Goedkoop weekboodschappen doen, voor minder dan € 60,-

Veel mensen moeten op de kleintjes letten bij het doen van boodschappen. Omdat ze leven van een weekbudget, omdat ze schulden hebben of gewoon omdat men het zonde vindt om veel geld uit te geven aan de boodschappen. Ook wij hebben daar zo onze redenen voor. Met een weekbudget van ongeveer € 60,00 ga ik elke week aan de slag om de voorraadkasten en de koelkast weer te vullen. Om een week lang lekker en gevarieerd te kunnen eten. Hoe wij dit doen, vertel ik in dit artikel.

Neem je maandbudget op in contant geld

Zodra ons salaris is binnen gekomen, ga ik langs een pinautomaat om ons boodschappen maandbudget op te nemen in contant geld. Dit is iedere maand € 300,00. Vervolgens verdeel ik dit geld over de weken die we hiervan boodschappen moeten doen. De ene maand zijn dit 4 weken, de andere maand zijn het 5 weken. Het is dus altijd een beetje passen en meten. Gemiddeld genomen zit er zo’n € 60 per week in een envelop. Dit is dan ook het maximale wat ik uit wil geven aan de weekboodschappen. De envelopjes stop ik in een kasboek (die vind je hier). Wat ik doe met geld wat over blijft of als we juist tekort komen, lees je onderaan dit artikel.

Weekmenu maken

Het doen van de boodschappen, begint bij ons altijd bij het maken van het weekmenu. Daarbij hou ik met verschillende zaken rekening. Eten we alle vier thuis? Moet één van ons tot laat werken? Zijn er andere bijzonderheden, denk aan een kind dat naar voetbaltraining moet of eet er iemand mee? De uitgebreide recepten worden gepland op een dag dat ik vrij ben, zodat ik ’s morgens of in de loop van de dag alvast kan beginnen. Ook kijk ik naar de folders van de supermarkten die week. Wat is er in de aanbieding? Vaak gaat dit om dezelfde producten in verschillende winkels. Aan de hand daarvan kies ik wat we eten.

Voorbeeld van een weekmenu

Een voorbeeld van een weekmenu die wij maken is als volgt;

Vrijdag: Wokken met kip en lekker veel groente
Zaterdag: Kippenpoten met aardappelkroketjes en groente
Zondag: Spinazie, aardappelen en een gehaktbal
Maandag: Prei ovenschotel met kerrie
Dinsdag: We eten bij opa en oma
Woensdag: Surinaamse bami
Donderdag: Runderstoofpotje met rijst en sperziebonen

Koop grotere hoeveelheden vlees

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om minder vlees te eten. Voor ons is dat niet echt een optie. Met een man en kinderen die erg graag vlees eten en het ook absoluut niet op prijs stellen als ik met vega gerechten aan kom, plan ik het kopen van vlees goed in. Wij hebben meerdere Turkse supermarkten bij ons in de omgeving, waar je vlees voor een prikkie kunt kopen in grote hoeveelheden. Een kg kipfilet kost bijvoorbeeld maar € 2,49. Vaak koop ik dit dan in 2 of meer kg tegelijkertijd. Dit verdeel ik thuis in verschillende zakjes en ik leg het in de vriezer. Hetzelfde doen we met runderlappen en gehakt. Zo hoef ik vaak maar één keer per maand vlees in te kopen. Bij het kiezen van een gerecht voor een weekmenu, kijk ik dus als eerste in de vriezer om te zien of het vlees nog op voorraad is.

Schrijf een boodschappenlijstje

Kijk aan de hand van je weekmenu welke boodschappen je allemaal nodig hebt. En maak hier een boodschappenlijstje van. Ik kijk pas nadat ik alles heb opgeschreven of er dingen tussen zitten die we nog op voorraad hebben. Die streep ik dan direct door. Daarnaast kijk ik wat we nodig hebben aan brood, hiervoor check ik eerst de voorraad in de vriezer. Ook controleer ik wat we aan broodbeleg, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten nodig hebben. En natuurlijk de voorraad wc papier, want die vliegt er nog wel eens doorheen.

Vergelijk de prijzen van verschillende supermarkten

Er zijn veel verschillende supermarkten, die allemaal andere prijzen hanteren. De ene supermarkt zegt de goedkoopste te zijn, de andere heeft de leukste aanbiedingen, naar eigen zeggen. De afgelopen tijd ben ik erachter gekomen dat dit vaak toch niet het geval is. De enige supermarkt waar ik echt elke week kom, is de Albert Heijn. Niet omdat dit de goedkoopste is, maar het is wel de dichts bijzijnde winkel in onze buurt. Als ik weekboodschappen ga doen, ga ik naar de website van de Albert Heijn en schrijf per product op wat het bij de Albert Heijn kost. Ook zet ik erbij wat ik de inhoud van de verpakking is. Een fles wasmiddel van 5 liter voor € 7,99 klinkt goedkoper dan een fles wasmiddel van 2,2 liter voor € 2,85. Maar wanneer je dit omrekent naar een liter prijs, blijk je toch voor de fles wasmiddel van 2,2 liter minder te betalen.

Vervolgens ga ik met mijn boodschappenlijstje met daarop alle prijzen van de AH, naar de Lidl of de Boni bij ons in de buurt. Ik zoek de producten die ik nodig heb. Zijn ze goedkoper dan bij de Albert Heijn? Dan gaan ze in mijn karretje en streep ik het van mijn lijstje. Is het duurder dan de Albert Heijn? Dan laat ik het liggen. Vervolgens ga ik alsnog naar de Albert Heijn om daar de producten te halen die niet verkocht werden in de Lidl of de Boni en de producten die bij de Albert Heijn goedkoper zijn. Of ik naar de Lidl of de Boni ga, hangt af van de producten die in de aanbieding zijn op dat moment. Ook ligt de Boni bij ons tegenover de Albert Heijn en hoef ik er dus niet extra voor te rijden.

Kook extra en vries het in

Wij hebben één “probleem” met koken. We koken altijd teveel. We hebben een tijd gehad dat we alles wat overbleef weggooiden. Maar dit is natuurlijk zonde! Inmiddels koken we daarom vaak bewust iets extra en leggen dit nadat het is afgekoeld in ziplock zakjes in de vriezer. Door alles plat in de ziplock zakjes te stoppen en ook op die manier in te vriezen, besparen we ruimte, we kunnen de platte zakjes namelijk de volgende dag overeind naast elkaar in de vrieslade zetten. We plakken altijd een label op de zakjes, waar we op schrijven wat erin zit en voor hoeveel personen dit is. Bij het maken van een volgend weekmenu, kunnen we er op deze manier altijd voor kiezen om op een drukke werkdag niets nieuws te koken, maar een maaltijd uit de vriezer op te warmen. Dit bespaart tijd én geld.

Geld over van het weekbudget?

Over het algemeen doen we voor minder dan € 60,00 per week boodschappen. Meestal houden we zo’n € 10,00 tot € 15,00 over. Soms ook iets minder. Het overgebleven bedrag stop ik in een extra envelop. Mocht er dan een keer een wat duurdere week tussen zitten, of hebben we ineens wasmiddel, wc-papier én verzorgingsproducten nodig in dezelfde week, dan kunnen we dit uit de extra envelop halen. Aan het eind van de maand gaat al het overgebleven geld in een apart spaarpotje. Zo kunnen we in duurdere maanden, zoals december, wat extra geld uitgeven. Ook sparen we koopzegels, die we aan het eind van het jaar laten uitbetalen. Dit is geld dat we voor extra boodschappen voor bijvoorbeeld de kerstdagen kunnen gebruiken. Wat overblijft gaat in hetzelfde spaarpotje. Zodra hier een bedrag van een compleet maandbudget in zit, wordt de € 300,00 niet opgenomen, maar wordt naar de spaarrekening overgemaakt. En dan doen we met de € 300,00 uit het spaarpotje weer een maand boodschappen.

Op deze manier doen wij heel bewust boodschappen de laatste tijd. Er valt wat voor te zeggen dat het misschien nu in Corona-tijd niet handig is om met contant geld te betalen. Maar voor ons werkt het persoonlijk heel goed om het geld daadwerkelijk in onze handen te hebben. Je geeft het op die manier veel bewuster uit.

Heb jij een weekbudget voor de boodschappen? Deel je ervaringen hieronder in een reactie.