Pseudokroep; wat is het en wat kun je ertegen doen?

Bij mede moeders had ik de term pseudokroep wel eens horen vallen. Ik wist dat iets te maken had met benauwdheid bij je kind, maar echt het fijne wist ik er niet van. Laat staan hoe je het kunt herkennen. De schrik zat er daarom onlangs des te meer in. En wat had ik het fijn gevonden om voor die tijd al te weten wat je op zo’n moment moet doen. Ik ben geen dokter of expert, maar wil graag uit mijn eigen ervaring wel tips delen. 

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden. Meestal wordt deze infectie door een verkoudheid vooraf gegaan.

Pseudokroep komt er veel voor in de herfst en de winter en bij kinderen van 1 tot 6 jaar. De eerste symtomen treden meestal ’s avonds of ’s nachts op. Bij een pseudokroep aanval zwellen de slijmviezen rondom de stembanden op, waardoor inademen moeilijker wordt en benauwdheid kan veroorzaken. Bij het ademen hoor je vaak een gierend geluid en de stem van het kind is meestal hees. Het kan ook zijn dat je kind erg moet hoesten. Vaak heeft een kind met pseudokroep geen koorts.

Symptomen van pseudokroep

Er zijn verschillende symptomen voor pseudokroep, het is ook niet altijd even makkelijk te herkennen. Dit zijn de symptomen van pseudokroep;

  • Je kind is niet ziek of alleen verkouden
  • ’s Avonds of ’s nachts wordt je kind huilend wakker
  • Je kind heeft het benauwd, bij het inademen hoor je een gierend geluid
  • Hard hoesten
  • Stem kan hees zijn
  • Geen koorts

Pseudokroep komt door een verkoudheidsvirus en is daarom erg besmettelijk bij kinderen tot vijf jaar.

Is pseudokroep gevaarlijk?

Pseudokroep kan zorgen voor benauwdheid. Vaak stopt een pseudokroep aanval na een paar uur, maar in zeldzame gevallen kan het gevaarlijk zijn. Het is sowieso een hele nare ervaring om je kind zo benauwd te zien. Hoe lang je kind ziek is, hangt af van de ernst van de aanval. Een pseudokroep aanval kan eenmalig voorkomen of een aantal avonden/nachten achter elkaar. Het virus duurt vaak zo’n twee weken. Vaak is je kind na een paar dagen weer opgeknapt.

Wat gaf ons zorgen?

Drie weken geleden werd Luuk ’s avonds wakker van het hoesten. Hij had het erg benauwd en werd daar onrustig van. Wij namen hem bij ons in bed om hem beter in de gaten te kunnen houden, maar hij raakte daarvan helemaal in paniek. Hij kreeg nog nauwelijks adem en bij het inademen piepte het enorm. Op een gegeven moment zag ik aan zijn ogen dat hij zelf bang werd. En dat was het punt dat ik besloot de huisartsenpost te bellen. Toen zij Luuk hoorden op de achtergrond, mochten we direct komen. Eenmaal daar ging het beter, frisse lucht had hem goed gedaan en zijn longen waren schoon. Pseudokroep bleek het te zijn en we mochten, zonder medicijnen, weer naar huis.

Eenmaal thuis is Luuk lekker verder gaan slapen. Maar de volgende avond kreeg hij opnieuw een aanval. Met onderstaande tips lukte het ons om Luuk snel weer rustig te krijgen en de aanval was daardoor veel sneller voorbij.

Wat kun je doen bij pseudokroep

  1. Blijf rustig!
    Hoe eng het ook is dat je kind vreselijk benauwd is, als jij ook nog eens in paniek raakt, wordt het bij je kind nog erger. Rustig blijven en je kind de ruimte geven rustig te blijven ademen zal goed helpen.
  2. Ga stomen
    Ga met je kind naar de badkamer en ga rustig naast een hete douche zitten of staan om te kunnen stomen. Bij veel kinderen zal dit helpen de luchtwegen te openen, waardoor ademen makkelijker zal gaan. Het zou ook averechts kunnen werken. Luuk wilde er bijvoorbeeld niets van weten. Dus hou je kind wel goed in de gaten.
  3. Ga naar buiten
    Wanneer je kind helemaal niet ontspant bij het stomen, helpt het misschien wel goed om naar buiten te gaan. Frisse lucht doet wonderen.
  4. Doe dikke kleding of slaapzak uit
    Als je benauwd bent is het helemaal niet fijn om dik ingepakt te zijn. Maak je kind zoveel mogelijk vrij van storende kleding, een slaapzak of dekens.
  5. Bel de huisarts(enpost)
    Als je het niet vertrouwt is het altijd handig de huisarts of huisartsenpost te bellen. Zij zullen dan laten weten wat je het beste kunt doen. Vaak is een pseudokroep aanval al snel weer voorbij.

Je vindt hier meer informatie over pseudokroep