Vliegen met kinderen… Toen ik nog geen moeder was, kreeg ik het vaak Spaans benauwd als ik een gezin met jonge kinderen door het gangpad zag lopen, al zoekend naar hun stoelnummer. Langzaam mijn stoel naderend. Inmiddels ben ík die moeder die samen met vriend en dochtertje door het gangpad banjert. En nu zie ik de andere passagiers angstig naar ons kijken. Ik snap die mensen wel. Je weet het gewoon nooit met kinderen. De ene keer gaat het supergoed en de andere keer… is het een regelrecht drama. Of kun je het toch wel een beetje beïnvloeden?
Lief… draakje
Helaas hebben wij ook weleens meegemaakt dat onze dochter al begon te krijsen bij het boarden. En dan echt ontzettend hard krijsen; ze leek wel bezeten. Compleet met wegrollende ogen. Ze stopte niet; de hele vlucht ging ze door, wat we ook deden… ‘Gelukkig’ duurde de vlucht maar 1 uur en 40 minuten, maar wat voel je je dan machteloos en opgelaten. Je zag mensen denken: ‘waarom ga je dan ook vliegen met een baby?!’
Achteraf denk ik dat het kwam omdat ik zelf zo gestrest was en dat zij dat misschien aanvoelde. Het weerhield ons er in ieder geval niet van om vaker met haar te gaan vliegen. Inmiddels zijn we zo vaak gegaan dat ik ervan overtuigd ben dat onderstaande tips helpen om het vliegen met kinderen net even iets gemakkelijker te laten verlopen.
Lees ook: 5 tips voor een relaxte vliegvakantie met een baby
Tips voor vliegen met baby en/of vliegen met kinderen
Ga je binnenkort vliegen met een baby of met (oudere) kinderen? En vind je het best spannend? Geen zorgen, lees onderstaande tips en you’ll be fine!
- Relax: het is per slot van rekening vakantie 😉 Ik ben ervan overtuigd dat als je zelf relaxed bent, dat dit ook afstraalt op je kids. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar bij mij helpt een goede voorbereiding om me meer relaxed te voelen.
- Voeding: wat voor ons werkte was een flesje geven bij het stijgen en landen. Het drinken uit de fles verlaagt de druk op de oortjes. Krijgt je baby al hapjes? Geef die ook tijdens het opstijgen en landen. Ook hier zorgt het slikken voor het klaren van de oortjes.
- Slaapritme: we probeerden de vluchttijden zó te boeken dat ons dochtertje haar slaapje na het flesje of hapje in het vliegtuig kon doen. Het verschilt per kindje, maar als je kindje goed slaapt dan is een nachtvlucht ideaal.
- Speentje: ons dochtertje was dol op haar speentje, handig om haar rustig te krijgen maar ook als ze last had van haar oortjes (o en neem een reserve mee, just in case). Heeft je kindje geen speentje maar bijvoorbeeld wel gehecht aan een knuffel, neem die dan mee.
- Thermoskan: ik nam altijd wat heet water mee in een thermoskan en een los flesje water. Wij hebben weleens meegemaakt dat het water uit het vliegtuigkeukentje echt véél te heet was of dat we lang moesten wachten. Dat soort dingen heb ik liever zelf in de hand en het is prettig om zelf een flesje te maken als dat nodig is.
- Voldoende luiers en billendoekjes: je zult altijd zien dat je baby het uitgerekend in het vliegtuig presteert een enorme poepluier te krijgen. Is je kindje al zindelijk: neem dan een paar extra onderbroekjes (en broekjes) mee.
- Extra setjes kleding: ook voor papa en mama! Dat laatste is niet onbelangrijk, je wilt namelijk echt niet een paar uur lang met een ondergespuugd of ondergepoept shirtje zitten. En voor je kindje natuurlijk ook. Daarnaast kan het best fris zijn in het vliegtuig dus wat extra kleding is altijd handig.
- Een bassinet: boek voor een lange vlucht en voor de wat jongere kindjes een bassinet, meestal kun je ze niet online boeken dus neem telefonisch contact op met de vliegmaatschappij om te informeren naar de mogelijkheden.
- Vliegtuigbedje: schaf een opblaasbaar bedje of stoelverlenger aan. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, zoals de JetKids van Stokke, ideaal als je kindje een eigen stoel heeft.
- Extra stoel: als je je het kunt veroorloven, boek een extra stoel voor je kindje – ook al zijn ze jonger dan 2. Het is de kosten wat ons betreft meer dan waard, vooral bij beweeglijke dreumesen en lange vluchten.
- Entertainment: zorg voor voldoende afleiding. Wij waren af en toe héél blij met de iPad (en koptelefoon voor kids). Daarnaast is het voor oudere kindjes ook leuk als je wat cadeautjes inpakt die ze gedurende de vlucht kunnen uitpakken.
- Hapjes/snackjes: soepstengels, cracottes, chipjes, snoepjes, het is vakantie 😉 en een ideale manier om onrustige kindjes even te temmen.
Happy travels!
Dit blog is geschreven door Anne Rakhorst, eigenaar van Takemeto.nl, hét reisplatform voor mama’s!