Misschien viel het je op dat je kind bij het lezen altijd de neiging had om het boek naar zich toe te trekken. Of dat hij of zij met de ogen kneep tijdens het tv-kijken. Hoe dan ook, jullie zijn een aantal oogtests verder en het is duidelijk: je kind moet een bril. Maar waar let je op bij het kiezen van een kinderbril? En hoe maak je het dragen van een bril gemakkelijker en leuker voor je kind?
Het kiezen van de juiste bril
Aangezien je kind zijn of haar bril waarschijnlijk heel wat uren op zal hebben, is het belangrijk om het montuur weloverwogen te kiezen. In ieder geval is het essentieel dat de bril comfortabel zit en dat hij niet schuift of zelfs van de neus valt tijdens het spelen. En mocht de bril toch eens vallen, dan mag hij daarbij niet meteen stuk gaan.
Let er bij het passen op dat de brug van de bril goed aansluit op de neusbrug en een zo groot mogelijk contactoppervlak heeft. Dat laatste is vooral een aandachtspunt bij heel jonge kinderen, omdat hun neusbrug nog niet volledig ontwikkeld is. Kies eventueel voor een bril met een buigbare brug, die aangepast kan worden aan de neus. Kijk bovendien naar de ruimte tussen het montuur en de wangen; wanneer de bril op de wangen drukt, kan dat irritatie veroorzaken. Qua glazen is kunststof met een geharde laag aan te raden. Dit materiaal is licht en kan tegen een stootje. Verder is het handig als de bril voorzien is van flexibele scharnieren. Deze veren mee en zorgen er op die manier voor dat het montuur veel minder snel breekt. Voor hele jonge kindjes kunnen brillenpootjes die helemaal achter het oor haken – of exemplaren met elastiek – praktisch zijn.
Hoewel een kinderbril in de eerste plaats functioneel moet zijn, verdient ook het uiterlijk van de bril natuurlijk de aandacht. Wanneer de bril er hip uitziet en wanneer je kind de bril zelf mooi vindt, zal hij met veel meer plezier worden gedragen. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze mooie kindermonturen te koop. Het lukt dan ook ongetwijfeld om een exemplaar te vinden waar je zoon of dochter blij van wordt. Edeloptics is een goed voorbeeld van een (online) brillenwinkel die een uitgebreide collectie kinderbrillen heeft.
Wennen aan de bril
Is de bril eenmaal aangeschaft, dan is het natuurlijk wel belangrijk dat hij daadwerkelijk wordt gedragen. Ineens dagelijks met een bril op je neus rondlopen is niet niks en behalve dat je kind in praktische zin aan de bril zal moeten wennen, kan hij of zij zich bijvoorbeeld ook zorgen maken over de reacties van klasgenootjes. Door het op- en afzetten van de bril elke dag op vaste momenten te herhalen, zal de bril eerder een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven worden. Beloon je kind als hij of zij zelf initiatief neemt en de bril er ’s ochtends zonder aansporing bij pakt.
Wanneer je kind zich onzeker voelt, is het goed om daarover te praten. Maak duidelijk dat het dragen van een bril helemaal niet gek is – noem bijvoorbeeld een paar bekenden of beroemdheden die er ook eentje hebben – en bespreek eventueel hoe je op vervelende opmerkingen kunt reageren. Ook kinderboeken over brillen kunnen helpen het thema op een positieve manier te benaderen.
Leave a Reply