Darmkrampjes; vrijwel elke baby krijgt er mee te maken. Maar wat gebeurt er eigenlijk in dat kleine lijfje tijdens de krampen? En wat kun je eraan doen dat je baby last heeft van darmkrampen? Elke baby is anders en bij elke baby werkt dan ook iets anders! Kies wat bij jou past.
Oorzaken van darmkrampjes?
De darmen krampen samen om aan te geven dat iets niet helemaal prettig voelt. En dit kan verschillende oorzaken hebben;
De darmen zijn nog in ontwikkeling
Je baby zelf is nog volop in ontwikkeling, dit gebeurt al in de buik, maar ook daarbuiten gaat dit gewoon door. Niet alleen je baby zelf, maar ook de darmen ontwikkelen zich verder. En kunnen soms wat moeite hebben met de vertering van de voeding.
Er komt lucht in het darmkanaal
Lucht in het darmkanaal, door bijvoorbeeld teveel lucht inslikken tijdens het drinken, kan heel vervelend voelen. De darmen zetten hierdoor op en gaan pijn doen. Het leidt tot buikpijn en gasvorming. Wat zeer onprettig kan zijn.
Voedingsmiddelen die moeder eet of drinkt
Bij het geven van borstvoeding is het goed om, zeker de eerste periode, rekening te houden met wat je zelf eet of drinkt. Bij het eten en drinken van bijvoorbeeld kool, spruitjes, knoflook, peulvruchten, scherpe kruiden, ui, te veel koffie of chocolade, zou het kunnen dat je baby’s darmen hierop reageren. Dit kun je voorkomen door zelf wat meer op je eten te letten en bepaald drinken te laten staan.
Teveel of te weinig voeding
Iedere baby is anders, bij flesvoeding is het dus niet zo dat je een kant en klare hoeveelheid per gewicht van je kindje hebt. De hoeveelheden op het pak zijn een leidraad, maar dit kan alsnog teveel of juist te weinig voeding voor je kindje zijn, want leidt tot darmkrampjes. Heeft je baby moeite met het opdrinken van de hoeveelheid voeding, laat het dan wat meer los en is je baby hongerig, kun je juist wat extra’s geven.
Koemelkallergie of lactose-intolerantie
In sommige gevallen zou het kunnen dat een medische oorzaak, zoals bijvoorbeeld koemelkallergie of lactose-intolerantie de oorzaak is van de darmkrampjes. Dit kan in overleg worden uitgezocht met behulp van een arts.
De symptomen van darmkrampjes
Wil je weten of je baby last heeft van darmkrampjes of iets anders? Vaak wordt het duidelijk door de volgende symptomen;
- Veel en doordringend huilen;
- Rood gezicht tijdens het huilen;
- Gebalde vuistjes;
- Het optrekken van de beentjes;
- Winderigheid;
- Vaak is het aan het eind van de middag of avond erger dan in de ochtend;
- Geen andere aanwijsbare redenen voor het huilen (honger of een vieze luier bijv.).
Leeftijd darmkrampjes baby
Veel baby’s hebben op ongeveer dezelfde momenten een piek in de darmkrampjes. Vaak hebben baby’s een piek van krampjes rond de leeftijd van 6 weken. En met een leeftijd tussen de 4 en 6 maanden zijn de meeste baby’s er helemaal vanaf.
Middel tegen darmkrampjes
Loop een willekeurige drogist binnen en er zijn verschillende middeltjes die kunnen helpen bij krampjes. Er zijn druppels, maar ook poeders. Bekende druppels zijn Infacol, Cinababy en Darmkrampdruppels van Kruidvat. De druppels kunnen ingenomen worden via de mond of moeten worden vermengd met bijvoorbeeld (kunst)voeding. Deze middeltjes zouden de krampjes moeten verlichten en darmgassen vrij moeten laten.
Een ander product op de markt is Probiotica. Dit is een poeder. Ook deze vermeng je met voeding. Dit middel is niet perse om de krampjes te bestrijden, maar meer om de darmflora in orde te brengen en de darmen dus verder te helpen met de rijping. Probiotica mag je ook al tijdens de zwangerschap gebruiken.
Geborgenheid
Op verschillende manieren kun je je kindje geborgenheid bieden. Geborgenheid geeft troost en dat heeft je baby nu juist nodig op het moment dat het de krampen ervaart. Een draagdoek of draagzak kan daarbij uitkomst bieden (zie hier verschillende soorten) Maar er zijn ook kruiken die speciaal voor krampjes gemaakt zijn. Een voorbeeld daarvan is de Kipkep Woller (je vindt het hier). Dit is een warmtekussen dat je op de buik van je kindje kunt leggen. Tot slot schijnt het ook te helpen om je kindje in te bakeren. Inbakeren geeft altijd een veilig en geborgen gevoel en zeker op deze momenten.
Lees ook: Hechting: Hoe belangrijk is het?
Massage bij darmkrampjes
Als baby’s last hebben van hun buik, wil je ze het allerliefst helpen. Het wegmasseren van krampjes kan daarbij al helpen. Door de darmen in beweging te zetten, komen darmgassen vrij en dit kan vaak al erg opluchten. Een andere manier om te helpen is om je kindje in de foetushouding op de buik neer te leggen of op je onderarm te tillen. Dit zorgt voor veel rust in het lijfje. Zie onderstaande video hoe je zelf je baby kunt masseren bij buikkrampen.
Vaak is het vooral een kwestie van er even doorheen komen. Het is ontzettend zielig, maar het kan weinig kwaad. Wel is het natuurlijk heel vervelend voor je baby. Gelukkig groeien ze er uiteindelijk vaan vanzelf overheen.
Had jouw baby veel last van darmkrampjes en wat hielp er goed tegen?
]]>
Leave a Reply