Valt het jou ook op dat de vaste lasten steeds hoger worden? Tegelijkertijd hoor je continue hoe belangrijk het is om zuinig met je energie om te gaan, omdat dit veel beter is voor het milieu. Blijkbaar hebben we o.a. door ons stroomverbruik in de hand wat de temperatuur buiten doet. Besparen op je energierekening slaat dus gelijk twee vliegen in 1 klap; Jij bespaart geld en tegelijkertijd is het beter voor het milieu. En dat is allebei mooi meegenomen. Je kunt natuurlijk kiezen voor goedkope stroom om op de rekening te besparen, maar er zijn ook eenvoudige aanpassingen die je in huis kunt doen, om al verschil te merken. Ik heb 10 tips voor je om op een makkelijke manier te besparen op je energierekening.
#1 Apparaten uit
Het lijkt wat ouderwets, want dit werd vroeger al gedaan. En inmiddels hebben we nog veel meer apparaten in huis. Denk maar eens aan je smartphone, laptop, (soms meerdere) televisies, oven, wasmachine, droger en nog veel meer. Het levert je al gauw € 50 per jaar op als je al deze apparaten uit zet en niet stand-by laat staan. Dus haal de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat voor wat het is als je het niet gebruikt. Met goedkope stroom zal je daarbij ook zien dat je misschien nog wel veel meer bespaart.
Lees ook: Geld besparen als gezin
#2 Warm water gebruik
Het meeste warm water wordt gebruikt tijdens het douchen. Wij Nederlanders douchen namelijk gemiddeld zo’n 8,5 minuut. En ja het is vast waar dat je als vrouw met lang haar die tijd ook wel echt nodig hebt. Haren wassen, benen scheren en ga zo maar door. Toch scheelt het al een stuk als je de tijd probeert terug te dringen naar zo’n 5 minuten per keer. Het bespaart geld, want het warm water gebruik is al zo’n 10% van de totale energierekening. Samen douchen kan ook helpen, het bespaart niet alleen warm water, maar het is ook nog eens gezellig en het water hoeft niet steeds opnieuw op te warmen. Gebruik maken van een slimme douchekop zorgt trouwens ook voor waterbesparing en je mist echt geen comfort!
#3 Brievenbusborstel
Het zal je verbazen hoeveel warmte je verliest als je brievenbus gewoon open is. Breng dus een brievenbusborstel aan en maak gebruik van een gordijn voor je deur. Dat houdt veel warmte binnenshuis en houdt de kou juist buiten. En ik vind het altijd ook wel gezellig staan, zo’n gordijn voor de voordeur. Bij ons helpt het ook nog eens om licht buiten te houden, wat zeker in de zomer helpt om de kinderen wat langer te laten slapen, aangezien zij anders licht onder de deur zien. En hoe langer de kinderen slapen, hoe minder de opladers voor de iPad nodig zijn, ka-ching!
#4 Koelkast en vriezer op een koele plek
Als je de koelkast en je vriezer op een koele plek in huis zet, hebben deze apparaten minder energie nodig om koud te worden. Daarnaast helpt het ook om vlees te ontdooien in de koelkast in plaats van de magnetron. Omdat er koelte vrij komt van het bevroren vlees, heeft je koelkast minder energie nodig om zelf koel te worden.
#5 Ieder jaar overstappen
Net als met al je andere verzekeringen is het goed om ieder jaar te bekijken wie op dat moment goedkope stroom aanbiedt. Overstappen zou een goed idee kunnen zijn. Vaak krijg je een korting als nieuwe klant, maar betaal je na het eerste jaar toch wat meer. Het kan dan veel geld opleveren als je overstapt naar een andere aanbieder.
Lees ook: Zorgverzekering; Check altijd of het nog bij jouw situatie past
#6 Inzicht in je gebruik
Er zijn veel energieleveranciers die via maandelijkse overzichten inzicht geven in je gebruik. Ook zijn er allerlei slimme thermostaten, slimme meters en handige apps waarmee je inzicht kunt krijgen in je verbruik. Inzicht is altijd goed, omdat je dan precies kunt zien waarmee je het meeste energie verbruikt. Je kunt dan ook precies zien op welke manieren je makkelijk kunt besparen in je gebruik. Via het Nibud kun je precies zien hoe jouw gebruik is ten opzichte van veel andere gezinnen.
#7 Ontdooi je vriezer
Het is een goed idee om je vriezer eens per drie maanden te ontdooien. Hiermee bespaar je al snel € 50 per jaar. Dit gaat het snelst door een bak met warm water in je vriezer te zetten. Binnen no time ben je klaar met dit klusje en kun je je spulletjes weer invriezen. Ook is het goed om je al voor je de vriezer of de koelkast opent, te bedenken wat je wil pakken. Zo blijven de deuren minder lang openstaan en hoeft je koelkast minder opnieuw te koelen.
#8 Ventileer je huis
Het is belangrijk om je huis goed te ventileren. Droge lucht is namelijk makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Toch hoef je niet de hele dag je ramen op een kier te zetten. Een kwartier per dag is voldoende om te ventileren en zo gaat er nauwelijks warmte weg. Ook is het goed om ervoor te zorgen dat de kieren onder de binnendeuren ruimte overlaten om te ventileren. Al is het wel goed om koude ruimtes, zoals bij ons bijvoorbeeld de schuur die aan ons huis vast zit, wel te voorzien van borstels onder de deur om de warmte binnen te houden.
#9 Doe ’s morgens je gordijnen open
Wen jezelf aan dat je de gordijnen van de slaapkamers open doet op het moment dat je opstaat. Want ook in de herfst en de winter schijnt de zon en dit zorgt ervoor dat je slaapkamers automatisch verwarmd worden. In de zomer is het juist weer goed om je gordijnen dicht te houden als de zon schijnt, zodat je niet perse een airco of ventilator nodig hebt om de slaapkamer koeler te krijgen.
Lees ook: 11 tips om je baby te laten slapen met warm weer
#10 Zet de verwarming laag
Ruim een half uur voor je naar bed gaat, is het goed om de verwarming lager te zetten. En doe dit ook voordat je de deur uitgaat. Dit bespaart veel geld en als je toch niet in de woonkamer zit, hoeft het daar ook niet lekker warm te zijn. Ook kan het al schelen als je de verwarming een graad minder warm zet dan anders en wat sneller een trui of vest aan te trekken. En ook heel gezellig, maak gebruik van kleedjes op de bank en ga daar lekker onder zitten als je ’s avonds een boek leest of televisie kijkt.
Heb jij nog goede tips om te besparen op je energierekening? En maak jij gebruik van goedkope stroom?