Een externe harde schijf: dé must-have voor moderne mama’s!

GastblogDe eerste tandjes van je kindje, de eerste stapjes, de eerste keer naar de crèche en later zelfs de basisschool… Het liefst wil je deze kostbare herinneringen natuurlijk voor altijd kunnen blijven koesteren. Veel mama’s en papa’s vereeuwigen de mijlpalen van hun kroost dan ook door middel van foto’s en video’s. In het huidige digitale tijdperk worden deze foto’s en filmpjes echter niet vaak afgedrukt of op een DVD gebrand – het merendeel van de herinneringen wordt op de computer bewaard. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar wat als het apparaat plotseling het loodje legt? Of als het geheugen vol is? Een externe harde schijf zorgt ervoor dat je je oude foto’s en video’s veilig kunt bewaren, én dat je genoeg geheugen hebt om nieuwe exemplaren toe te voegen aan je collectie. Zo kun je alle mooie momenten vastleggen en van deze herinneringen blijven genieten!

Wat is een externe harde schijf nou precies?

In je computer bevindt zich een harde schijf. Dit is een opslagapparaat waarop al je gegevens opgeslagen worden. Behalve foto’s en video’s worden hier ook muziek, documenten en computerprogramma’s opgeslagen. De belangrijkste gegevens op je computer, namelijk het besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of Mac OS X), bevinden zich hier ook. Deze harde schijf bevindt zich in je computer, ze wordt dan ook interne harde schijf genoemd. Het kan echter zo zijn dat je, om wat voor reden dan ook, het geheugen van je computer uit wilt breiden. Je zou dan je interne schijf kunnen vervangen door een groter exemplaar, maar handiger is een externe harde schijf erbij te kopen. De externe harde schijf is eigenlijk een draagbaar verlengstuk van het interne geheugen van je computer, dat communiceert met het interne geheugen door middel van (meestal) een USB-aansluiting, Thunderbolt-aansluiting of via je netwerk. Het beschikbare geheugen van je computer kan zo vergroot worden van enkele tientallen gigabytes tot een aantal terabytes!

Waarom is een externe harde schijf zo handig?

Een externe harde schijf vergroot dus de opslagcapaciteit van je computer. Maar wat heb je daar precies aan? Allereerst zou je de bestanden van je computer over kunnen zetten op de externe harde schijf. Dit is bijvoorbeeld handig indien je zóveel bestanden op je computer hebt, dat het apparaat traag begint te worden. Door (een deel van) je bestanden over te zetten op de externe harde schijf, wordt het interne geheugen van je computer vrijgemaakt. Ook is dit praktisch voor diegenen die bijvoorbeeld een grote hoeveelheid foto’s digitaal willen bewaren.

Het zekere voor het onzekere nemen

Een externe harde schijf kan ook worden gebruikt om een back-up te maken van alle data op je computer. In principe bevinden al je bestanden zich op de harde schijf in je computer. Hierin schuilt echter het gevaar dat als deze harde schijf beschadigd raakt, je meteen ál je bestanden kwijt bent. Stiekem gaan we er allemaal vanuit dat dit ons nóóit zal overkomen, maar helaas kun je nooit garanderen dat je computer je niet in de steek zal laten. Om dit risico te vermijden, is het slim om af en toe een back-up te maken. Dit kan door middel van een externe harde schijf. Op een externe harde schijf 1tb kun je een gigantische hoeveelheid aan data kwijt: zo’n 320.000 afbeeldingen, bijvoorbeeld. Gaat er na het maken van je back-up iets mis met de interne harde schijf van je computer? Geen paniek! Al je bestanden, inclusief dierbare foto’s en filmpjes van je kinderen, staan veilig op de externe harde schijf. Zo kun je voor altijd blijven genieten van de belangrijkste momenten uit het leven van je kleine! Het is ook mogelijk om een back-up te maken op een apart deel van de interne harde schijf. Echter, als er dan iets met de harde schijf van de computer gebeurt dan ben je alsnog al je data én de back-up kwijt. Het is dus verstandiger om gebruik te maken van extern geheugen voor het maken van de back-up, aangezien een externe harde schijf je de mogelijkheid geeft de back-up op een andere plek kunt bewaren.

Nog meer voordelen

Een externe schijf is niet alleen zeer geschikt voor het maken van een back-up: er zijn nóg meer redenen waarom het een goed idee is om een schijf in huis te halen. Doordat de externe harde schijven stevig, compact en draagbaar zijn, is het mogelijk om een groot aantal bestanden mee te nemen. Ideaal als je bijvoorbeeld de nieuwste vakantiefoto’s van je kinderen wilt delen met opa en oma, of als je je bestanden wilt overzetten op een andere computer! Bovendien hoef je geen computergenie of technisch talent te zijn om een externe harde schijf te kunnen gebruiken. In tegendeel, ze zijn erg makkelijk in gebruik. Zodra je de externe harde schijf aansluit, wordt hij automatisch herkend door je computer. Zorg er natuurlijk wel voor dat de door jou gekochte schijf ondersteund wordt door het besturingssysteem van jouw computer.

Voor ieder wat wils

Er zijn veel verschillende variaties op de externe harde schijf op de markt. Laat je dan ook goed adviseren om te ontdekken welke optie het beste bij jou past! Een traditionele externe harde schijf biedt veel opslagcapaciteit voor weinig geld. Een SSD (Solid State Drive) schijf is echter sneller en wat robuuster. Daar staat dan weer tegenover dat de SSD schijf een stuk duurder is dan de traditionele externe schijf én op dit moment nog minder opslagcapaciteit heeft. Een andere optie is een harde schijf met SSHD: een kruising tussen een SSD schijf en een gewone harddisk. Ten slotte is de NAS (Network Attached Storage) schijf speciaal gemaakt om altijd aan te staan, iets dat hem zeer geschikt maakt voor de centrale opslag van bestanden voor meerdere gebruikers, bijvoorbeeld op servers.

Rekenen maar!

Naast de verschillende typen externe harde schijven kun je ook nog kiezen uit verschillende opslagcapaciteiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een externe harde schijf van 500GB, 1TB, 2TB enzovoorts Het is daarom aan te raden om van tevoren uit te rekenen hoeveel data je ongeveer wilt gaan opslaan in het externe geheugen. Bekijk daarom hoeveel data je op dit moment bezit, en hoeveel je verwacht dat de data in de komende jaren zal groeien. Ben je een fervente hobbyfotograaf en wil je het liefste álle vakantiekiekjes en schoolfoto’s van je kinderen bewaren? Dan is het misschien een goed idee om te investeren in een externe harde schijf met een wat grotere opslagruimte. Als je je schijf ook wilt gebruiken om een back-up te maken (doen!), is het verstandig om een schijf te kopen met minimaal twee keer zoveel opslagruimte als het interne geheugen van je computer. Dit betekent dat als de harde schijf van je computer 1TB bedraagt, je externe harde schijf minimaal 2TB moet zijn.

Hoe bewaar jij de foto’s van je kinderen?