De zomer is in volle gang en de temperaturen lopen regelmatig op. Waar moet je met een baby in huis allemaal op letten met warm weer?
De temperatuur in de babykamer
De meest ideale temperatuur in de babykamer is 18 graden, maar dit is tijdens een warme dag nauwelijks haalbaar. Daarom is het misschien handiger je baby op een andere (koelere) plek in huis te laten slapen. Bijvoorbeeld door de box in de keuken te schuiven, de kinderwagen in de gang te zetten of de wieg op je eigen slaapkamer neer te zetten.
De temperatuur in de kinderwagen
Nog heel vaak zie ik gebeuren dat er gebruik wordt gemaakt van de kap van de kinderwagen tijdens warme dagen. Dit is erg gevaarlijk! Met de kap omhoog kan de temperatuur veel te snel oplopen in de kinderwagen. En een doek (zelfs een Dooky!) over de kap heen doen is met hoge temperaturen gevaarlijk. Als het warm is kun je het beste de kap naar beneden klappen en gebruik maken van een parasolletje op de kinderwagen.
Trek luchtige kleding aan
Katoenen kleding neemt meer zweet op dan synthetische stoffen, het is daarom handig om luchtige katoenen kleding bij je baby aan te doen. En tijdens echt warme dagen is het helemaal niet erg om je baby alleen in een luier te laten liggen. Let er wel op dat je kindje ’s nachts kan afkoelen, je doet er goed aan je kindje dan dus wel (luchtig) aan te kleden.
Wat voor luiers?
Luiers zijn niet erg luchtig, wegwerpluiers althans. Je kunt overwegen om (op warme dagen of altijd) gebruik te maken van katoenen wasbare luiers. Dit zorgt voor minder geïrriteerde billetjes bij je baby tijdens warme dagen.
Geef je baby voldoende vocht
Op een warme dag is soms de normale melkvoeding alleen niet voldoende. Het kan raadzaam zijn om er water bij te geven. Hou in elk geval goed in de gaten of je baby voldoende vocht binnenkrijgt en niet uitdroogt. Verschijnselen van uitdroging zijn:
- rusteloosheid
- een snelle ademhaling
- onregelmatig plassen
- droge lippen en mond
- een huid die te warm aanvoelt
- een rood gezicht
- huid is stug als je een huidplooi pakt, veert niet direct terug bij loslaten.
Als je nog een hele jonge baby hebt, is het raadzaam om met de kraamhulp op de lactatiekundige te overleggen of je water bij kunt geven, of dat je bijvoorbeeld je kindje vaker aan de borst legt (of kleinere hoeveelheden en vaker flesvoeding geeft).
Hoe hou je je baby koel tijdens warme dagen?
- Probeer gordijnen zoveel mogelijk dicht te houden overdag.
- Als het even kan, laat je baby dan buiten in de schaduw liggen.
- Trek je kind vooral katoen aan, dat neemt meer zweet op dan synthetische stoffen.
- Pas op met te koude badjes of sponzen om je baby koel te houden, want de temperatuursverschillen kunnen dan te groot worden. Je kunt beter lauw water gebruiken.
- Gebruik een katoenen laken om je kind luchtig in te stoppen op bed.
Heb jij nog aanvullende tips om warme dagen met je baby door te komen?
Afbeelding babyvoetjes in het gras komt van Shutterstock.
Leave a Reply