Hoe schrijf je je eerste blogpost? Blogtips voor beginnende bloggers.nl

Als je wil beginnen met bloggen, is het vrij lastig om te bedenken wat de allereerste blog is die je gaat schrijven. Je hebt al een domeinnaam, host en ideeën waar je over wil schrijven. Toch vinden veel startende bloggers het bedenken van hun eerste blogpost zelfs zo lastig, dat ze het maar blijven uitstellen en soms uiteindelijk helemaal niet gaan bloggen. En dat is zonde! Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om je eerste blogpost te bedenken en te schrijven. 

Stel jezelf voor in je eerste blogpost

Een inkoppertje misschien, maar je lezers willen nu eenmaal weten wie je bent. Vooral als je een persoonlijke blog begint. Je kunt vertellen wie je bent, hoe je leven eruit ziet, wat je naast het bloggen doet en waar je over gaat schrijven de komende tijd. Het kan voor jezelf ook werken als een stok achter de deur. Als jij je lezers belooft om elke week 3-5 blogs te publiceren, is het wel goed om je hieraan te houden. Anders verlies je je geloofwaardigheid en raak je lezers kwijt.

Kortom; de volgende vragen kun je gebruiken bij het schrijven van je eerste (persoonlijke) blogpost:

  • Wie ben je?
  • Wat doe je?
  • Waarom ga je bloggen?
  • Waar ga je over schrijven?
  • Hoe vaak kunnen je lezers een blogpost verwachten?

Schrijf over je kennis

Ga je geen persoonlijke blog schrijven, maar wil je juist meer een soort platform maken waarop allerlei verschillende informatie over jouw kennisgebied te vinden is? Dan kan het handig zijn om gewoon te starten met het schrijven van een informatieve blog. Schrijf je over het moederschap? Dan zou je kunnen beginnen met schrijven over zwanger worden, zwanger zijn of juist het hebben van een newborn baby en wat daarbij komt kijken.  Je hoeft niet persoonlijk te schrijven, al helemaal niet als je vooral wil scoren via Google. Persoonlijke verhalen wordt namelijk amper op gezocht. Mensen zijn opzoek naar informatie. En niet naar het zoveelste ervaringsverhaal over een horrorzwangerschap of bevalling.

Over alles is al een keer geschreven

Begin je een mamablog/familieblog, dan is de kans heel groot dat er al 1001 blogs over bijvoorbeeld het organiseren van een babyshower is geschreven. Veel bloggers laten zich vervolgens tegenhouden om ook over dit onderwerp te schrijven. En dat is jammer. Want je kunt er vast en zeker nog meer over vertellen vanuit je eigen ervaring of door informatie te verzamelen van verschillende websites. Het geeft niet als er al eerder over een onderwerp is geschreven, want weet je wat het is? Die blogs zijn nog niet door jou geschreven. En dat maakt een blogpost net even anders. Tenzij je natuurlijk een andere blog één op één kopieert, maar dat is sowieso nooit een goed idee.

Lees ook: Geld verdienen met affiliate marketing via Linkpizza

Begin gewoon!

Je eerste blogpost hoeft in elk geval niet heel spectaculair te zijn. Het is gewoon een kwestie van beginnen. Schrijf die blogpost, publiceer het en ga door met het schrijven van je volgende blogs. Als je eenmaal in een ritme zit, dan gaat het schrijven van blogs steeds gemakkelijker. Kijk je na een aantal weken of maanden terug naar je eerste blog en denk je? Jeetje, die blog kan écht niet, dan kun je het natuurlijk gewoon verwijderen. Geen enkel probleem! Tenzij het een blog is die via Google goed gelezen wordt. Dan kun je er beter voor kiezen om de blogpost te optimaliseren waar nodig, om ervoor te zorgen dat je er wel trots op bent. En het artikel wellicht nóg beter gevonden wordt via Google. Mijn eerste blogpost op deze blog is in elk geval niet meer terug te vinden, want deze had totaal geen toegevoegde waarde aan de rest van mijn website. En dat is nu net de boodschap; Het geeft niet wat je doet. Het is namelijk niet zo dat je website er de rest van zijn leven aan vast zit. Je bent er altijd vrij in om een blog aan te passen of zelfs te verwijderen.

Wat schreef jij in je allereerste blogpost?

Je eerste blogpost schrijven doe je zo!