Bezig met renoveren? Vergeet niet de vloerverwarming!

Ben jij ook aan het renoveren in je huis? Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen of een serre kopen, of misschien een extra muur te plaatsen? Wat je ook gaat doen, als je toch eenmaal bezig bent met klussen in huis is het de moeite waard te heroverwegen, wat de beste manier is om je huis te verwarmen.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is niet alleen een aangename luxe voor je poezelige voetjes, maar is ook een heel energiezuinige manier om je woning te verwarmen. Vloerverwarming zorgt voor het comfort van een gelijkmatig verwarmd huis en doet tocht en trek rondom de vloer sterk verminderen.

Omdat je met vloerverwarming minder energie verbruikt, ben je ook maandelijks minder geld kwijt aan energiekosten – en niet zo’n beetje: gemiddeld scheelt het wel 20 procent met centrale verwarming. Dat heeft weer effect op de waarde van je woning: die stijgt, omdat het hebben van vloerverwarming een belangrijk verkooppunt kan zijn voor potentiële kopers.

Tot slot is vloerverwarming niet zichtbaar in de kamer. Vloerverwarming als hoofdverwarming hebben, brengt met zich mee dat je je gewone radiatoren kan verwijderen – laten we eerlijk zijn: soms ontsieren ze de kamer of staan ze in de weg, dus dat is een win-win! Wanneer je vloerverwarming als bijverwarming hebt, zal je vaak nog wel iets van radiatoren moeten houden.

Nadelen van vloerverwarming

Toch zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Om te beginnen kost het leggen van vloerverwarming, net als alle dingen in het leven, geld. Hoeveel precies, is afhankelijk van de oppervlakte, van het gebruik ervan als hoofdverwarming of als bijverwarming, en het type vloerverwarmingssysteem.

Zo is er voor nieuwbouwhuizen een nat systeem, waarbij buizen op de ondervloer worden gelegd, waarover een chape wordt gestort. Bij renovaties is een droog systeem passender: de buizen komen in isolatieplaten op de ondervloer. Maar ook een freessysteem is mogelijk: de buizen komen in aangebrachte groeven te liggen, waarover vloerbedekking wordt gelegd. Elektrische vloerverwarming wordt vooral voor kleinere ruimtes gebruikt, omdat de dunne matten onder de vloerbedekking hoog zijn in energieverbruik.

Verder moet je ook rekening houden met hoogteverschil: je vloer ligt door de vloerverwarming net wat hoger. Let er dus op dat je deuren en drempels misschien aangepast moeten worden. Daarnaast werkt vloerverwarming minder goed als je een propvolle ruimte hebt: de meubels houden de warmte tegen. Probeer dus zo’n 40 procent van het vloeroppervlak vrij te houden. Ook moet je rekening houden met de opwarmtijd; die is wat langer dan bij centrale verwarming. Tot slot moet je je vloer de tijd geven om geleidelijk te wennen aan de nieuwe temperaturen, om zo barsten of scheuren te voorkomen.