Gastblog – Het is een warme zomer en je kinderen smeken je om het zwembad op te zetten. Maar wat is nu een goed zwembad om op te zetten? En welk zwembad is dat niet? Ieder zwembad heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarbij spelen verschillende factoren een rol. Wat is de lengte van je kinderen, wat is de leeftijd van je kinderen en hebben zij bijvoorbeeld al een zwemdiploma?
Baby’s en peuters
Voor de allerkleinste is een kinderzwembad vaak nog een onbekende wereld. Ze zijn nog niet in staat om zich boven water te houden waardoor je al vaak uitkomt op het kopen van een kinderzwembad. Deze baden staan erom bekend dat ze een zeer kleine diepte hebben, vaak maar 20 à 30 centimeter. Daarnaast is de grootte vaak ook beperkt. Deze varieert van 150 centimeter tot 250 centimeter. Aan de hand van het aantal kinderen dat je hebt, kun je hier ook de grootte op selecteren. De voordelen van deze dingen is dat ze geschikt zijn voor alle tuinen en hofjes. Het neemt namelijk nauwelijks ruimte in beslag. Vaak zijn ze ook snel op te zetten. Door de geringe afmeting is een opblaasbaar zwembad zo opgepompt. Sommige moet je opzetten met een aantal stangen. Dit vereist ook weinig tijd. Daarnaast zorgt de diepte ervoor dat de kleine kinderen niet verdrinken. Blijf wel altijd toezicht houden! Het kan immers zo zijn dat ze onverhoopt toch met hun gezichtje onder water komen. Ten slotte zijn er verschillende stijlen zwembaden waaruit gekozen kan worden. Zo hebben sommige een leuke print met vissen of andere waterdieren.
Jonge kinderen van 6 tot 12 jaar
Voor deze groep kinderen is het assortiment erg breed. Veel kinderen van 6 tot 12 jaar hebben een zwemdiploma en willen dus ook af en toe onder water kunnen duiken. Hier zijn ook de dieptes van de zwembaden op aangepast. Deze variëren van ongeveer 40 centimeter tot iets meer dan 100 centimeter. Deze zijn vaak ook groter in omtrek, lengte en breedte. Er zijn ronde varianten die diameters hebben van 550 centimeter, maar ook rechthoekige zwembaden met vaak lengtes van 150 centimeter tot wel 300 centimeter. Kijk dus goed welke afmeting zwembad je wil hebben in de tuin. Let daarnaast ook op met de inhoud van de zwembaden. Vaak hebben deze een grote capaciteit die kan oplopen tot duizenden liters. Ze verschillen dus ook qua kosten om op te zetten. Deze zwembaden hebben over het algemeen een blauwe kleur en zijn niet bedrukt met een print. Sommige van deze zwembaden zijn makkelijker te betreden met een trapje. Deze wordt soms al bijgeleverd bij het zwembad. Houd er dus rekening mee of je kinderen in staat zijn om te zwemmen in het diepe water, of ze wel kunnen staan maar ook of ze zonder je hulp in en uit het zwembad kunnen komen. Te allen tijde is het slim om de diepte aan te passen aan de lengte van je kinderen. Want ook al zitten je kinderen altijd vol met energie, zwemmen is vermoeiend. Het is dus altijd fijn als ze even kunnen gaan staan waardoor er een mogelijkheid ontstaat om even uit te rusten.
12 jaar en ouder
Deze leeftijdscategorie zwemt vaak met de bedoeling om te “chillen” met vrienden en om even lekker af te koelen. Ze doen dit vaak met vrienden en vriendinnen en het is dan ook leuk als het zwembad lekker groot is. Hiervoor zijn de grote ronde varianten erg geschikt. Deze zorgen er daarnaast meteen voor dat iedereen elkaar makkelijk kan aankijken. Ook zijn deze geschikt voor de gehele familie. Want waarschijnlijk vind je het zelf ook wel fijn om soms even een plons in het water te nemen. Als je er een gaat aanschaffen voor kinderen van 12 jaar en ouder is het ook handig om op te letten op eventuele variaties in materiaal. Kies voor een wat steviger materiaal. Dit is handig als ze met scherpe materialen het zwembad betreden.
Accessoires
Bij een zwembad horen natuurlijk verschillende accessoires. Om bijvoorbeeld algengroei tegen te gaan is de aanschaf vaneen chloordrijver geen slecht idee. Chloordrijvers zijn instelbaar op een bepaalde afgifte van chloor zodat het perfect aansluit op het type zwembad. Wat ook handig is, is het aanschaffen van een afdekzeil. Een afdekzeil zorgt er voornamelijk voor dat vuil van buitenaf niet de kans krijgt om in het water te komen. Denk hierbij aan bladeren, takjes en veren van vogels. Dit zijn vooral accessoires om ervoor te zorgen dat alles in goede staat blijft. Maar er zijn ook spullen/speelgoed voor de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een luchtbed. Veel kinderen hebben eindeloos plezier met een luchtbed omdat ze handig zijn om er even aan te hangen en omdat ze natuurlijk blijven drijven op het water. Zo’n luchtbed is vaak erg groot en vereist dan ook meer ruimte. Let dus op bij het aanschaffen. Hebben uw kinderen een luchtbed dan wordt het al snel een wat grotere lengte en breedte. Voor de kleine kinderen, dus de baby’s en de peuters, is het niet mogelijk om een luchtbed te gebruiken. Hiervoor zijn opblaasbare zitjes gemaakt, deze blijven ook drijven. Nu komen die in een klein badje niet tot hun recht, maar wanneer je wat oudere kinderen hebt en dus een groter formaat zwembad, is het vaak handig om wat zitjes aan te schaffen. Zo kunnen ook kleintjes toch mee het water in. Let erop dat je er altijd bij blijft. Ander speelgoed dat vaak gebruikt wordt door baby’s en peuters is natuurlijk schepjes of een waterrad. Zij willen vaak afwisselen tussen het spelen met zand en met water. Let erop dat dit speelgoed vaak scherpe randen heeft. Als je kind dus een opblaasbaar zwembad wil, pak er dan een met een stevig frame/doek. Dit voorkomt dat er een scheur ontstaat en al het water wegloopt.