Minder speelgoed; Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig & tips om te minimaliseren en alternatieven.nl

Word je af en toe ook helemaal gek van al het rondslingerende speelgoed van je kind(eren)? Is er speelgoed waar je kind totaal niet naar omkijkt of dat slechts enkele keren heeft gedaan? Merk je dat je kind snel verveeld is ondanks al die bergen speelgoed die er zijn? Mogelijk heeft je kind dan te veel speelgoed. Het minimaliseren op speelgoed kan dan ook een goed idee zijn. 

We leven in een consumptiemaatschappij

Wij mensen leven in een maatschappij die grotendeels draait om consumptie. Continu worden we dood gegooid met reclame materialen: in de media, folders die je in de brievenbus krijgt, de etalages van winkels etc. De tweedehandswinkels en websites staan vol met spullen die mensen weg doen omdat zij overbodig zijn (geworden). Eerdaags vallen de speelgoedboeken ook weer op de deurmat (mits je geen nee-nee stickers op de deur hebt natuurlijk). Als kind zijnde kon ik niet wachten tot die geweldige boeken er weer waren en ik voor Sinterklaas en Kerst weer een verlanglijstje mocht samenstellen. Ook de kinderen van deze tijd groeien op in deze consumptiemaatschappij. Het hebben van spullen is op zich zelf niet verkeerd, maar wel dat veel mensen denken dat geluk afhankelijk is van de spullen die je hebt. Zoals je zelf ook waarschijnlijk wel zult weten, is dat grotendeels niet waar. Hoe kunnen wij onze kinderen beschermen tegen de overweldige wereld van het materialisme?

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?

Positieve effecten door het hebben van minder speelgoed

Volgens onderzoekers heeft het hebben van minder speelgoed bij kinderen positieve effecten:

Kinderen kunnen langer hun aandacht ergens bij houden

Jonge kinderen hebben van nature een kortere spanningsboog. Wanneer je kind veel keuze heeft uit speelgoed, is de kans groot dat hij zij overweldigd raakt. Het gevolg hiervan is dat je kind niet goed weet welk speelgoed hij/zij moet kiezen met als gevolg dat er helemaal niet mee gespeeld wordt. Ook zorgt meer speelgoed voor afleiding waardoor ze zich minder kunnen concentreren.

Grotere creativiteit

Wanneer kinderen minder speelgoed hebben, lijken ze dus een langere spanningsboog te hebben. Doordat ze langer met iets zullen spelen, zullen ze ook meer hun creatieve instinct gebruiken. Kinderen zullen meer moeite doen om te ontdekken hoe ze op verschillende manieren plezier kunnen maken met een stuk speelgoed. Let hier dan ook op bij het kopen. Goed speelgoed biedt namelijk meerdere manieren om te kunnen spelen.

Sterkere sociale vaardigheden

Kinderen die minder speelgoed hebben, zullen eerder geneigd zijn om sociaal contact op te zoeken. Sociaal vaardige kinderen zitten beter in hun vel en presteren op veel gebieden beter. Wanneer kinderen lekker in hun vel zitten en zich veilig voelen, is er bij hen ook de ruimte om nieuwe dingen te leren. Tevens blijken sociale vaardigheden een groot invloed te hebben op het ervaren van een gelukkig gevoel.

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?

Kinderen zijn zuiniger op hun spullen

In het algemeen zijn mensen die minder hebben nét even wat zuiniger dan mensen die veel hebben. Wanneer mensen ergens veel van hebben, en er gaat iets kapot, dan maakt het niet zo veel uit want ze hebben wel iets wat het kapotte zal vervangen. Hetzelfde geldt voor kinderen met speelgoed. Wanneer speelgoed stuk gaat, hebben zij op ten duur ‘niets’ meer om mee te spelen en dat zou jammer zijn.

Zorgt voor meer doorzettingsvermogen

Wanneer kinderen ergens mee bezig zijn, en het lukt niet, dan komt er een stukje doorzettingsvermogen bij kijken. Doorzettingsvermogen is een erg mooie eigenschap. Door kinderen minder speelgoed aan te bieden, ontwikkelen zij mogelijk hun doorzettingsvermogen. Wanneer er namelijk veel aanbod is, zullen zij sneller geneigd zijn hetgeen waar ze mee bezig zijn weg te leggen.

Kinderen die opgroeien met minder speelgoed zullen minder veeleisend zijn in het leven

Kinderen die minder speelgoed hebben, leren dat er meer in het leven is dan alleen maar spullen hebben. Zij leren wat je écht nodig hebt om in je levensbehoefte te voorzien. En inderdaad, dat zijn niet die bergen speelgoed. Dit heeft als voordeel dat zij mogelijk ook minder veeleisend zullen zijn in de rest van hun leven. Geluk is tenslotte niet afhankelijk van de spullen die je hebt.

Meer genieten van de natuur (met als voordeel gezonder en fitter)

Wanneer je naar buiten kijkt, zie je niet vaak meer kinderen buitenspelen. Althans niet bij ons. Kinderen van nu groeien op met o.a. tablets en spelcomputers. Voor sommigen verslavend speelgoed waarbij zij grotendeels binnen zullen zitten. De meeste kinderen komen te weinig buiten, terwijl buitenspelen juist hartstikke gezond is. Kinderen die minder hebben, zullen vaak ook meer buiten zijn. Zij zullen tevens hun creativiteit kwijt kunnen in de natuur. Wat dacht je van een gave hut bouwen

Lees ook: Buitenspelen is gezond.

Hebben een meer opgeruimde leefomgeving

Een vrij voor de hand liggend voordeel is dat het hebben van minder spullen zorgt voor een opgeruimder huis. Een opgeruimder huis is niet alleen prettig om te zien, het zorgt ook voor meer rust in je hoofd én dus ook bij je kinderen.

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?

Zo kun je je kind leren om te gaan met het hebben van minder speelgoed

Vervang speelgoed voor herinneringen

Spullen geven maar kortdurend een gevoel van geluk. Ervaringen laten het gevoel van geluk veel langer duren. Wanneer je kind iets goeds heeft gedaan, zoals een goed rapport, trakteer je kind eens met iets leuks om te doen i.p.v. een ritje naar de speelgoedwinkel. Ik durf te wedden dat je kind het nog veel leuker vindt om samen iets te aan doen dan dat hij/zij nieuw speelgoed krijgt. Geen inspiratie wat te doen? Laat je kind iets leuks bedenken. Zo krijg je ook een beter beeld van wat hij/zij leuk vindt om te doen.

Rouleer het speelgoed dat er wel is

Natuurlijk hoef je niet al het speelgoed direct weg te doen. Je kunt het speelgoed opdelen in bakken en deze om de zoveel tijd laten rouleren. Zorg er wel voor dat je afwisselend speelgoed hebt voor je kind. Het voordeel hiervan is ook dat je kind steeds het gevoel het iets ‘nieuws’ te hebben om mee te spelen. Goed voor de prikkeling in de hersenen. 😉

Creatief en sociaal speelgoed

Sociaal en creatief speelgoed helpt kinderen hun communicatieve vaardigheden te verbeteren. Zij kunnen hier voordelen aan hebben o.a. op school maar ook zeker in hun verdere leven.

Bij sociaal speelgoed kun je denken aan gezelschapsspelen. Sociaal speelgoed helpt je kind te leren omgaan met o.a. teambeleving en het omgaan van teleurstellingen wanneer zij verliezen.

Onder de noemer creatief speelgoed kun je denken aan LEGO. Het fijne is dat kinderen hier zowel alleen als samen mee kunnen spelen. Wanneer zij alleen spelen, zul je zien dat kinderen meerdere rollen op zich zullen nemen. Dit is goed voor het ontwikkelen van gevoelens en het inleven in een ander. Ook verkleedkleding kan het creatief vermogen van een kind versterken.

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?

Hoe om te dagen met dagen zoals verjaardagen,  Sinterklaas en Kerst?

Wij doen niet aan gehele onthouding van het geven van cadeaus maar denken zeker wel na over wat onze kinderen krijgen. Wij hebben dan ook standaard op het verlanglijstje van de kinderen toegangskaarten voor leuke uitjes staan. Ook mogen onze kinderen zelf iets uitzoeken wat ze écht graag willen hebben. Toch is het mogelijk dat kinderen enigszins teleurgesteld zullen raken wanneer zij geen cadeautjes krijgen. Hoe kun je dit voorkomen?

Het draait niet om het krijgen van cadeautjes

Het klinkt lastig, maar allereerst is het belangrijk je kinderen aan te leren dat het leven niet draait om het hebben van veel spullen. Een lastige situatie die wel kan ontstaan zijn dagen zoals verjaardagen, Sinterklaas en Kerst. Je kinderen zullen allicht om zich heen zien dat andere kinderen wel cadeautjes krijgen wat een oneerlijk gevoel kan creëren. Probeer je kinderen in de basis daarom duidelijk te maken dat het niet gaat om het krijgen cadeaus.

Familietradities onthoud je de rest van je leven

Je kunt dit soort dagen vieren met het creëren van familietradities zoals het spelen van spelletjes, het bakken van pepernoten of andere bijpassende lekkernijen, bijzondere uitjes. Er zijn een hoop bezigheden rondom de feestdagen speciaal voor kinderen. Dit zijn momenten die kinderen hoogstwaarschijnlijk de rest van hun leven zullen onthouden.

Lees ook: Kersttradities Baby’s eerste kerstmis

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?

Toch wel een aantal cadeautjes..

Uiteraard is het heel erg begrijpelijk dat kinderen het leuk vinden om cadeautjes uit te pakken. Het is toch altijd weer een verassing wat er nou in dat ene pakje zit. Hoe voorkom je nou dat je kinderen niet te veel onnodige dingen krijgen? Je kunt daarbij denken aan het volgende lijstje:

Iets wat ze willen

Er is vast en zeker wel iets wat je kind héél graag wil hebben. Zoals een pop of toch die ene treinbaan. Het feest kan niet meer stuk gaan wanneer je je kind toch dat ene stuk speelgoed geeft. Gewoon doen dus maar beperk het.

Iets wat ze nodig hebben

Er zijn altijd wel dingen die je kind goed kan gebruiken. Hierbij kun je denken aan een nieuw bedovertrek of die bijzondere (hervulbare) Mickey Mouse badschuim. Dit zijn dingen die je anders toch wel zou moeten kopen.

Iets wat ze kunnen dragen

Wanneer je je kind niet continu overlaad met nieuwe kleding, kan dit hét moment zijn om ze iets leuks met deze dagen te geven. Wel kun je de net even wat meer speciale dingen als cadeau doen zoals nieuwe pantoffels of een badjas.

Iets om te lezen

Lezen is hartstikke goed voor kinderen ongeacht de leeftijd. Het vergroot o.a. de woordkennis en verhoogt het empathisch vermogen wat ook niet geheel onbelangrijk is in het leven. Ook is lezen ontspannend voor zowel lichaam als geest. Niets voor niets is het dan ook prettig om te lezen voor het slapen gaan.

Iets om te doen

Weer komt het maken van herinneringen naar boven. Maar hoe kun je een kind dan een herinnering geven? Je kunt een kind bijvoorbeeld een cadeaubon geven voor de bioscoop of een toegangskaartje voor een indoor speeltuin of dierentuin. Er is genoeg te bedenken. Wil je een iets hoger bedrag geven? Denk dan aan een leuk abonnement!

Hoe denk jij over het geven van herinneringen aan een kind i.p.v. speelgoed?

Minder speelgoed en meer herinneringen. Het wordt steeds normaler om kinderen niet altijd speelgoed cadeau te geven. Maar wat geef je dan wel?