Zwangerschapsdiabetes – Hoe gaat het nu?

Het is alweer 12 weken geleden dat er voor de tweede keer tijdens een zwangerschap zwangerschapsdiabetes bij me werd ontdekt. Tijdens de vorige zwangerschap was dit pas met 32 weken het geval en nu was de uitslag met 16 weken al overduidelijk. Hoe gaat het nu ik al ruim 3 maanden een aantal keer per dag bloedprik en me aan een dieet hou? 

Suikerwaardes

Al bij de eerste uitslag werd me in het ziekenhuis direct verteld dat ik hoogstwaarschijnlijk deze keer, in tegenstelling tot de vorige zwangerschap, wel insuline zal moeten spuiten. Omdat je over het algemeen later in de zwangerschap de suikerwaardes steeds minder goed onder controle kunt houden.

Gelukkig lijkt dat tot nu toe nog steeds niet het geval bij mij. Mijn suikerwaardes blijven met her en der een uitschieter nog binnen de perken. Wel merk ik bij de gekste dingen dat het steeds moeilijker wordt om de suikerwaardes laag te houden.

Het liefst zien ze dat ik geen waardes boven de 7.0 heb, wat voor een “echte” diabetespatiënt nog erg laag is. Op sommige dagen lukt het niet om hieronder te blijven, zonder dat ik echt iets geks doe. Ik hoop dus dat ik het vol kan blijven houden zonder insuline. Want nog steeds zit ik er niet op te wachten om in mijn buik te moeten spuiten. De vingerprikjes voor het bloedprikken vind ik al vervelend genoeg.

Vingerprik-diabetes

Dieet

Me aan het dieet houden vind ik misschien nog wel het meest vervelend. Al neem ik ook regelmatig nog wel iets lekkers. Op de een of andere manier reageert mijn suiker daar niet enorm op, dus zolang het goed blijft gaan, neem ik ook zeker af en toe iets lekkers. Ik vind het wel vervelend dat ik elke dag bezig moet zijn met wat ik wel en niet kan eten. Even buiten de deur eten gaat niet zo makkelijk. Want je moet rekening houden met de hoeveelheid koolhydraten en suiker dat ergens in zit.

Maar het is allemaal prima te doen. De scores zijn perfect als ik een beetje aardappelen met veel groente en een lekker stuk vlees neem, dus dat is fijn. Ik heb ook geen honger gedurende de dag en dat schijnen veel vrouwen met zwangerschapsdiabetes wel te hebben, dus ik mag in mijn handjes knijpen wat dat betreft.

De groei

De groei van de baby en mijn buik wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Door middel van het meten van mijn buik tijdens controles en ik krijg extra groeiecho’s om te zien of de baby niet te hard groeit. Voornamelijk bij het buikje, want die groeit vaak te hard als een moeder te maken heeft met zwangerschapsdiabetes.

Bij de laatste controle bleek het buikje van de baby een aantal dagen voor te lopen. Waar de echoscopiste dit allemaal nog wel mee vond vallen, vonden de medisch verloskundige en diabetesverpleegkundige dit toch wel zaak om heel goed in de gaten te houden. Waardoor ik nu iedere 3 weken een groeiecho zal krijgen. Ik vind het in elk geval nog niet zo schokkend allemaal en maak me er voorlopig ook zeker nog niet druk over. We zien wel hoe de groei doorzet de komende weken.

Over het algemeen gaat het dus prima en hoop ik dat ik de rest van de zwangerschap zo door kan gaan, dat zou heel fijn zijn. En als dat niet zo is, weet ik zeker dat het ook wel weer goed komt. Ze houden ons immers zo goed in de gaten!

]]>