In het Tropenmuseum in Amsterdam kun je je kinderen laten kennismaken met Suriname, in de speciale Sabi Suriname tentoonstelling. Deze tentoonstelling is speciaal voor kinderen en is erg interactief. In de herfstvakantie gingen wij met de kinderen op uitnodiging naar het Tropenmuseum. Een onwijs leuke manier om de kinderen kennis te laten maken met het land Suriname. Maar wat vonden zij ervan?
Sabi Suriname tentoonstelling
Onder het Tropenmuseum is een bijzondere ontdekking gedaan. Op verdieping -7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Een wereld vol pratende voorwerpen en activiteiten.
Je kunt overal van alles doen en je komt veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld is verbonden. Vaar door Busi Kondre op een boot en speel het Wat is waar?-spel over wat je onderweg tegenkomt. Ontdek de Surinaamse keuken en doe in de toko boodschappen voor een heerlijk Surinaams recept. Vier Surinamers die een belangrijke rol spelen in Suriname vertellen hun verhaal in Tori Oso en jij mag hun vragen beantwoorden. In de dans- en muziekstudio kun je Surinaamse muziek laten klinken. En in de feeststraat is het altijd feest en dat vier jij natuurlijk gezellig mee!
Juniortour
Speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar is er een actief begeleid programma; de Juniortour. Kinderen gaan (zonder hun ouders), samen met andere kinderen aan de slag. Onder begeleiding van hun eigen ‘mati’ van het Sabi Suriname team.
De kinderen komen terecht in de toko, het binnenland, het verhalenhuis, de feeststraat en de dans- en muziekstudio. Overal is wat te ontdekken. Op een van deze plekken brengen de kinderen de Wereld achter de Dingen tot even in een ‘proberi’. Dit doen ze dansend, drummend, kokend, graferend of filmend. Spelenderwijs komen de kinderen veel te weten over Suriname, de band met Nederland en hoe Suriname met de wereld en zichzelf is verbonden.
Als begeleider van de kinderen, ben je bij het begin en bij het feestelijke einde van deze Juniortour aanwezig. Je krijgt dan een korte rondleiding van je kind door de Wereld achter de Dingen.
Lees ook: Uitjes & Activiteiten Herfstvakantie 2019
Familietour
In de Familietour ga je met je eigen groepje zelfstandig op pad in de Wereld achter de Dingen. ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’ is een Surinaams gezegde en betekent: ‘Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt. Je stapt in een andere wereld en komt meer te weten over Suriname, de band met Nederland, onze gedeelde koloniale geschiedenis en hoe Suriname met de wereld is verbonden.
Je volgt met je groepje een van de 4 routes en gaat op pad met een stokje dat de voorwerpen die je onderweg tegenkomt laat praten. Kijk eens rond in de toko en doe boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. Ook vaar je met een boot door het binnenland, hoort bijzondere verhalen in Tori Oso, viert feest in de feeststraat Fesa Strati en bezoekt de dans- en muziekstudio. Overal zijn voorwerpen die je een verhaal vertellen en je een opdracht geven.
Tropenmuseum Junior
Tropenmuseum junior is het kindermuseum van het Tropenmuseum, speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar en hun familie. werd in 1975 opgericht en staat internationaal bekend om het aansprekende concept: zien, aanraken, beleven en doen. Als je binnenkomt, stap je in een andere wereld: een beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.
Lees ook: Dagje uit: Veiligheidsmuseum PIT in Almere
Wat vonden wij van de Sabi Suriname familietour?
Bij het binnenkomen in het Tropenmuseum zijn we om te beginnen al enorm onder de indruk van de grote hal in het midden van het museum. We melden ons aan bij de bali van Sabi Suriname en krijgen alle vier een kaartje om ons nek, met een rood touwtje. Dat betekent dat wij de rode tour gaan doen. Het kaartje kun je naderhand laten afstempelen. Er komt een ‘mati’ voor de groep staan, die vertelt wat er gaat gebeuren. Hij vertelt wat een Depot is en dat alleen nieuwsgierige kinderen de Wereld achter de Dingen kunnen vinden, want de kast kan alleen maar door kinderen geopend worden. We stappen als eerste met de hele groep een “lift” in die ons naar verdieping -7 brengt. Door tv-schermpjes in de liftraampjes is het net of we daadwerkelijk naar beneden gaan. En dan stappen we het Suriname depot in waar we de kast bekijken en gaan proberen deze met dank aan de kinderen te verschuiven. Dit lukt gelukkig, dus we kunnen naar binnen!
Eenmaal in de Wereld achter de Dingen worden we begroet door twee andere Mati’s, die wat meer over Suriname vertellen en zich voorstellen. We krijgen allemaal een koptelefoon op en mogen naar een verhaal van een zandtovenaar kijken en luisteren. Er wordt meer bekend gemaakt over Suriname, over de slavernij en hoe het verloop sindsdien is geweest. Erg interessant! En voor de kinderen was de zandtovenaar natuurlijk magisch!
De rode route
Omdat wij een rood touwtje om ons nek hebben, krijgen we rode stokjes en wordt ons verteld dat we in de verschillende delen van Sabi Suriname meer informatie kunnen krijgen door drie keer achter elkaar op de rode blikjes te tikken. We besluiten direct wat verder naar achteren te lopen, zodat we Sabi Suriname wat rustiger kunnen ontdekken. Het is er niet groot, dus je loopt elkaar al snel in de weg, of moet even wachten tot je aan de beurt bent om op de blikjes te tikken en een opdracht uit te voeren. En terwijl wij al rond liepen, werd er nog een nieuwe groep naar binnen begeleid, het werd dus nog drukker. Wat mij betreft net een beetje te…
Interactief ontdekken
Hoewel de kinderen echt nog te jong zijn om over de geschiedenis van Suriname te weten of te leren (ze zijn 5 en 3), is het voor onszelf erg leerzaam. En doordat de kinderen de verhalen kunnen activeren door op de blikjes te tikken, ondertussen puzzels te maken en ze ook overal aan mogen komen, is het toch leuk om naartoe te gaan. Vooral het dans en muziek gedeelte is erg leuk. Na eerst een verhaal gehoord te hebben over een trommel, gaan we met behulp van een Mati op de vloer muziek maken, door op verschillende kleuren sterren te stappen. Luuk mag gaan raden welke ster het geluid van de trommel maakt die we eerder al gehoord hebben. De Mati is erg enthousiast en het is jammer dat mijn kinderen daar vaak een beetje verlegen van worden, waardoor er niet gedanst werd, haha.
Proberi’s
De Mati’s leggen uit dat er op 2 momenten die middag workshops mogelijk zijn, waar beperkt plaats voor is. Ze zullen door het museum rondlopen om de kaartjes uit te delen. Wij misten dat natuurlijk net, waardoor beide Proberi’s al begonnen waren. In de Toko werden koekjes gebakken en in studio Dansi was een leuke muzikale workshop te volgen. Doordat de deuren op dat moment dicht gingen, was er nog maar een klein gedeelte over om rond te lopen en daar hadden we alles al gezien. We hebben dus maar een beetje in de middelste hal rondgehangen om te wachten tot we weer verder konden. Dit was met twee jonge kinderen niet ideaal, want ze hadden het al wel een beetje gezien allemaal. Toen de Proberis’ klaar waren, keken we nog even rond in de Surinaamse toko. Waar het overigens heerlijk naar koekjes rook op dat moment. Dus de peuter zei al snel; ‘mama ik heb hommer!’ En dat gevoel herkende ik, want ik kreeg gelijk zin in roti toen ik door de toko liep 😉
Is het een aanrader?
Het Tropenmuseum an sich is al een aanrader, maar wel vooral voor volwassenen. Het idee achter het junior gedeelte van het museum vind ik erg leuk. Maar ik merkte wel dat mijn kinderen hier echt nog net te jong voor waren. Zijn je kinderen 6 jaar of ouder? Dan is het absoluut een aanrader om naartoe te gaan. Het is erg leerzaam en ik kreeg zelf heel erg veel zin om Suriname zelf toch echt eens te bezoeken. Al helemaal als de kinderen wat ouder zijn!
Lees ook: Ketikoti, ik schaam mij kapot!
Tijden van de tours
De Juniortour duurt 1,5 uur en start elke zaterdag en zondag om 13.30 uur. Tijdens de schoolvakanties is er elke dag op dit tijdstip een Juniortour.
De Familietour duurt gemiddeld 1 uur en 15 minuten en start op vaste tijden. Elke zaterdag en zondag en dagelijks tijdens de schoolvakanties start de Familietour om:
- ’s Ochtends: 10.30 uur – 10.45 uur – 11.00 uur – 11.15 uur – 11.30 uur en 11.45 uur
- ’s Middags: 15.15 uur en 15.30 uur
Het is aan te raden om tijdig online een plek te reserveren, aangezien er voor elke tour een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn.
Parkeren bij het Tropenmuseum
Parkeren in Amsterdam is duur, dat weet iedereen inmiddels wel. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om goedkoper uit te zijn. Je kunt je auto bij een P+R parkeren en de stad in gaan met de tram of bus. Wij besloten een parkeerplek op 1 minuut lopen van het Tropenmuseum te boeken van te voren. Hiermee betaalden we € 9 voor 3 uur parkeren en met een code kregen we toegang tot de parkeerplaats. Het makkelijkste is natuurlijk om met het OV te reizen, maar dit hoeft met een gezin van 4 niet perse goedkoper te zijn.
Ga jij wel eens met de kinderen naar het museum?