Hoe graag je de taken ook wilt verdelen. In veel gezinnen is er seksisme. Ook jouw kinderen zien daarmee een groot verschil tussen wat pappa en mamma doet. Veel moeders willen dit voorkomen. Kinderen zien het wanneer je kookt, als je de was doet, zorgzaam bent of voorleest voor het slapengaan. Al deze moederlijke gevoelens zijn goed bedoeld. Steeds meer pappa’s en mamma’s willen dit echter anders zien. Ouderschap doe je namelijk samen, pappa of mamma zou ongeveer dezelfde rol moeten vervullen.
Ben je alleenstaand?
Dan is het geen goed idee om je ex terug te nemen! Wanneer je het ouderschap alleen doet of om en om, dan is het namelijk iets makkelijker om seksisme te voorkomen. Als het kind bij pappa of mamma is, moet je immers pappa en mamma in één zijn. Niet altijd dus, maar wel op de momenten dat je bij jouw kind bent. Toch kan ook hier de vader of moeder kiezen om voor een typisch seksistisch rolmodel te gaan. Dit hoeft dus zeker niet te betekenen dat het ‘goed’ gaat.
Helaas seksisme daarom ook bij verbroken relaties op de loer. Zo groeit 1 op de 5 kinderen van gescheiden ouders zonder vader op. Het percentage dat zonder moeder opgroeit is veel kleiner. Alsof sommige vaders aannemen dat hun kinderen het ook zonder hen redden. Bij moeders komt dit namelijk veel minder voor. Moeder nemen meer verantwoordelijkheid.
Seksisme blijft soms verborgen
Ook bij gezinnen waar seksisme niet aan de orde lijkt is er sprake van. Zelfs als het niet uitgesproken is en het op papier allemaal dik orde lijkt. Dit zit hem in de kleine dingen zoals: het in de bad doen van de kinderen dat meestal door de moeder gebeurt of de boterhammen die nooit door vader gesmeerd worden.
Hoe vang je ongelijkheid op?
Om ongelijkheid op te vangen, is het belangrijk om er met elkaar over te praten. Het liefst als de kinderen op bed liggen. Praat over de inbreng die jullie van elkaar verwachten. Wat is iets dat jij ook van zijn kant verwacht? Is er iets dat hij van jou verwacht? Praat er samen over. Zet daarin kleine stapjes en laat aan toekomstige generaties zien dat niemand vast hoeft te zitten in het eigen rolmodel. Pappa en mamma zijn gelijk.
Politiek en bedrijfsleven
Helaas is er niet aan alles iets te doen. Zo is vaderschapsverlof nog vrij beperkt. En verdienen vrouwen nog steeds minder dan de man. Door over te stappen van zwangerschapsverlof naar ouderverlof, zijn er stappen te zetten. Zo bouwen kinderen al vanaf de geboorte een band op met zowel de vader als moeder. Iets waar het allemaal bij begint. Gelijkheid in plaats van een opgelegde rolverdeling tussen man en vrouw.