Het heeft een tijdje geduurd, maar sinds een paar weken kan Luuk dan toch echt zonder zijwieltjes fietsen. Hij had er al langer interesse in en vroeg wel eens of zijn zijwieltjes eraf mochten, maar als het dan wilden doen, krabbelde hij toch terug. Tot hij ineens een vlog keek waarin een kind zonder zijwieltjes leerde fietsen. Hij wilde het ook. We twijfelden geen moment, haalden de zijwieltjes eraf en gingen met hem aan de slag. Binnen 10 minuten fietste hij zonder hulp. En binnen een paar dagen maakte hij zijn eerste ritje op de grote weg naast mijn fiets. Met deze tips leer jij je kind ook zonder zijwieltjes te fietsen.
Vanaf wanneer kan een kind zonder zijwieltjes fietsen?
Het is net als veel andere ontwikkelingen die een kind doormaakt, niet mogelijk om een leeftijd aan te geven waarop een kind leert fietsen zonder zijwieltjes. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Je kind zal namelijk pas leren fietsen zonder zijwieltjes als:
- er genoeg motivatie is
- je kind er motorisch aan toe is
- je kind voldoende evenwicht kan houden
- je kind voldoende zelfvertrouwen heeft
- je kind goed bij de trappers kan en de voeten op de grond kan zetten, een goede fiets is hierbij dus van belang
- je kind genoeg kracht heeft om de trappers rond te draaien
We merkten bij Luuk de afgelopen maanden dat hij aan vrijwel alles voldeed, behalve zijn motivatie en zelfvertrouwen. En tja, dan kun je nog hoog of laag springen. Je kind dwingen heeft totaal geen zin. We konden dus niet anders dan geduldig blijven, er soms over praten en afwachten tot hij zelf aangaf de zijwieltjes er vanaf te willen. Met zijwieltjes kon hij in elk geval al heel goed fietsen. Dit deed hij dan ook iedere dag.
Beginnen met een loopfiets
Om je kind te leren evenwicht te bewaren, is het goed om te beginnen met een loopfiets. Luuk kon hier al van peuter af aan heel hard mee fietsen. Hij luisterde gelukkig ook goed, dus als ik zei dat hij ergens moest stoppen om op mij te wachten, dan deed hij dit gelukkig ook. Zo kon hij vaak al een paar tientallen meters voor me uit fietsen en zijn eigen tempo bepalen.
Op een loopfiets zitten geen trappers, wat er voor zorgt dat een kind zich met de benen vooruit beweegt. Tegelijkertijd leren ze balans houden, maar ook voor zich uit te kijken en goed te sturen. Kinderen leren zichzelf aan om te corrigeren, wat tijdens het fietsen zonder zijwieltjes erg belangrijk is. Veel kinderen die eerst leren fietsen met een loopfiets, hebben een voorsprong als het gaat om balans, kunnen ze makkelijker op- en afstappen en ze durven sneller het stuur met een hand los te laten om de richting aan te geven.
Sommige kinderen willen alleen niet met een loopfiets fietsen. Er is geen man overboord als je kind dit niet wil. Met fietsen op een driewieler met trappers, is weinig verkeerd. Het duurt vaak alleen iets langer tot ze dan voldoende balans hebben om zonder zijwieltjes te leren fietsen.
Lees ook: Fietsen is leuker dan lopen
Waaraan voldoet een goede kinderfiets?
Het is waarschijnlijk vrij vanzelfsprekend dat het belangrijk is om gebruik te maken van een goede kinderfiets als je kind gaat leren fietsen zonder zijwieltjes. Een goede kinderfiets voldoet aan de volgende punten;
- Als je kind op het zadel zit, moet het been op de onderste trapper bijna gestrekt zijn.
- Als je kind op het zadel zit, moet het met zijn voeten net bij de grond kunnen.
- Het stuur moet op de juiste hoogte staan. De knieën mogen niet tegen het stuur aankomen.
- De stuurbreedte is even groot als de schouderbreedte van het kind.
- Veel kleine fietsjes hebben massief rubberen banden. Terwijl je met luchtbanden meer vering hebt en minder last van hobbels.
- De fiets moet een achteruittraprem hebben. Veel kinderen hebben de vaardigheid nog niet om een handrem te gebruiken.
- De fiets moet niet te zwaar zijn.
- Het stimuleert als je kind de fiets mooi vindt!
- Extra tip: Een vlag op de fiets, zorgt ervoor dat een kind sneller opvalt voor auto’s en ander verkeer.
Wij missen zelf aan Luuk’s huidige fiets nog een standaard en verlichting. Wat ook belangrijk is om veilig te kunnen fietsen en de fiets goed neer te kunnen zetten, zonder om te vallen. Dit gaan we er binnenkort dus op laten zetten.
Lees ook: Fiets kopen? Met deze tips koop je de juiste
Zachte of een harde ondergrond?
Als je je kind voor het eerst zonder zijwieltjes leert fietsen, zal je al snel kiezen voor een zachte ondergrond. Bijvoorbeeld gras. Wij kozen hier ook voor, maar kwamen er al snel achter dat dit het leren fietsen veel moeilijker maakte. Fietsen op gras is een stuk zwaarder en minder stabiel, waardoor het veel moeilijker is om vooruit te komen. Als je oefent op een voetpad of stoep, zal je zien dat je kind veel sneller vaart leert maken en zijn balans daardoor makkelijker vindt. Let er ook op dat je niet gelijk op de weg gaat fietsen, de kans is groot dat je kind valt en het is geen fijne gedachte als er op dat moment net een auto aankomt. Pas op de stoep wel op voor lantaarnpalen!
Vasthouden van je kind
Je kind leren fietsen, vergt veel conditie van jezelf. Want het is een kwestie van meerennen. Ren mee naast de fiets van je kind en hou je kind vast. Je zal eerder geneigd zijn om het fietsje vast te houden, maar dit voelt je kind niet en daarnaast zal je geneigd zijn om de balans te verstoren. Als je zelf de fiets niet aanraakt, maar juist je kind vasthoudt, zal je kind zelf de balans moeten vinden en zal het leren fietsen veel sneller gaan. Ook voelt het vertrouwd dat je hem vasthoudt. Je voelt het sneller als je kind valt en kunt je kind hierdoor opvangen.
Er zijn ook verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om je kind vast te houden. Denk aan een speciaal fietsvestje met op de achterkant een handvat (zie hier), of een stang die je aan de fiets kunt bevestigen (zie hier). Maar ook een sjaal om de buik van je kind binden voldoet. Als je de uiteinden van de sjaal maar stevig vasthoudt.
Vergeet niet dat je kind het tempo bepaalt. Het zou dus goed kunnen dat je heel hard mee moet rennen.
Fietshelm
Het is in Nederland nog niet verplicht voor kinderen om een fietshelm te dragen. Maar het biedt wel extra veiligheid tijdens valpartijen. Daarnaast kan een fietshelm je kind maar net dat laatste beetje zelfvertrouwen geven. Er zijn verschillende leuke fietshelmen te verkrijgen met vrolijke printjes. Laat je kind dus kiezen welke hij wil hebben. Je vindt hier leuke fietshelmen.
Een goede fietshelm voldoet aan de volgende punten;
- De helm moet goed passen. Kijk goed of de rem verstelbaar is. Er zijn al helmen voor een hoofdomtrek van 44cm verkrijgbaar.
- De helm moet goed blijven zitten. Controleer goed of de helm niet van zijn plek schuift, naar voren, naar achteren en opzij, als je kind zijn hoofd schudt.
- De sluiting en riempjes moeten stevig zijn. Trek goed aan de riempjes om te zien of de sluiting voldoende weerstand biedt.
- De helm moet comfortabel zitten. Je kind moet zich goed voelen met de helm op zijn hoofd, anders wil hij hem niet dragen. Een kinband zorgt ervoor dat de huid niet vast komt te zitten in de sluiting.
- De fietshelm moet ventileren. Dit zorgt voor verkoeling op warme dagen. Er zijn speciale netjes die insecten kunnen buitenhouden. Een zonneklep kan wel beschermen tegen de zon, maar ook het zicht verminderen. Kies daarom sneller voor een zonnebril.
- De helm moet opvallen. Gelukkig doen de meeste fietshelmen met leuke printjes en felle kleuren dit wel. Het zorgt ervoor dat kinderen beter zichtbaar zijn in het verkeer.
Vergeet de verkeersregels niet!
Het is erg belangrijk om je kind al van begin af aan kennis te laten maken met verkeersregels. Dit kan natuurlijk ook al als je kind nog bij je achterop in het fietsstoeltje zit. Wijs belangrijke verkeersborden aan. Wanneer moet je voorrang verlenen en stoppen voordat je oversteekt? Als je je kind dit zo snel mogelijk eigen maakt, zal hij het veel beter snappen.
De voorrangsregels zijn vrij moeilijk, maar het kan helpen om een lintje aan de rechterkant van het stuur te hangen, zodat je kind weet dat verkeer vanaf die kant vrijwel altijd voorrang heeft. Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed op te letten in het verkeer. Daarom is het goed om zeker in het begin je kind alleen maar op de weg te laten fietsen als je er zelf naast fietst. Om ervoor te zorgen dat je zelf nog goed mee kunt kijken en kunt corrigeren waar nodig. Zeker in het begin zal je kind vooral nog bezig zijn met sturen en balans houden.
Vanaf welke leeftijd kon jouw kind zonder zijwieltjes fietsen?
Leave a Reply