BERENKLAUW – Van het weekend was ik met mijn zoontje aan het wandelen in een prachtig natuurgebied. We bekeken de verschillende soorten bloemen en planten die we tegenkwamen. Ook de plantensoort berenklauw is weer volop aanwezig; het lijkt een onschuldige plant met zijn witte bloemen maar schijn bedriegt. Gelukkig kennen steeds meer mensen de gevaren van deze plant. Maar er zijn nog steeds een hoop kinderen én volwassenen die deze plant nog niet kennen. Wat moet je weten over de gevaren en wat moet je doen wanneer de huid toch in aanraking is geweest met deze plant?
Wat is berenklauw en hoe kan je deze herkennen?
De berenklauw is een plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Er zijn twee soorten: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Zoals je waarschijnlijk wel zult verwachten is de laatste soort het meest gevaarlijk.
De gewone berenklauw kan, afhankelijk van de groeiplaats, zo’n 1,5 meter hoog worden en de reuzenberenklauw wel 4 meter! De berenklauw is een stevige plant met grote bladeren. Wanneer hij in bloei staat heeft hij grote bossen met witte bloemen. De bladeren en stengels bevatten brandhaartjes. De berenklauw dankt zijn naam aan de vormen van de bladeren welke op blauwen lijken. De bladeren van de reuzenberenklauw zelfs wel een meter lang worden.
Waar en wanneer komt berenklauw voor?
De berenklauw komt van nature uit Europa en kom je overal in Nederland tegen. Vooral in parken, weilanden, langs wegen en sloten is deze plant zichtbaar. Het zijn plekken waar graag kinderen spelen, het is daarom van groot belang dat zij weten hoe de plant er uit ziet. De meeste incidenten met de berenklauw, zijn dan ook met kinderen. De plant groeit meestal in de periode juni t/m oktober.
Lees ook: Ons buitenkind
Wat zijn de gevaren van berenklauw?
In de haren van de berenklauw zit een soort sap welke furocoumarinen bevat. Furocoumarinen is een stof die sommige planten aanmaken om zich te beschermen tegen insectenvraat. Deze stof kan bij mensen en bepaalde dieren ervoor zorgen dat de huid heel erg gevoelig wordt voor zonlicht. Deze gevoeligheid kan zelfs zo erg zijn dat je flinke zwellingen en brandwonden (tot in de derde graad) krijgt van het zonlicht. De brandwonden genezen meestal binnen twee weken.
De huid blijft op de plekken nog jarenlang gevoelig voor zonlicht. Bij aanraking van de berenklauw is het dus mogelijk dat je dit sap op je hebt gekregen. Wanneer je de berenklauw hebt aangeraakt, merk je niet direct iets, dit duurt meestal zo’n 24 tot 48 uur. Er ontstaan rode branderige vlekken op de plekken waarmee je met de plant in aanraking bent geweest. Na een aantal uur kunnen de vlekken pijnlijker worden en gaan zwellen of blaren gaan vormen.
Het sap van de berenklauw is zeer giftig en kan wanneer het in de ogen komt, zelfs tot blindheid leiden. Wanneer het sap van de berenblauw in de mond terecht komt, kun je er zelfs aan overlijden.
De berenklauw lijkt een onschuldige plant met zijn witte bloemen maar schijn bedriegt. Gelukkig kennen steeds meer mensen de gevaren van deze plant. Wat moet je weten over de gevaren van berenklauw en wat moet je doen wanneer de huid toch in aanraking is geweest?
Wat moet je doen wanneer je met berenklauw in aanraking bent geweest?
Wanneer je in aanraking bent geweest met berenblauw, moet je direct uit de zon blijven om de kans op blaarvorming te verkleinen. Probeer zo snel mogelijk de huid te spoelen met lauw water en zeep. Indien je deze mogelijkheid niet hebt, zorg er dan voor dat de huid bedekt is. Zorg ervoor de het sap niet verder wordt uitgewreven over de rest van het lichaam (met name niet in het gezicht!) Wanneer berenklauw in de ogen is gekomen, spoel dan de ogen lang en goed met water.
Wanneer er sap van de plant is de ogen is gekomen, ga dan direct naar de huisarts. Wanneer het sap in de mond is gekomen, dien je direct naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis te gaan. Zodra er huidirritatie ontstaat (zwellingen, blaren, rode vlekken of jeuk), neem dan ook contact op met de huisarts. Probeer de rest van de week uit de zon te blijven om verdere blootstelling aan het zonlicht te voorkomen.
De blaren welke ontstaan door aanraking met berenklauw, dienen behandeld te worden als brandwonden. Wanneer de blaren opengaan, worden het open wonden welke zeer pijnlijk zijn. Na genezing van de huid kunnen littekens en/of pigmentvlekken achterblijven.
Hoe kun je berenklauw bestrijden of verwijderen?
Wanneer je berenklauw in de tuin tegenkomt, verwijder deze dan met handschoenen, een bril en bedekte (waterafstotende) kleding. Wanneer je berenklauw langs de weg tegenkomt, kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente is echter niet verplicht berenklauw te verwijderen.
Leave a Reply