Boterham voor je baby

Luuk eet iedere dag al heel goed een boterham (of twee) mee. Hier zijn we mee begonnen toen hij 6 maanden was. Wil jij je baby ook laten beginnen met het eten van een boterham? Misschien heb je dan wat aan deze stappen. 

Onderstaande stappen hebben we puur op gevoel gedaan. Je merkt al snel genoeg of je baby er klaar voor is of niet. Durf je het niet aan? Wacht dan ook nog even. Of overleg met het consultatiebureau.

boterhameten4

Broodkorstje

Toen Luuk 6 maanden oud was kregen we op het consultatiebureau te horen dat we mochten starten met het geven van een broodkorstje. Dit vond ik doodeng. Maar ik merkte al snel dat Luuk er goed mee om kon gaan. En ja, soms verslikte hij zich erin, omdat hij het broodkorstje te ver in zijn mond stopte. Maar ik heb nooit hoeven ingrijpen gelukkig.

Ik liet steeds meer stukjes brood aan de korst zitten, die Luuk er vervolgens zelf vanaf sabbelde. Broodkorstjes eten was een groot feest. Luuk werd helemaal enthousiast als hij de broodkorstjes zag liggen.

boterhameten3

Vanaf de vork

Na een paar weken oefenen met de broodkorstjes, besloten we de rest van het brood in stukjes te snijden en met een vork aan Luuk te geven. Hij hapte de stukjes brood er goed vanaf en tussendoor at hij de broodkorstjes op.

De kontjes van de broodkorstjes lagen meestal na de lunch verspreid om zijn stoel heen. Maar zodra we merkten dat er steeds minder brood op de grond bleef liggen zijn we ook de korstjes mee gaan snijden. En lieten deze dus aan het brood zitten om dit net als de rest via de vork te geven.

boterhameten2

Met de hand

Het eten vanaf de vork ging een hele tijd goed. Maar samen lunchen was wel erg gezellig. Luuk wilde steeds vaker het stukje brood met zijn hand eten. Dat doen wij immers zelf ook. Dus dat ging hij na doen.

Nu eet hij al een poosje zelf zijn boterham op. We leggen het op zijn kinderstoel en hij smult ervan. Zoals je op de foto’s kunt zien zit over het algemeen alles onder. De broodkruimels zitten in zijn haar en op zijn wang. Maar het eten is een groot feest.

Tussendoor heeft hij een hapje voor mama en dan weer een hapje voor zichzelf. En zo lunchen we iedere middag gezellig samen. We proberen inmiddels ook het brood op zijn bord te laten liggen en dit aan hem te geven. Zoals je begrijpt ligt het bord regelmatig met de stukjes brood op de vloer. Je kunt hier dan letterlijk van de vloer eten.

Maar ook dit zal hij zeer binnenkort vast en zeker begrijpen.

boterhameten1

Beleg

We geven hem verschillend beleg op brood. We proberen iedere dag iets anders te geven. Hij vindt alles lekker, dus dat is fijn.

We geven hem;

  • Kaas
  • Ham
  • Smeerkaas
  • Appelstroop
  • Geprakte banaan
  • Pindakaas

Wel ben ik nog op zoek naar ander lekker broodbeleg voor de afwisseling. Hebben jullie nog tips?

Luuk geeft dus zelf goed aan wat hij wel en niet kan wat eten betreft. En dat is fijn. Ik ga af op wat hij aangeeft en samen vinden we steeds meer manieren uit om te eten.

Hoe heb jij het aangepakt om je baby brood te laten eten?

]]>