Draaien, schoppen, wiebelen en soms zelfs de hik! Wat is het toch een bijzonder gevoel om je baby te voelen bewegen tijdens de zwangerschap. De eerste keer dat je de kleine voelt is dan ook een heel bijzonder moment. Maar wanneer voel je je baby bewegen? En hoe vaak moet je beweging voelen?
Vanaf wanneer beweegt de baby?
Je baby begint met bewegen vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap. Voor deze termijn ligt je baby nog stil in de baarmoeder. In week 7 beginnen de ledematen te groeien en je baby gaat druk aan de slag met het uittesten van deze ledematen. Je kindje is nog niet sterk genoeg om deze bewegingen waar te nemen. En je kindje heeft natuurlijk ook nog alle ruimte in je buik, omdat het nog maar heel klein is.
Vanaf wanneer kun je de baby voelen bewegen?
Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je de baby voor het eerst kunt voelen bewegen. Over het algemeen voel je bij je eerste zwangerschap vanaf 20 weken beweging. En bij een tweede of misschien zelfs derde zwangerschap, kun je de beweging al eerder opmerken. Puur doordat je het sneller herkent. In het begin voelt het een beetje hetzelfde als rommelende darmen, maar je zal hier al snel verschil in merken. Het kan zijn dat je de baby pas later voelt, bijvoorbeeld doordat je placenta aan de voorkant van je buik ligt. Je baby beweegt dan wel, maar er zit nog een dikke beschermlaag tussen je kind en je buikwand, waardoor de bewegingen later pas voelbaar zijn.
Bewegingen voelen als belletjes, vlindertjes of kriebels, maar eigenlijk zijn deze omschrijvingen geen van allen echt goed. Het bewegen van de baby is echt een ‘eigen’ gevoel. Je zal het snel ontdekken zodra je langer zwanger bent.
Ik voel de baby nog niet
Ben je 20 weken zwanger en heb je je baby nog niet gevoeld? Heb dan vooral geduld. We begrijpen natuurlijk dat dit lastig is, want het voelen bewegen van je baby kan een bevestiging zijn van dat het goed gaat. Maar soms zorgt de ligging van de placenta of juist de grootte van je buik (en de hoeveelheid vruchtwater) ervoor dat je nog geen beweging voelt. Pas vanaf 28 weken is het noodzakelijk om de baby dagelijks te voelen. Vaak is je baby actief wanneer jij rust neemt. Neem dus goed de tijd om ’s morgens rustig wakker te worden of ga ’s avonds na het eten even rustig op de bank zitten. Je zal merken dat je op dit soort momenten de bewegingen van de baby sneller zult opmerken.
Vanaf 28 weken zwangerschap kun je ook een ritme opmerken bij je baby. Je merkt het wanneer hij slaapt of juist wakker is. Het is goed om dagelijks even contact te maken met je kindje. Rustig zitten of liggen met een hand op je buik. Je zal merken dat je baby naar je hand toe komt ‘zwemmen’.
Wanneer kunnen andere mensen de baby voelen bewegen?
Het bewegen van de baby aan de buitenkant van je buik, duurt over het algemeen een aantal weken langer dan dat je je kindje zelf voelt bewegen. Maar ook zeker vanaf 28 weken zwangerschap zijn de bewegingen ook aan de buitenkant van je buik voelbaar. Dit is natuurlijk extra leuk voor je partner en eerdere kinderen. Over het algemeen vinden mensen het heel leuk als je hun hand op je buik legt als je beweging voelt.
Mijn baby beweegt niet meer!
Het is vanaf 28 weken belangrijk om je baby elke dag te voelen bewegen. Heb je je baby een dag lang nog niet voelen bewegen? Ga dan even op de bank of op bed liggen en probeer contact te maken door je hand op je buik te leggen. Het beste kun je hiervoor op je linkerzij gaan liggen. Zo is de doorbloeding naar de placenta het beste. Voel je na 30 minuten nog steeds geen beweging? Dan kan het geen kwaad om de verloskundige te bellen. Zij kunnen dan controleren of alles goed gaat met je baby. En in dit geval is het gezegde echt waar; Ze hebben liever dat je 5 keer teveel belt, dan 1 keer te weinig. Het voelen bewegen van je baby is in het derde trimester heel belangrijk.
Dat de bewegingen anders of minder voelen, is een logisch gevolg van de groei van je kindje. Hij krijgt steeds minder ruimte in je buik, het echte draaien is op het eind van je zwangerschap bijna niet meer mogelijk, waardoor de bewegingen meer als schuiven wordt omschreven.
Onzeker over de bewegingen
Het kan zijn dat je je wat onzeker maakt over de hoeveelheid bewegingen. Of als je je baby nog niet voelt bewegen. Zeker voor de 20 weken zwangerschap, kan het daarom fijn zijn als je thuis af en toe even naar het hartje kunt luisteren, zodat je weet dat alles goed gaat daar binnen. Je kunt hier een doppler voor thuis aanschaffen, om soms even naar het hartje te luisteren. Maak je niet direct zorgen als je het hartje niet kunt vinden, want je baby heeft nog de ruimte om je hele buik door te ‘zwemmen’, waardoor het soms even zoeken is naar de hartslag van je kindje.
Natuurlijk kan een verloskundige altijd het beste controleren hoe het met je baby gaat, dus als je je zorgen maakt, bel dan vooral. Ook als het avond of nacht is, er is een speciaal spoednummer die je dag en nacht mag bellen voor dit soort zaken.
Leave a Reply