Je huis aanpassen naar nieuwe wensen of toch verhuizen?

Als er gezinsuitbreiding op komst is (of dit al een feit is), kan het zijn dat je plotseling andere (lees: ruimere) woonwensen krijgt. Eigenlijk kom je toch ineens een slaapkamer tekort of het blijkt dat je huidige woning wellicht minder geschikt is om in te wonen met een of meerdere kinderen. Wat kun je dan doen? Ga je je huidige woning aanpassen of kies je ervoor om het roer rigoureus om te gooien en te gaan verhuizen?

Check eerst je financiën

Zowel verbouwen als verhuizen kost geld. Check voor je zo’n beslissing moet nemen eerst alle financiële zaken. Kunnen we een groter huis wel betalen en hebben we wel genoeg spaargeld voor een fikse verbouwing? Maak daarom een online hypotheekberekening om de eventuele toekomstige kosten snel inzichtelijk te hebben.  De actuele hypotheekrente geeft je in elk geval direct inzicht in wat een nieuwe of extra hypotheek betekent voor je maandlasten.

Maar het gaat niet alleen om de kosten die je per maand kwijt bent. Bij verhuizen krijg je bijvoorbeeld te maken met extra kosten zoals de kosten koper, de kosten van de makelaar en eventuele verhuiskosten. Bij verbouwen komen weer andere kostenposten in beeld. Ga je dat allemaal van beschikbaar spaargeld betalen of is een lening of hypotheek hiervoor noodzakelijk? Pas als je dit inzichtelijk hebt gemaakt, heb je een goede basis om te kijken welke opties er überhaupt mogelijk zijn.

Is er wel aanbod van huizen?

Stel dat je dan wilt gaan verhuizen, kijk dan ook even goed of er huizen te koop staan in de buurt of de plaats waar je het liefst wilt gaan wonen. En of die woningen voor jou betaalbaar zijn. De huizenmarkt is behoorlijk pittig (voor kopers) als je kijkt naar de prijzen en de beschikbaarheid van woningen. Kun je niks van je voorkeur vinden, dan is het misschien slimmer om toch maar thuis te gaan verbouwen.

Zijn er nog wel goede aannemers beschikbaar?

Waarschijnlijk kun je een grote verbouwing in of aan je huis niet zelf uitvoeren. Dus heb je een goede aannemer nodig die dit voor je regelt, inclusief bouwvakkers en klussers. Vraag eens rond bij je vrienden of familie of zij nog geschikte aannemers kennen. En informeer vervolgens of die persoon ook daadwerkelijk tijd heeft voor deze klus. Een verbouwing moet goed gebeuren, dus je wilt liever niet met de eerste willekeurig gekozen persoon in zee gaan.

Wat moet er precies gebeuren?

Ga ook bij jezelf na wat je nu eigenlijk precies aan ruimte tekort komt. Gaat het echt om meerdere slaapkamers, een ruimere woonkamer en keuken of een extra badkamer? Of kun je misschien door een kleinere ingreep te doen je huis toch naar je zin maken? Misschien dat een tussenwandje op zolder al direct een extra slaapkamer creëert.

Of je nu gaat verhuizen of je huidige woning wilt aanpassen: het is altijd goed om van je huis een thuis te maken. Want je wilt je natuurlijk vooral prettig en comfortabel voelen als je thuis met het hele gezin op de bank zit.