De nationale voorleesdagen zijn begonnen en Nederland is massaal aan het voorlezen geslagen. Ik ook! Maar hoe kun je een verhaaltje nu echt leuk aan een kind voorlezen om het zo boeiend en interessant mogelijk te houden? Misschien heb je iets aan mijn 8 voorleestips.
Lees ook: Nationale voorleesdagen 2020: Moppereend prentenboek van het jaar
- Kies een vast voorleesmoment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapen zijn, maar ook op een ander rustig moment op de dag. Wij hebben vaak een voorlees halfuurtje op een regenachtige dag. We gaan dan samen op de bank zitten en lezen samen allerlei verhaaltjes.
- Het is fijn om samen lekker op een rustige plek te zitten. Doe stoorzenders uit. De radio, televisie, computer of laptop zorgen vooral voor afleiding. Het is ook fijn wanneer je zelf prettig zit, dan ontspan je samen veel beter.
- Maak oogcontact en laat ruimte vrij zodat je kind kan reageren op wat er vertelt wordt. Je kunt ook iets aanwijzen en je kind laten vertellen wat er staat.
- Speciaal vanwege de nationale voorleesdagen zet SwissSense een spannend verhaal in delen op hun website. Je kunt ze lezen op hun blog. Een verhaal voorlezen vanaf bijvoorbeeld de iPad kan dus ook prima.
- Voorlezen stimuleert je kind om te praten, geef je kind dan ook de ruimte om te praten, het maakt niet veel uit wat er gezegd wordt.
- Lees vaak hetzelfde boekje voor. Dat geeft houvast en veiligheid. En je kind onthoud en ontdekt steeds meer van het verhaal.
- Laat je kind het verhaal navertellen aan iemand anders. Bijvoorbeeld, papa, broers, zussen, opa of oma.
- Bovenal is het natuurlijk belangrijk om er plezier aan te beleven. Vertel het verhaal extra spannend, bedenk leuke stemmen of bewegingen en maak het zo een stuk boeiender voor jezelf, maar ook voor je kind!
Heb jij nog leuke tips voor tijdens het voorlezen? Laat het me weten in een reactie.
Leave a Reply