Je tuin alleen maar in de zomermaanden gebruiken, is natuurlijk eeuwig zonde. Maar om nu in de regen of de kou te gaan zitten, is ook niet echt een goed idee. Daarom kan een overkapping in de tuin een uitkomst bieden. Dit is mogelijk in allerlei maten en vormen. En met verschillende materialen. Maar waar moet je nu precies op letten als je een overkapping in de tuin wil plaatsen?
Wat voor overkapping wil je?
Allereerst is het goed om te bedenken wat voor soort overkapping je zou willen in de tuin. Dat hangt er natuurlijk ook maar net vanaf wat er mogelijk is.
Terrasoverkapping of veranda
Een terrasoverkapping wordt ook wel een veranda genoemd. Het is een aanbouw aan je huis, wat steunt op palen. Je kunt kiezen voor een houten overkapping, of voor een overkapping van aluminium. Met een veranda kun je binnen en buiten met elkaar verbinden. Het nodigt je veel sneller uit om naar buiten te gaan. Want een overkapping aan huis, geldt vaak als een verlengstuk van je keuken of woonkamer. Het is maar net waar de veranda aan grenst.
Tuinhuis met overkapping
Je tuinhuis kun je gebruiken als opbergruimte voor je tuingereedschap of bijvoorbeeld voor je fietsen. Maar je kunt met een overkapping hieraan vast, makkelijk ontspannen onder een overdekt terras. Daarbij heb je geen aanbouw aan je eigen huis, wat zorgt voor meer licht in huis.
Prieel
Je kunt ook kiezen voor een prieel. Dit is een overkapping die ergens op een vrije ruimte in de tuin wordt gezet. Zo hoef je het nergens aan vast te maken en je kiest zelf het beste plekje in de tuin om een prieel te kunnen plaatsen.
Pergola
Met een pergola kun je een deel an je tuin overkappen op een betaalbare manier. Je kunt leuke klimplanten tegen de pergola aanplanten, zodat het wat meer wordt aangekleed. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een schaduwdoek als afdakje gebruiken. Dit maakt het allemaal een stuk goedkoper dan een complete overkapping in de tuin.
Voordelen van een overkapping in je tuin
Een overkapping in de tuin maakt je een stuk minder afhankelijk van het weer. Tijdens hele warme zonnige dagen kan een overkapping juist voor verkoeling zorgen en tijdens regen en wind zit je veel meer beschut en dus warmer (en droger) in de tuin.
Je kunt hierdoor een groot gedeelte van het jaar in de tuin doorbrengen. En je hoeft je ook geen zorgen te maken of je je tuinstoelkussens wel op tijd hebt binnengehaald voor de regen. Onder de overkapping ligt het droog.
Let hierop bij het plaatsen van een overkapping in de tuin
- Een overkapping moet gebouwd zijn met een stabiel en stevig framewerk zodat het alle weersomstandigheden aankan. Plexiglas is erg geschikt als overkappingsmateriaal. Hout of aluminium gebruiken ziet er modieus uit.
- Zet de staanders van je overkapping voor de stevigheid in cement. Zorg er ook voor dat de staanders loodrecht staan. Maak hierbij gebruik van een waterpas.
- Bekijk goed of de onderbalken zwaar genoeg zijn om de constructie te kunnen dragen. Hoe groter de overspanning, hoe groter de balk.
- Laat het dak een beetje hellen, zodat er geen (regen)water op kan blijven staan. Het is belangrijk dat er gen regenwater op blijft liggen. Daar wordt het dak namelijk al snel te zwaar van.
- Het dakoppervlak moet groot genoeg zijn en ook moet het stevig genoeg zijn voor bijvoorbeeld sneeuw.
- Het dak moet voldoende licht door kunnen laten. Ook moet het tegelijkertijd weer zonlicht kunnen weerkaatsen, zodat het onder het dak niet te warm wordt.
- Door de hoogte kan een overkapping teveel schaduw geven, hou hier rekening mee bij het bepalen van de plek van de overkapping.
- Je kunt een overkapping zelf bouwen, of laten plaatsen. Bijvoorbeeld via Foravida.nl.
Heb je een vergunning nodig?
Het verschilt per gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping, of niet. Check dit dus voor het plaatsen altijd even bij je eigen gemeente voor de zekerheid. Als je een vergunning moet aanvragen, doe dit dan zo compleet mogelijk met tekeningen en al, des te sneller krijg je antwoord.
Heb jij een overkapping in je tuin?