Schoen zetten, hoe vaak en wanneer?.nl

De gezellige tijd van het jaar is weer aangebroken. Sinterklaas en de pieten komen weer aan in Nederland. Het moment dat veel kinderen gaan aftellen naar pakjesavond. Maar voor die tijd is er vaak ook al tijd om regelmatig de schoen te zetten. Vanaf wanneer kun je dit doen en hoe vaak is verstandig om je kind hun schoen te laten zetten?

Wanneer kun je de schoen weer zetten

Zodra Sinterklaas in het land is, wordt er vaak na de intocht al verteld dat alle kinderen in Nederland diezelfde avond hun schoen nog mogen zetten. Vaak is dit de eerste keer in de periode dat Sinterklaas in het land is. Voor die tijd een schoen zetten heeft natuurlijk nog weinig zin, aangezien Sinterklaas dan nog op de stoomboot zit. De leeftijd waarop je kind voor het eerst zijn schoen mag zetten, ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Heeft je baby al oudere broers en zussen, is het net zo leuk om er ook een klein babyschoentje naast te zetten. Is je baby nu je enige kind, dan heeft het nog niet zoveel zin. De meeste kinderen beseffen zich pas met twee á drie jaar dat er een cadeautje in hun schoen kan zitten de volgende dag. Voor die tijd is het dus nog niet perse nodig om al een schoen te zetten. Tenzij je het zelf erg leuk vindt natuurlijk!

Hoe vaak mag je kind zijn schoen zetten?

En dan de grote hamvraag; hoe vaak mag een kind zijn schoen zetten? Dit verschilt echt enorm per gezin. Bij het ene gezin mag een kind iedere dag zijn schoen zetten, bij een ander gezin één keer in de week. Het is totaal afhankelijk van hoe vaak je iets extra’s wilt geven aan je kind. En natuurlijk hoeveel stress je kind ervaart. Voor veel kinderen is het heel spannend om een schoen te zetten. Piet of Sinterklaas komt immers ’s nachts in huis en dat kunnen kinderen eng vinden. En geef ze eens ongelijk, ik wil ook niet dat er iemand rondscharrelt in mijn huis als ik lig te slapen.

Wij hebben als regel dat de kinderen twee keer per week hun schoen mogen zetten. De dagen hiervoor verschillen. Dit is ook niet gek, aangezien ik gescheiden ben en co-ouderschap heb voor de kinderen. Mijn ex en ik hebben afgesproken de schoenmomenten ongeveer 50/50 te verdelen. Maar er tegelijkertijd ook voor te zorgen dat er niet meer dan twee keer per week een schoen gezet wordt.

Elke dag een schoen zetten is natuurlijk helemaal niet erg. Maar er zijn veel verschillen in wat kinderen in hun schoen cadeau krijgen en hoe vaak. Het ene gezin heeft nu eenmaal meer te besteden dan de ander. Of het is meer een principekwestie. Wij hebben daarom als belangrijkste regel dat schoencadeautjes niet mee naar school gaan. Kinderen gaan onderling met elkaar vergelijken en het zou jammer zijn als een kind zich daardoor minderwaardig gaat voelen.

Gebruik een aftelkalender

Er zijn via internet talloze leuke aftelkalenders te vinden. Gratis, maar soms ook betaald. Op zo’n kalender kun je aangeven wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten. En wordt er afgeteld naar pakjesavond. Zo’n aftelkalender kan dus enorm handig zijn. De afgelopen jaren heb ik mijn kinderen een briefje aan Sinterklaas laten schrijven om in hun eerste schoen te stoppen. De volgende ochtend ligt er dan wat lekkers in hun schoen en daarbij is de aftelkalender te vinden, waarop de pieten hebben aangegeven op welke dagen ze hun schoen mogen zetten. Zo’n kalender kun je natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken. Vaak helpt het kinderen wel om tastbaar te hebben wanneer ze hun schoen mogen zetten.

Geen schoorsteen, wat nu?

De Pieten komen volgens het oude verhaal natuurlijk allemaal door de schoorsteen om de kinderen cadeautjes te brengen. Maar er zijn tegenwoordig veel meer huizen zonder schoorsteen te vinden. Dus waar zet je je schoen dan neer? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ze bij de achterdeur zetten, onder de kachel. Of als je kind het echt heel spannend vindt dat Sinterklaas of de Pieten ’s nachts door het huis heen lopen, bij de voordeur onder de brievenbus. Dan kunnen de cadeautjes door de brievenbus gestopt worden. Er zijn ook een heleboel leuke kartonnen schoorstenen verkrijgbaar bij verschillende winkels. Of knutsel er zelf één in elkaar. Dit is heel leuk om te doen na de nationale intocht op de televisie. Wel onder het genot van een schaaltje kruidnoten en een mok met warme chocomel natuurlijk!

Wat is een geschikt schoencadeautje?

Wat een geschikt schoencadeautje is, is totaal afhankelijk van je eigen budget en je principes. Persoonlijk vind ik het niet nodig om een groot cadeau in de schoen te stoppen. Wat lekkere kruidnoten, een mandarijn of een chocoladeletter voldoen al. Ook zijn er leuke kleine schoencadeautjes te koop bij verschillende winkels, zie hier schoencadeautjes voor minder dan € 5,00. Grotere cadeaus bewaren we in de zak voor pakjesavond. Pakjesavond wordt op een moment gepland dat er ook daadwerkelijk gespeeld kan worden met de cadeaus. De schoencadeautjes worden bij ons thuis veelal uitgepakt op een schooldag, waardoor er niet uitgebreid gespeeld kan worden. Liever geven we dus wat lekkers, met de belofte dat het na schooltijd (deels) opgepeuzeld mag worden. Al is ontbijten met een chocoladeletter voor een keertje ook helemaal niet erg!

Bedenk en plan voor jezelf wat haalbaar is

Het belangrijkste bij het bedenken hoe vaak een schoen gezet mag worden, is toch wel dat je je bedenkt dat het een kinderfeest is. Wordt je kind nu écht blij van elke dag een klein cadeautje? Of waardeert je kind het meer als er twee keer per week iets in de schoen te vinden is? Daarnaast kan het ook zijn dat je er totaal niet op zit te wachten om stuiterende kinderen vanwege een volle schoen te hebben op schooldagen. Plan het zetten van de schoen dan op die momenten dat de kinderen de volgende dag vrij zijn. After all is het helemaal niet belangrijk hoe andere ouders het doen of hoe de (niet bestaande) regels zijn. Jij hebt met je kinderen te dealen en bepaalt dus zelf wat er in de schoen gaat en hoe vaak deze gezet mag worden. Laat het een gezellige periode zijn, voor je kinderen, maar vergeet ook jezelf niet in deze tijd!

]]>


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *