Groeipijn bij baby’s, peuter en dreumes; Tips wat je hieraan kan doen!.nl

GROEIPIJN – De ontwikkeling van je kind is een boeiend proces. Elke ouder wil dat zijn of haar kind zich goed ontwikkelt, lekker groeit en happy kan opgroeien in een veilige omgeving. Waar volwassenen helemaal gelukkig zijn als het een kind goed gaat, kan het voor kinderen en jongeren nog best wel lastig zijn. Het is fijn als het gaat ‘zoals het hoort’, maar zij maken de ontwikkeling ten volste mee. Het kind zelf ervaart soms sterke emoties en groeien kan pijn doen. Wat betreft die laatste: wat is groeipijn eigenlijk en wat kun je er tegen doen? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen!

Groeipijn is niet erg

‘Groeipijn’. Het klinkt niet fijn. Toch kan er duidelijk gemaakt worden dat het er ‘gewoon’ bij hoort. Zoals het woord al zegt hoort het bij het groeiproces van kinderen. Kijk dus niet verbaasd op als ook jouw kinderen er eens mee te maken zullen hebben.

De pijn waarnaar gerefereerd wordt, heeft te maken met fysieke, lichamelijke groei. Het lichaam van een kind verandert. Eerst van baby naar peuter. Daarna van kleuterlijfje naar basisschoolkind, naar puber en volwassene. De pijn die tijdens het lichamelijke groeiproces kan ontstaan, heeft te maken met het groeien van de botten. Doordat de botten groeien, ontstaat er een pijnscheut. Dit komt door de zenuwen die extra geprikkeld worden.

Het klinkt logisch, ‘pijn door groeien’, maar toch kan groeipijn verward worden met krampen. Dit komt omdat het vaak kort duurt en plotseling op komt zetten. Groeipijn komt met name voor in de benen. Kortdurende pijn in kuiten, knieën of dijen kan dus hier mee te maken hebben.

Komt groeipijn vooral bij peuters voor?

De meningen over wanneer groeipijn komt opzetten lopen nogal eens uiteen. Een van de overtuigingen is, dat groeipijn gepaard gaat met de bekende groeispurten. De momenten waarop het lichaam verandert en zich ontwikkelt tot in een nieuwe fase, zijn de momenten dat kinderen met name groeipijn zullen ervaren. Denk aan de overgang van het peuter naar kleuter, naar oudere kind en naar een puberlijf. Vaak wordt gezegd dat in de pubertijd de groeipijn het hevigst zal zijn, omdat in deze periode doorgaans de grootste veranderingen plaatsvinden.

Als je het idee hebt dat je kinderen met name ’s nachts deze pijn ervaren, zou je daar maar zo gelijk in kunnen hebben. Overdag worden de botten belast. Kinderen bewegen, staan op hun benen en spelen. ’s Nachts krijgen de botten de kans om te rusten en te groeien omdat er geen druk op wordt uitgeoefend. Dit verklaart waarom kinderen overdag doorgaans geen last van groeipijn zullen hebben. Lees hier meer informatie.

Groeipijn, wat is het en wat kun je er tegen doen? Veel kinderen krijgen door te groeien last van pijn. Wij leggen je uit wat groeipijn is en wat je kunt doen tegen die nare pijn.

Tips tegen groeipijn

Ook al hoort groeipijn gewoon bij het normale ontwikkelingsproces, toch zijn er wel dingen die je kunt doen. Het meest voor de hand liggende is iets warms tegen de pijnlijke plek leggen. Hierdoor kunnen de spieren ontspannen waardoor de spanning en rek van de spieren minder pijnlijk aanvoelen. Een warme kruik kan dus wonderen doen! Daarnaast zal zachtjes masseren ook kunnen helpen. Mocht het kind er écht last van hebben, dan kan je paracetamol geven. Houd dit wel als een laatste optie, de pijn duurt vaak niet lang en een warme doek of kruik is vaak al voldoende. Lees hier meer informatie.

Wanneer moet ik mij zorgen maken over groeipijn?

In principe is groeipijn geen reden om je zorgen te maken. Wanneer de pijn abnormaal is, kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langdurige, aanhoudende pijn. Mocht het kind over een lange periode de pijnscheuten ervaren, is het niet verkeerd om er toch even naar te laten kijken. Wanneer de plek gezwollen lijkt, dik of rood, is een second opinion erg belangrijk. Ook als het kind enkel in één been pijn ondervindt, kan het goed zijn om er toch even naar te laten kijken. Het voelt misschien onschuldig, maar omdat het gaat om lichamelijke groei naar uiteindelijk een volwassen lijf, is het zeker niet overbodig om voor de zekerheid iemand mee te laten kijken.

Wil je meer weten over veranderingen in het lichaam van baby naar volwassene?
Dan is dit boek wellicht interessant voor je.

Wat merk jij van groeipijn bij je kind? Welke tips heb jij?

De gebruikte afbeeldingen komen van Shutterstock.

Groeipijn, wat is het en wat kun je er tegen doen? Veel kinderen krijgen door te groeien last van pijn. Wij leggen je uit wat groeipijn is en wat je kunt doen tegen die nare pijn.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *