Hoe kies je de juiste bank voor je gezin?

Eens in de zoveel tijd is het fijn om op jacht te gaan naar een nieuwe bank. Omdat je gezinssamenstelling is veranderd, je bank is doorgezakt of gewoon omdat je zin hebt in een nieuw interieur. Zeker als je jonge kinderen hebt, is het goed om te letten op welke bank je kiest. En van welk materiaal deze gemaakt is. Met deze tips kies je de juiste bank voor je gezin.

De grootte van je woonkamer

Alles hangt of staat natuurlijk met de ruimte die je hebt in je woonkamer. Heb je een kleine woonkamer of juist een grote? En hoeveel ruimte is er voor een bank? In onze eigen woonkamer, die niet erg klein is, is vanwege andere obstakels (deuren en stopcontacten) niet heel veel mogelijk. Onze huidige hoekbank is ernstig aan vervanging toe, maar er is ook niet veel mogelijk qua ruimte. Het zal dus al snel een nieuwe hoekbank worden, die niet heel veel groter is dan onze huidige 4-zits bank. Maar in een grote woonkamer zonder veel obstakels, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om twee verschillende banken neer te zetten.

Materiaal

Toen onze kinderen nog een stuk jonger waren dan nu, besloten we voor een nieuwe bank te kiezen. Een bank van leer leek daarvoor de juiste keuze. Mijn kinderen lekten nogal vaak met hun bekers water op de stoffen bank. En dat droogde veel te langzaam, waardoor ik onnadenkend al vaak op een natte plek ging zitten ’s avonds als de kinderen eindelijk op bed lagen. Maar ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Leer is kouder en blijft plakken aan je blote lichaamsdelen. Een stoffen bank pikt alles op, pluisjes, haren (van huisdieren) en alles wat erop gegeten en gedronken wordt. En ander materiaal hoeft ook niet altijd voor iedereen prettig te voelen. Een stoffen bank heeft wellicht wat meer onderhoud nodig, maar blijft meestal langer mooi dan een lederen bank, waarbij slijtage plekken moeilijk te vervangen zijn. En eten kan natuurlijk ook gewoon aan de eettafel, in plaats van op de bank.

Comfort

Zit je liever rechtop met een kopje koffie of is je bank echt een plek om te loungen en lekker te liggen? Op de bank zitten, wordt al snel vergeleken met een comfortabel moment. Een plek om ’s avonds uit te rusten van de lange (werk)dag. Maar ook lichamelijke klachten, zoals rugpijn kunnen juist voorkeuren geven voor het kiezen van een nieuwe bank. Mijn ervaring is dat het goed is om een bank eerst uit te proberen bij een winkel en vooral niet zonder het gevoeld te hebben online te bestellen. Via de Prominent website kun je natuurlijk wel van te voren alvast kijken naar welke banken je mooi vindt. Dit helpt in sommige gevallen wel, omdat er in een grote meubelzaak vaak wel erg veel keuze is.

Rekening houden met de toekomst

Je kinderen zijn nu misschien nog wel heel klein en kruipen nog het liefst tegen je aan om te knuffelen. Maar ooit worden die schattige peuters ook hele lange pubers. Veel pubers brengen hun tijd door op hun eigen slaapkamer, maar als er dan toch een gezellig familiemoment is op een vrije avond, is het wel zo fijn als iedereen een lekker plekje heeft om te zitten. Een bank gaat vaak jarenlang mee, dus het is goed om rekening te houden met de toekomst. Daarnaast kun je bij een bank natuurlijk ook leuke stoelen zetten, om de inrichting af te maken en meer zitruimte te creëren.

Dicht bij de grond of wat hoger

De grootste ergernis wat betreft speelgoed en losliggende sokken, is toch wel de hoge opening tussen de bank en de grond bij ons thuis momenteel. Werkelijk alles verdwijnt eronder. Het is goed om hier rekening mee te houden. Kies je voor een bank die laag aan de grond zit, waar minder snel iets onder rolt, maar het er ook minder makkelijk onder vandaan te halen is? Of kies je voor een bank op hogere poten, waarbij alles nog sneller onder de bank rolt, maar het er wel makkelijker onder vandaan te halen is? De keuze is reuze, toch zou ik er persoonlijk een volgende keer eerder voor kiezen om een bank langer op de grond te hebben. Zodat het grotere speelgoed er in elk geval alvast niet onder terecht kan komen. Die paar verloren sokken die je dan 2-3 keer per jaar tegenkomt na het verplaatsen van de bank, nemen we dan maar voor lief.

Hoe heb jij de juiste bank voor je gezin uitgekozen?