Wat zie ik het vaak op verschillende blogs en Pinterest voorbij komen. Zoutdeeg. Je kunt er zoveel leuke dingen mee doen. Ik wilde dat ook heel graag, maar heb al 2 keer een recept geprobeerd die toch niet werkte. De deeg werd niet goed om daadwerkelijk mee te kunnen knutselen. Maar nu heb ik eindelijk het goede recept te pakken en die wilde ik jullie niet onthouden.
Wat heb je nodig?
- 3 kopjes bloem
- 1 kopje water
- 1 kopje zout
- 1 theelepel olie
Hoe maak je het?
- Meng de bloem en het zout door elkaar
- Voeg de olie toe aan het bloem en zout mengsel
- Voeg beetje bij beetje het water erbij
- Kneed alles door elkaar, tot je een fijne deegbal over hebt.
- Het deeg moet aanvoelen als klei
Mocht het zo zijn dat je nog niet al het water gebruikt hebt, maar het deeg wel al goed aanvoelt, dan is het goed. En wanneer je deeg te nat voelt, kun je er nog een beetje bloem bij doen. Hoe meer zout je bij het mengsel doet, hoe meer water je nodig hebt, want zout onttrekt het water uit het deeg.
Wat kun je ermee maken?
Er zijn heel erg veel verschillende dingen die je kunt maken van zoutdeeg. Hangers voor in de kerstboom, handafdrukken van je kinderen in een plak zoutdeeg, speel broodjes om bakkertje mee te spelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken van zoutdeeg.
Het is trouwens wel verstandig je kinderen te vertellen dat ze het niet kunnen opeten. Zo’n grote hoeveelheid zout is natuurlijk niet gezond. Maar het ziet er wel heel erg lekker uit! En als je wel eens koekjes met ze bakt, dan is de verwarring heel begrijpelijk!
Heb jij wel eens zoutdeeg gemaakt met je kinderen en wat hebben jullie ervan gemaakt?