NIPT test ja of nee?

Minister Schippers zal binnenkort een besluit nemen of de NIPT aan alle zwangere vrouwen in Nederland aangeboden wordt. Door middel van deze test wordt vooral het Downsyndroom opgespoord. Een diagnose leidt in meer dan 90% van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. 

Wat is de NIPT?

De NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Dit is een nieuwe test, waarbij er bloed van de zwangere afgenomen wordt en dit wordt onderzocht in een laboratorium. Er is DNA van het kind aanwezig in het bloed van de moeder. Met de NIPT kan het DNA van een kind worden onderzocht op trisomie 21 (het downsyndroom), trisomie 18 (edwardssundroom) en trimosie 13 (patausyndroom). In het laboratorium wordt onderzocht of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is. Het teveel aan DNA van deze chromosomen is een sterke aanwijzing voor trisomie 21, 18 of 13 bij het ongeboren kind.

Mocht er uit de combinatietest duidelijk worden dat je een verhoogde kans hebt op een kind met een trimosie 21, 18 of 13 kun je de NIPT laten doen. Het voordeel hiervan is, dat er geen vlokkentest of vruchtwaterpunctie meer nodig is als de uitslag van de NIPT niet afwijkt. Dit zorgt dat de kans op een miskraam minder wordt. De kans op een miskraam is bij een vlokkentest of vruchtwaterpunctie namelijk 3 tot 5 op de 1000 testen. Dat is een vrij hoog aantal.

NIPT standaard aanbieden

Minister Schippers zal binnenkort een besluit nemen of de NIPT aan alle zwangere vrouwen in Nederland aangeboden wordt. Het plan is dan om de NIPT in plaats van de combinatietest aan te bieden. Een voordeel van de NIPT is dat de test al vanaf de tiende zwangerschapsweek uit te voeren is. En dat dit ook tot het eind van de zwangerschap mogelijk blijven. De combinatietest kan alleen tussen de 11 en 14 weken worden gedaan. Doordat er veel minder vruchtwaterpuncties en vlokkentesten nodig zijn, worden de kosten van het totale screeningsprogramma ook nog eens lager, dus dat is voor onder andere de verzekeraars een pluspunt.

#Andersnietminder

Inmiddels is er een petitie gestart, om ervoor te zorgen dat de NIPT niet standaard aan zwangere vrouwen aangeboden zal worden. Het Platform Zorg Voor Leven vindt dat wanneer de NIPT standaard aangeboden gaat worden, het een signaal naar de samenleving zal zijn dat het leven van mensen met het Downsyndroom minder gewaardeerd wordt dan dat van anderen. Mensen met Downsyndroom zijn #andersnietminder.

Klik hier om naar de petitie te gaan.

Positieve geluiden

Toch zijn er ook veel mensen positief over het invoeren van het standaard aanbieden van de NIPT. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden als blijkt dat ze een kindje met Downsyndroom verwachten. En aan de andere kant zijn er ook mensen die een abortus overwegen als blijkt dat de uitslag van de NIPT niet goed is.

Ik lees veel over de discussie momenteel en eerlijk is eerlijk, ik zou op dit moment niet weten of ik bij een eventuele volgende zwangerschap de NIPT uit zou laten voeren. Ik sta er absoluut niet negatief tegenover, maar ik zou absoluut niet weten hoe ik zou reageren op een negatieve uitslag. Tijdens de zwangerschap van Luuk hebben wij ervoor gekozen geen combinatietest uit te laten voeren. Deels omdat we vanwege onze leeftijd niet in de risicogroep vielen, maar vooral omdat het voor ons op dat moment absoluut niet zou uitmaken. Dus misschien denken we daar tijdens een eventuele volgende zwangerschap wel net zo over.

Ik ben wel benieuwd naar jullie mening. Wat vinden jullie van de NIPT? Zou je de test uit laten voeren? En waarom?

]]>