Waar moet je op letten bij het kiezen van een aannemer?

Ben je van plan om een nieuw huis te bouwen? Dan is de kans groot dat je deze klus wilt uitbesteden aan een aannemer. Ook voor een grootschalige verbouwing is het verstandig een aannemer in de arm te nemen. Wie op zoek gaat naar een aannemer, ontdekt snel dat hij flink wat te kiezen heeft. Hierdoor weet je misschien niet goed welke aannemer je in moet schakelen. Om het jou wat makkelijker te maken, zetten we hier vijf punten op een rijtje om op te letten bij het kiezen van een aannemer.

1. Specialisme

Veel mensen denken dat iedere aannemer hetzelfde doet, maar dat is niet het geval. Een aannemer kan namelijk een bepaald specialisme hebben. Zo houdt de ene aannemer in Amsterdam zich bezig met de bouw van nieuwe woningen, terwijl de andere aannemer zich richt op bedrijfspanden. Er zijn zelfs aannemers die zich alleen bezighouden met verbouwingen en niet met nieuwbouw. Kies altijd voor een aannemer die ervaren is met de klussen die je door hem uit wilt laten voeren. Hierdoor wordt de klus waarschijnlijk probleemloos uitgevoerd.

2. Beschikbaarheid

Een tweede aandachtspuntje bij het inschakelen van een aannemer is zijn beschikbaarheid. Het is vooral handig om hierop te letten als je al weet wanneer je een aannemer nodig hebt. Je wilt immers wel dat hij jou in de gewenste periode van dienst kan zijn. Om te voorkomen dat je achter het net vist, is het belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar een aannemer. De meeste aannemers hebben tegenwoordig een overvolle agenda, waardoor ze op korte termijn vaak geen nieuw projecten meer aan kunnen nemen.

3. Keurmerk

Er is jou vast en zeker veel aan gelegen om een betrouwbare aannemer in te schakelen. Je wilt namelijk wel dat de klus naar behoren uitgevoerd en afgerond wordt. Kies daarom bij voorkeur voor een aannemer die is aangesloten bij een keurmerk. SWK, Woningborg en Bouwgarant zijn voorbeelden van keurmerken voor aannemers. Kies je voor een aannemer met keurmerk? Dan weet je zeker dat de klus wordt afgerond door een andere aannemer als jouw aannemer bijvoorbeeld plots failliet gaat.

4. Beoordeling

Voordat je een aannemer inschakelt, doe je er goed aan op de beoordeling te letten. Veel aannemers hebben de beoordeling op hun website staan, maar je kunt deze ook vinden door er simpelweg op te googelen. Kijk niet alleen maar naar de beoordelingen, maar lees ook reviews. Op deze manier krijg je een goed beeld van de ervaringen van anderen met de aannemer. Zijn de beoordelingen vooral negatief of kun je weinig tot geen reviews vinden? Zoek dan verder naar een andere aannemer.

5. Prijs

Bij het kiezen van een aannemer let je uiteraard ook op de prijs. Logisch, want je wilt natuurlijk niet onnodig veel betalen voor het inhuren van een aannemer. Gelukkig is het niet bijzonder lastig om een inschatting van de prijs te krijgen, want je kunt een offerte opvragen bij een aannemer. Het is handig om te weten wat er in grote lijnen moet gebeuren voordat je een offerte opvraagt. In dat geval kan een aannemer namelijk een nauwkeurige inschatting van de prijs maken.