Wie kent Irma Sluis niet, de gebarentolk bij de persconferenties? Wellicht merk je dat de Nederlandse Gebarentaal (afgekort NGT) leuk en interessant kan zijn, zoals dat beroemd gebaar van “hamsteren”. In deze blog leg ik uit waarom ook horende kinderen baat kunnen hebben bij het leren van deze mooie taal en met welke materialen je als ouder samen met je kind(eren) de gebaren kunt beoefenen.
Het belang van de Nederandse Gebarentaal
De blog van Miriam en OudersVanNu beschrijven al waarom de Gebarentaal leren belangrijk kan zijn. Miriam schreef over het belang van oogcontact met je kinderen en daar draagt de NGT aan bij. Want dan moet je wel naar elkaar kijken om de gebaren te zien en zo zie je ook gelijk elkaars mimiek, lichaamstaal en emoties zodat je er op inspeelt en zo tot elkaar kan doordringen.
OudersVanNu beschrijft de voordelen van de babygebaren, zoals het bevorderen van spraak- en taalontwikkeling op een vroege leeftijd. Zelfs kan je kind heel vroeg leren lezen en schrijven.
Ook mijn eigen ervaring bij mijn kinderen heeft me laten zien wat de Gebarentaal bij hen teweeg heeft gebracht. Bijvoorbeeld mijn oudste van 3 jaar heeft al een aantal gebaartjes zelf verzonnen om zich duidelijk naar ons toe te maken en kan cijfers en letters lezen.
Uiteraard hoef je de NGT niet volledig te beheersen voor de goede communicatie met je kinderen, maar je kan onder andere het Nederlands leren nog leuker maken met gebaren en het kan jullie dichterbij elkaar brengen.
Gebarenliedjes
Je hebt ook een boek met leuke gebarenliedjes. Via liedjes leren baby’s en kleine kinderen nieuwe woorden op een leuke manier. Met gebaren nog interessanter, denk ik. Ook is er een DVD-reeks met Lotte en Max om samen te zingen in gebaren.
Het Gebarenwoordenboek
Het Gebarenwoordenboek, altijd handig om zo’n woordenboek met gebaren in huis te hebben, voor het geval je of jouw kind een gebaar wil weten. Van Dale heeft zelfs ook Basiswoordenboek Nederlandse Gebarentaal! Dit boek is uitgebreider en vooral handig voor jou als een ouder.
Gebarenmemory
Dit is echt een gaaf spel, zo leren kinderen gebaren spelenderwijs! Wie kent geen memory? En bij deze Gebarenmemory staat er een QR-code op elke kaart die je kan scannen met je mobiel, zodat je het bijbehorend gebaar kan beoefenen.
Apps
Er zijn talloze apps speciaal voor baby’s en peuters om dingen uit het alledaagse leven spelenderwijs te leren, zoals Dr. Panda, Nederlands met Emma, Duplo, enzovoorts. En zo is er ook een app Online Gebarenschat waar kinderen gebaren kunnen leren, via verhaaltjes (ook die uit prentenboeken van het jaar), liedjes en rijmpjes. De doelgroep is onder andere vooral dove en slechthorende kinderen, maar ook andere alle kinderen kunnen hier wat aan hebben. Voor deze Gebarenschat moet je je wel abonneren maar er is nog een andere app waarvoor je eenmalig € 3,49 hoeft te betalen. Dat is Kwebl, online gebarenboek, voor baby’s en kinderen.
Babygebaren
Het meest bekend is babygebaren leren. Het zijn de gebaren van NGT die je aan de gesproken taal toevoegt, wanneer je tegen je baby praat (en gebaart). Via deze link vind je nog meer boeken, trainingspakketten en ook weer DVD’s en zelfs een kleurboek met Lotte en Max.
Ben jij al bekend met de Nederlandse Gebarentaal?