Geld besparen als gezin, wie wil dat nu niet? Wij hebben de afgelopen jaren verschillende tips toegepast om rond te komen en toch ook nog leuke dingen te kunnen doen. Soms omdat het noodzakelijk was, maar soms ook omdat ik het een sport ben gaan vinden om zoveel mogelijk te besparen. Mijn ervaringen in geld besparen heb ik in een blog gegoten. Hopelijk heb je er zelf ook iets aan!
Speelgoed
Zeker aan het eind van het jaar wordt er vaak veel speelgoed gekocht voor o.a. Sinterklaas en Kerstmis. Een dure periode, maar dit hoeft helemaal niet zoveel geld te kosten. Besparen op speelgoed kan heel makkelijk. Bijvoorbeeld door eens rond te neuzen op Marktplaats of de bekende Facebookgroepen bij jou in de buurt. Veel mensen verkopen nieuw of zo goed als nieuw speelgoed voor een leuke prijs.
- Kijk eens naar het speelgoed wat je in huis hebt, waar wordt niet meer mee gespeeld? Probeer dit te verkopen, of zelfs te ruilen met bijvoorbeeld een vriendin of een Facebookgroep.
- Tweedehands speelgoed is hartstikke leuk, de kringloopwinkels liggen er vol mee. Maar ook op een vrijmarkt tijdens Koningsdag kun je een hoop mooie parels vinden.
- Als je voor de feestdagen speelgoed wil kopen, probeer dit dan gedurende het jaar te doen, hou aanbiedingen in de gaten en koop vooral niet teveel. Je kunt bijvoorbeeld op https://bespaardeals.nl/blokker kortingscodes in de gaten houden en op die manier speelgoed met korting kopen.
- Soms volstaat een herinnering ook, in plaats van speelgoed. Kinderen hoeven niet perse speelgoed te hebben. Van aandacht genieten ze ook! Neem ze mee naar het bos, zoek kastanjes, eikels en dennenappels en ga er thuis vervolgens leuke dingen mee knutselen. Gratis materiaal, een leuke middag en dat zijn nou net de momenten die je kinderen zich later écht zullen herinneren.
- Zet speelgoed wat niet of minder gebruikt wordt eens op zolder en laat je kinderen met iets anders spelen. Als ze erop uitgekeken raken, wissel je het speelgoed weer om.
- De eerste 2 jaar van hun leven, krijgen kinderen vaak veel speelgoed. Een speelgoedtrein bij de kraamvisite bijvoorbeeld. Super leuk, maar natuurlijk voor een pasgeboren baby nog niet iets om mee te spelen. Zet dit apart en geef het op een later moment. Je pakt het cadeau niet af, maar geeft het op een ander moment. Hierdoor hoef je zelf minder nieuw speelgoed te kopen.
Lees ook: Zo goedkoop mogelijk speelgoed voor de feestdagen kopen
Energie
De kosten van de energierekening kunnen flink in de papieren lopen als je niet uitkijkt. Maar het is met hele eenvoudige tips toch mogelijk om hierin flink te besparen en zo wellicht zelfs geld terug te krijgen aan het eind van het jaar. Kun je dat geld mooi weer opzij zetten voor andere leuke dingen.
- Ventileer je huis goed, vochtige lucht verwarmen kost veel meer tijd dan droge lucht.
- Zet eens wat vaker een kaarsje aan in plaats van een lamp. Het is warmer, sfeervol en het bespaard geld.
- Vervang gloeilampen voor ledverlichting, dit gaat veel langer mee, bespaard veel geld en is daarnaast ook nog eens een stuk beter voor het milieu.
- Zet elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt en laat ze niet op standby staan. Dit verbruikt onnodig energie.
- Haal stekkers uit het stopcontact. Gebruik je je telefoonoplader niet? Haal de stekker eruit. Hetzelfde geldt voor de waterkoker, oplader van je elektrische tandenborstel en andere apparaten. Hiermee bespaar je tot € 50 per jaar en dat is als het meezit toch weer een week boodschappen.
- Wil je eten uit de vriezer ontdooien? Doe dit dan in de koelkast in plaats van de magnetron. De kou die van het eten afkomt, verkoeld de koelkast automatisch en zorgt ervoor dat deze minder energie nodig heeft.
- Laat niet onnodig lampen branden. Zelf heb ik er nog wel eens een handje van om de lampen ’s morgens niet uit te zetten en dat ik pas in de gaten heb dat ze nog aan staan als het al een paar uur licht is. Oeps! Zonde van het geld!
Lees ook: Hoe kun je écht energie besparen?
Boodschappen
Besparen op de wekelijkse boodschappen is minder ingewikkeld dan het klinkt. Ja, eten is duur. Maar ik vind het zelf een sport om voor zo weinig mogelijk geld toch lekker te eten. Wij doen boodschappen van een streng budget en ik moet toegeven dat we er nog nooit minder of ongezonder van zijn gaan eten.
- Doe je boodschappen 1 keer per week. Op deze manier beperk je het aantal impulsaankopen.
- Geef jezelf een maandbudget en doe daar je boodschappen van. Wij pinnen iedere maand een vast bedrag en verdelen dit door het aantal weken tot de volgende salarisbetaling. De ene week ben je iets meer kwijt en de andere week iets minder, waardoor je het tegen elkaar kunt afstrepen.
- Maak eerst een weekmenu en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Vervolgens kun je kijken waar bepaalde dingen die je nodig hebt in de aanbieding zijn. Wanneer je een weekmenu maakt aan de hand van aanbiedingen, ben je vaak toch meer geld kwijt aan je boodschappen.
- Pak eens wat vaker een huismerk of euromerk in plaats van a-merken. Je betaald op die manier niet voor de naam en vaak is het net zo lekker.
- Kook zonder pakjes en zakjes. Kruiden aanschaffen lijkt duurder te zijn, maar je kunt het voor meerdere gerechten gebruiken, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. En het is nog lekkerder (en gezonder!) ook.
- Koop alleen iets lekkers, zoals bijvoorbeeld chocola, een zak chips of een fles wijn, als je nog budget over hebt van je boodschappengeld. Is er geen geld over, dan kun je niets extra’s kopen.
- Heb je geld over van je boodschappengeld? Stop het in een aparte envelop of spaarpot. En spaar dit op voor bijvoorbeeld de Kerstdagen of een verjaardag. Zo is er altijd wat extra’s voor een lekker stukje vlees of een taart.
- Koop vlees in voordeelverpakkingen en vries het in. Daarmee bespaar je veel geld en je hebt altijd iets in huis om klaar te maken.
- Heb je eten over na het diner? Stop het in een bakje en vries het in. Doe dit een week lang en je hoeft een avond niet te koken, maar houdt gewoon een ‘kliekjes-avond’. Heel fijn ook op drukke dagen, waarop je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om te koken.
Verjaardagen
Verjaardagen kunnen een enorm struikelblok zijn in je uitgavenpatroon. De ene maand zijn er veel mensen jarig, de andere maand juist niet. En als je kinderen jarig zijn, wil je het liefst ook een leuk feestje kunnen geven. Maar ook verjaardagen kun je op een goedkope manier vieren. En ook hoeft een cadeautje voor een vriendje of vriendinnetje helemaal niet zo duur te zijn.
- Maak zelf een taart in plaats van een kant en klare taart te kopen of te laten maken. Maak zelf deeg, koop appels (of pluk ze zelf op een boerderij, dit scheelt vaak heel veel geld!) of maak een lekkere kwarktaart met goedkope ingrediënten. Vaak vindt de visite het extra leuk om een zelfgemaakte taart te eten. En met speciale icing stiften kun je zelf altijd het favoriete kinderfiguur van je kind op een taart tekenen.
- Heb je versiering nodig voor een verjaardag? Maak deze dan zelf met papier en lint wat je toch al in huis hebt. Als je verschillende kleuren papier gebruikt, maakt het het extra feestelijk.
- Maak een cadeautjesmand thuis, hierin kun je kleine cadeautjes bij bijvoorbeeld de Kruidvat meenemen als je een leuke aanbieding tegenkomt. Kleine doosjes LEGO, een leuke pop, potjes klei. Zo heb je altijd een cadeautje in huis als je kind wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje. En dit kun je natuurlijk ook doen met andere leuke spullen voor de verjaardag van je vriendin of tante.
- Koop met verschillende mensen een groter cadeau. Heb je een verjaardag en staat er op het verlanglijstje een groter cadeau? Benader dan verschillende mensen om te overleggen of ze samen met jou dat cadeau willen geven. Hoe meer mensen, hoe lager de kosten.
- Cadeautje nodig voor een housewarming? Maak een mand met kleinere cadeautjes en stel een budget voor jezelf in. Het is zo leuk om een mand met verschillende kleinigheidjes te ontvangen. Daaraan kun je zien dat er moeite voor is gedaan en dat is veel meer waard dan het bedrag dat eraan is uitgegeven.
- Echt geen geld voor een cadeautje? Geef een kaart en bied aan een keer te koken voor je moeder/vriendin. Dan hebben jullie gelijk weer een leuk en gezellig momentje samen. Eten moeten we toch.
- Koop niet teveel voor een verjaardagsfeestje bij je thuis, een gebakje en een kop koffie volstaat ook. De tafel hoeft niet perse vol met allerlei lekkere hapjes. Veel bezoek eet uit fatsoen, niet omdat ze er perse zin in hebben.
Lees ook: DIY: Verjaardagsslinger
Vakanties
Op vakantie gaan is duur. Veel gezinnen hebben hier helemaal geen geld voor. Ook wij gaan maar zelden op vakantie, maar hebben wel andere manieren gevonden om de vakantiedagen op te vullen met leuke dingen. En dat kun je zo goedkoop maken als je zelf wilt.
- Ruil eens van huis met een vriendin. Woont zij in het rustige Drenthe en jij in de Randstad? Dan is het hartstikke leuk om eens een weekje van huis te ruilen. Dit kost niets en zorgt er toch voor dat je even in een andere omgeving bent.
- Boek vakanties buiten de schoolvakanties, als dit mogelijk is met je kinderen. Dit scheelt heel veel geld.
- Soms is het goedkoper om losse tickets te te kopen voor een vliegreis, in plaats van een retourtje. Zoek dit dus goed uit op het moment dat je een vakantie gaat boeken.
- Een all inclusive vakantie lijkt duur, maar je hoeft op je vakantieadres eigenlijk nergens kosten meer voor te maken. Misschien is het dus wel goedkoper dan iedere avond uiteten te gaan met het hele gezin.
- Doe leuke gratis uitjes met de kinderen vanuit huis in vakanties. Bezoek eens een leuke speeltuin in de buurt, de kinderboerderij of een gratis festival waar het ook geschikt is voor kinderen.
- Laat de kinderen logeren bij opa en oma in de vakantie. Zo hebben zij een andere ruimte en andere aandacht om zich heen en jij kunt thuis lekker uitrusten. Bijvoorbeeld met een film, een nacht goed slapen of rommelen in huis waar je anders niet aan toe komt.
- Ga een weekend weg of op vakantie met een vriendin. Huur een leuk huis op een zonnig eiland en je zal zien dat je goedkoper uit bent dan wanneer je een duur hotel boekt met het gezin.
Heb je iets aan deze tips en hou je geld over? Zet het opzij op een spaarrekening en spaar voor iets wat je echt leuk vindt. Of gebruik het geld om je schulden af te lossen, waardoor je uiteindelijk meer ademruimte zal krijgen.
Welke bespaartips zouden goed werken voor jouw gezin?