Hoe fijn is het als jij en je partner samen een kinderwens hebben, daar vol voor gaan en jullie samen een kindje krijgen? Helaas gaat het niet niet bij iedereen zo gemakkelijk en ideaal. Sommige stellen kunnen geen kinderen krijgen en zoeken misschien naar een mogelijkheid om te adopteren.
Sommige vrouwen raken onbedoeld zwanger en staan voor een zeer moeilijke keuze. Hoe ga je daarmee om? Ken je of ben je iemand die onbedoeld zwanger is? Dit artikel geeft informatie om je opweg te helpen:
Ongepland zwanger, wat moet je doen?
Het zal je maar gebeuren dat je zwanger raakt, terwijl een gezin nog helemaal niet in de planning zit. Dan staat je leven plotseling op z’n kop en moet je een vreselijk moeilijke beslissing nemen. In een korte tijd moet je besluiten wat je wil. Soms weet je het gelijk: het kindje is welkom en je gaat ervoor. In andere gevallen is het niet zo simpel en twijfel je. In dat geval is het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn.
Online keuzehulp
Een keuze maken is niet gemakkelijk als je twijfels hebt. Hoe gaat je leven eruit zien? Hoe zit het met je relatie? Je dromen voor de toekomst? Gelukkig kun je goede, objectieve hulp krijgen bij het ordenen van je gedachten en emoties, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken, zonder druk of dwang van anderen.
Bij stichting Fiom kun je online vragen, oefeningen en stellingen krijgen die je helpen bij het maken van een keuze. Je kunt ook gratis en anoniem online ondersteuning van een hulpverlener krijgen. Liever een persoonlijk gesprek? Dat kan ook bij de stichting.
Vier keuzemogelijkheden
Als je van de schrik bekomen bent, kun je besluiten om zelf voor het kindje te gaan zorgen. Gaat dat niet, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je tijdelijk niet in staat bent om voor het kindje te zorgen, dan kun je kiezen voor pleegplaatsing. Zo blijf je een rol spelen in het leven van het kindje.
Ben je zwanger en is abortus of zelf voor je kind zorgen geen optie (meer)? Dan kun je je kind afstaan ter adoptie. Omdat dit een ingrijpende beslissing is krijg je een bedenktijd van drie maanden vanaf de bevalling.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bevalling niet uit te dragen en de zwangerschap af te breken. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Ben je langer dan 16 dagen overtijd, dan geldt een wettelijk verplichte bedenktijd van vijf dagen tussen het eerste gesprek en de abortus. Je kunt tot 22 weken de zwangerschap beëindigen.
Wie is de vader?
Het kan voorkomen dat je zwanger raakt en niet weet wie de vader van het kind is. Je kan het kindje zelf alle liefde van de wereld geven, maar voor je kindje is het echter zeer belangrijk om te weten van wie het afstamt. Al was het maar om te weten waar die specifieke karaktertrekjes toch vandaan komen, of die karakteristieke neus.
Om antwoord te krijgen op de vraag wie de vader is, kun je al vanaf de negende week van de zwangerschap een vaderschapstest laten doen.
Ken je iemand die onbedoeld of ongewenst zwanger is? Hopelijk kun je haar na het lezen van dit artikel een beetje helpen in deze ingewikkelde en emotionele tijd. Ben je iemand die ongewenst zwanger is? Waar je ook voor kiest, het is sowieso belangrijk dat het jouw eigen keuze is.
]]>
Leave a Reply