besloten elke woensdag een blog online te laten komen en zo een zomer blog serie online te zetten over mijn idee en ervaring over het natuurlijk ouderschap.

Vandaag lees je deel 3 van mijn blogserie, het gaat over de 3e B, welke staat voor Babywearing: Draag je baby! Op je arm, in een doek of in een drager. Draag de baby zoveel mogelijk en laat hem bijvoorbeeld ook lekker zijn middagslaapjes op jouw lichaam doen in een doek. Dit is goed voor de binding met je kind en creëert een veilige basis voor je hem. Ook leert je kindje ontzettend veel omdat hij meekijkt met jouw dagelijkse bezigheden.

Al voordat ik überhaupt zwanger was, wist ik dat ik mijn kind(eren) zou willen dragen met een draagdoek. Vanwege de goede binding en omdat het meestal ook nog eens veel praktischer is dan een kinderwagen.

Babywearing

Foto door Aline

Tijdens de zwangerschap verdiepte ik me in alle verschillende draagdoeken en koos met behulp van een draagconsulente online, voor een Little Frog. Deze doeken kosten rond de € 50,- en zijn dus erg betaalbaar vergeleken met sommige andere doeken. En wat is het een uitkomst. Vanaf dat Luuk 2,5 week oud was ben ik hem gaan dragen in de doek. In eerste instantie vooral thuis, om ervoor te zorgen dat Luuk tijdens zijn darmkrampjes lekker tegen mij aan kon liggen en ik toch mijn handen een beetje vrij had om bijvoorbeeld te lunchen of even naar het toilet te kunnen gaan zonder dat Luuk direct weer ging huilen.

Inmiddels heeft Luuk niet of nauwelijks nog last van krampjes, maar we gebruiken de doek veel. Wanneer we naar een verjaardag gaan waar veel mensen zijn, of als we een familie dag hebben, gaat Luuk lekker mee in de draagdoek. Hij kan om zich heen kijken als hij daar behoefte aan heeft, maar kan zich bovenal terugtrekken als hij er geen behoefte aan heeft. Wil hij slapen, kan hij slapen en doordat hij continue contact met me heeft, krijgt hij geen last van een teveel aan prikkels.

Hoewel ik op straat af en toe het gevoel heb dat men naar ons kijkt of we een stel aapjes zijn, vind ik dit een hele fijne manier van samen zijn. We vinden het heerlijk om zoveel contact te hebben en worden er allebei rustig van. Luuk huilt vrijwel nooit in de draagdoek, terwijl hij dat in de kinderwagen best wel eens doet. En ja, ik krijg wel eens de opmerking dat het voor Luuk beter zou zijn om in de kinderwagen of gewoon in zijn bed te slapen. Maar ik laat dat allemaal langs me heen gaan, er is namelijk helemaal niets mis met een dutje in de draagdoek.

Op dit moment draag ik Luuk alleen nog maar op mijn buik en dat is prima, maar binnenkort ga ik wel een draagconsult inplannen om ook te leren rugdragen. Stiekem lijkt dat me nog makkelijker, omdat ik dan mijn ‘voorkant’ helemaal vrij heb, maar Luuk toch dicht tegen me aan heb. Al blijft het buikdragen waarschijnlijk favoriet, omdat ik dan lekker aan zijn bolletje kan snuffelen en hem steeds kusjes kan geven. Het dragen van je baby – op welke manier dan ook – maakt dus onderdeel uit van het ‘natuurlijk ouderschap’. Voor ons is het vooral heel normaal om te doen en ik hoop dat we er nog heerlijk lang van kunnen genieten!

Heb jij je kindje ook gedragen, of doe je het nog steeds?

Lees hier mijn introductieblog over natuurlijk ouderschap 
Lees hier over de 1e B: Birth Bonding
Lees hier over de 2e B: Breastfeeding

]]>