De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Het wordt georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Dit jaar beginnen de Nationale Voorleesdagen op woensdag 22 januari. Het prentenboek van het jaar ‘Moppereend’ wordt tijdens het Nationale Voorleesontbijt voorgelezen op verschillende scholen en kinderopvangcentra.
Nationaal voorleesontbijt
Traditioneel starten de Nationale Voorleesdagen met het Nationale Voorleesontbijt. Bekende en onbekende mensen lezen tegelijkertijd uit het prentenboek van het jaar, onder het genot van een lekker ontbijtje met elkaar. Bekende Nederlanders worden hier regelmatig voor uitgenodigd om te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Maar ook lokale helden kunnen uitgenodigd worden. Of bijvoorbeeld ouders/grootouders van school of de kinderopvang.
Prentenboek van het jaar 2020: Mopperend
Ieder jaar wordt er een prentenboek van het jaar verkozen voor de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar is dit het boek Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horácek.
Eend is erg mopperig want de vijver is opgedroogd en ze heeft niemand om mee te spelen. Boven haar hoofd verschijnt een klein grijs wolkje. Ze ontmoet allerlei dieren, maar die spelen spelletjes waar zij als eend niet aan wil deelnemen. Het wolkje boven haar hoofd wordt groter en groter, tot het “megantisch’ groot is. En dan wordt de grijze wolk blauw, paars en geel en uiteindelijk zwart, en barst er opeens een enorme regenbui los. Alle dieren spelen in de regen en na de regen komt de regenboog in al haar kleuren.
Kijk hier voor meer informatie.
Top 10 prentenboeken tijdens de Nationale Voorleesdagen
Naast het boek Moppereend staan er meer boeken in de top 10. De overige 9 boeken vind je hieronder.
Spelen tot het donker wordt
In dit hartveroverende kartonboek spelen de liefste vriendjes met elkaar. Ze bouwen samen een zandkasteel op het strand, hebben een café met alle knuffels in de tuin en bouwen een reusachtige treinbaan op de woonkamervloer. En als ze jarig zijn, vieren ze dat met taart en vooral een heel groot cadeau!
Kijk hier voor meer informatie.
De hapgrage krokodil
‘Verschillende groepjes dieren snakken naar water op een hete dag in Afrika. Toch staan ze aarzelend aan de rand van de poel. Dat begrijpen de flamingo’s niet. Als die aanstalten maken om het water in te gaan, waarschuwen de andere dieren hen voor de hapgrage krokodil. Maar de flamingo’s zijn niet bang. Als de krokodil hen bedreigt, waarschuwen ze hem dat hij de hik zal krijgen als hij hen opeet. Dat werkt, en daarom gaan nu ook andere dieren het water in, terwijl ze de bijziende krokodil met precies dezelfde woorden tegemoet treden. Dat werkt keer op keer, totdat de krokodil argwaan krijgt.
Kijk hier voor meer informatie.
Deze ridder zegt NEE
Ridder Finn is de liefste ridder uit het dorp, totdat hij ineens nee zegt op alles! Zelfs vluchten voor een draak wil hij niet… Een grappig boek met een bijzondere tekenstijl.
NEE!
Ridder Finn doet altijd wat hem gezegd wordt, maar op een dag zegt hij ineens nee op alles! Hij weigert zelfs naar binnen te vluchten als er een grote rode draak aankomt. Gelukkig blijkt de draak helemaal zo gevaarlijk nog niet en is hij zelfs een beetje eenzaam…
Deze ridder zegt NEE is een grappig boek over een lief riddertje dat af en toe dwarsligt en een draak die gewoon eens een logeerpartijtje bij een vriendje wil. Een perfect prentenboek voor kinderen in de ik-zeg-nee-fase.
Kijk hier voor meer informatie.
Een schildpad was zijn schildje kwijt
Schildpad zonder schildje
Schildpad heeft overal gezocht, maar hij kan zijn schildje nergens vinden. Hij wordt er heel verdrietig van, want wat moet een schildpad zonder schild? Op een dag wordt hij wakker van een vrolijk melodietje, afkomstig van een lief vogeltje dat hem wil helpen. Zijn oude schild vinden ze niet, maar samen komen ze tot een prachtige oplossing: een nieuw schild gevlochten van takjes!
Kijk hier voor meer informatie.
Van 1 tot 10
In dit gloednieuwe kartonboekje van Mies van Hout leren de allerkleinsten van 1 tot 10 te tellen. Door de populaire combinatie van dieren en cijfers was leren tellen nog nooit zo leuk! Van een octopus met 8 armen tot de 10 snorharen van de kat: elke kleurrijke spread straalt de peuters tegemoet.
Kijk hier voor meer informatie.
Zó moe en toch klaarwakker
Het is tijd om te slapen, maar dat lukt de zes dieren in het grote bed niet zomaar. De zeeleeuw moet plassen, de krokodil nog zijn tanden poetsen, de pelikaan heeft dorst… Allemaal verdwijnen ze met het nodige lawaai de kamer uit, waarbij ook nog steeds de deur open en dicht gaat. Uiteindelijk vinden ze alle zes rust bij het kindje in bed, maar nu is die opeens klaar wakker! Gelukkig weet hij daar wel wat op.
Kijk hier voor meer informatie.
De boer en de dierenarts
Alles gaat mis op de boerderij. De boer zoekt eieren bij de varkens, wil de koe scheren en probeert de kip te melken. De dieren maken zich zorgen. De boer is er niet met zijn hoofd bij. Hij is verliefd op de dierenarts! Maar dat durft hij niet goed te zeggen, hij is te verlegen. Gelukkig bedenken de dieren een plan.
Kijk hier voor meer informatie.
De grote vijf
Dani gaat bij zijn opa logeren en bij opa hangen gekleurde maskers en mooie schilderijen uit zijn geboorteland (Afrika). Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld en Dani vraagt aan opa welke dieren dat zijn. Opa vertelt elke dag iets over een van de vijf dieren en Dani moet dan raden over welk dier het gaat. Olifant, leeuw en neushoorn weet hij, maar de kat die lekker zacht voelt en vlekken op zijn lijf heeft (luipaard) weet hij niet en ook de buffel herkent hij niet in de beschrijving van opa. Spelenderwijs wordt in dit prentenboek verteld wat de “grote vijf’ van het dierenrijk is.
Kijk hier voor meer informatie.
Otto groot, Otto klein
Op een autorit met zijn vader door de stad kijkt Otto (en de lezer) zijn ogen uit. Hij ziet egels en slakken als auto, bananen- en meloenbootjes, een taart op een Romeinse triomfboog. Wegwijzers maken de kijker bewust van de vele tegenstellingen, waarbij “tegenstelling’ ruim wordt gezien: groot-klein, school-vakantie, grappig-ernstig, koffie-thee, waarom-daarom. De prachtige prenten staan tjokvol beeld- en taalgrapjes voor zowel kinderen als volwassenen. Mooi is bijvoorbeeld een vondst als een chique hotel en “voor niets gaat de zon op’ om de tegenstelling duur-goedkoop aan te geven, of het rijtje “last post’, “lastpost’ en “la poste’. De kenmerkende kleurrijke en fantasierijke beeldtaal van de illustrator is toegankelijk en gelaagd.
Kijk hier voor meer informatie.
Tips bij voorlezen
Voorlezen is hartstikke leuk om te doen. En buiten dat het leuk is, is het ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van het kind. Het is goed voor de taalontwikkeling omdat kinderen nieuwe woorden leren tijdens het voorlezen. En ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. Daarnaast leren ze goed te luisteren en zich te concentreren. En met de volgende voorleestips wordt voorlezen nog leuker.
Lees ook: Voorlezen aan je baby
Kies samen een boek
Samen een boek uitkiezen hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Je kunt natuurlijk een boek uit de boekenkast halen, maar een bezoek aan de bibliotheek brengen samen, is ook een leuk idee. Op die manier kun je makkelijk een boek uitkiezen die bij de belevenis van het kind op dat moment past. Is je kind bijvoorbeeld bezig met zindelijk worden, erg geïnteresseerd in dieren of juist in auto’s? Dan vind je deze thema’s bij de bibliotheek vaak bij elkaar. Een abonnement bij een bibliotheek is gratis voor kinderen.
Voorlezen tijdens het avondritueel
Je kunt voorlezen op verschillende momenten op de dag. Maar het fijnste is het om het in een dagelijks ritueel te laten terugkomen. Bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Kinderen houden van deze voorspelbaarheid. En het is een leuke manier om samen even rustig de dag af te sluiten.
Lees hetzelfde boek een paar keer voor
Kinderen houden van voorspelbaarheid. Dat is bij het voorlezen van boeken net zo. Als je een boek meerdere keren voorleest, herkennen ze het verhaal en zal er steeds meer opvallen op de tekeningen en illustraties die worden gebruikt. Ook kun je leuke gesprekken voeren over het boek en vragen stellen over of een kind ook wel eens zoiets heeft meegemaakt. Dit lukt over het algemeen beter als een kind het verhaal al meerdere keren gehoord heeft.
Laat je kind vertellen
Wil je kind tussen het verhaal door even iets vertellen? Laat dit dan toe. Zo blijft de aandacht naderhand beter bij het verhaal. En door met elkaar in gesprek te gaan, wordt de taalontwikkeling nog meer gestimuleerd.
Gekke stemmetjes nodig?
Het is niet nodig om gekke stemmetjes op te zetten tijdens het voorlezen. Veelal is dit voor jonge kinderen vooral verwarrend. Wel is het goed om de intonatie goed te laten merken. Zegt iemand in het boek iets met een boze stem? Dan is het goed ook een bozere stem op te zetten. Articuleren is in elk geval veel belangrijker dan iedere personage een eigen stem te geven.
Lees het boek al een keer door voor je gaat voorlezen
Het is goed om een boek al een keer gelezen te hebben voor je begint met voorlezen. Op deze manier weet je beter wanneer je kunt ademhalen, hoe het verhaal verloopt en welke bijzondere dingen je tegenkomt. Bijvoorbeeld een boze stem of een blije stem. Dit maakt dat het voorlezen soepeler verloopt.
Activiteiten tijdens de Nationale Voorleesdagen
Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden er diverse activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld bij de bibliotheek of in een buurthuis bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag met leuke activiteiten rondom het boek Moppereend.
Moppereend liedje
Duplo moppereend
Met Duplo blokjes maak je eenvoudig kleine eendjes. Ook geschikt om door peuters te laten namaken.
Moppereend van wc-rol
Met een wc-rol en geribbeld karton en wat verf, maak je eenvoudig deze leuke papieren moppereend.
Moppereend flippers
Met deze flippers verander je de hele klas eenvoudig in moppereendjes. Super leuk!
Gaat jouw kind iets bijzonders doen tijdens de Nationale Voorleesdagen?
Leave a Reply