Heb jij ook gelijk zo’n gezellig beeld op je netvlies wanneer ik zeg: babyzwemmen? Laat dat beeld maar snel weer los, want dat is niet waar ik hier op doel. Nee, babyzwemmen betekent in dit geval, echt waar, heuse zwemlessen voor je baby. Oftewel: overlevingszwemmen voor baby’s…Gelukkig ben ik niet de enige die daar de nodige bedenkingen bij heeft.
Overlevingszwemmen voor baby’s?
Als ouder is het natuurlijk één van je grootste angsten. Je baby (hoe dan?) of kind die in het water valt en verdrinkt. Gelukkig hebben ze daar in Amerika iets op bedacht: overlevingszwemmen voor baby’s. Maar na het zien van de nieuwsbeelden vraag ik me toch oprecht af of die baby’s net zo gelukkig met deze nieuwe trend zijn als hun ouders.
Op de beelden is te zien hoe een paar baby’s met een zwemleraar in het water zijn terwijl hun moeders op de kant zitten. Ik zie een baby kopje onder gaan en mijn maag draait zich om. Het kindje trappelt en spartelt in paniek naar boven en weet zich op zijn rug drijvende te houden. Dat dan weer wel. Maar het kindje in kwestie is verre van blij.
Huilen
Huilend en pruttelend drijft hij daar een beetje hulpeloos rond. De leraar pakt hem vast en herhaalt het riedeltje nog een keer. “Ja”, zegt hij, “een baby huilt nou eenmaal, hij kan immers niet anders?” Ik zal maar niet herhalen wat ik in gedachten tegen die beste man zei. Want als een baby huilt, dan geeft hij toch aan dat er iets niet goed is? Dat hij zich niet veilig voelt? In ieder geval voelt de ‘zwemmende’ baby zich overduidelijk verre van comfortabel. Hij is een beetje een te letterlijk lijdend voorwerp als je het mij vraagt.
Watervrij
Het op jonge leeftijd watervrij maken van baby’s gebeurt in Amerika en Australië op grote schaal. De reden hiervoor is dat veel mensen een zwembad in de tuin hebben. Natuurlijk is het prettig om te weten dat je kind zich tenminste even zelf kan redden als het per ongeluk ter water mocht raken. Maar wegen de zogenaamde voordelen wel op tegen de nadelen? Het lijkt mij namelijk vreselijk traumatiserend voor zo’n kleintje. Ik herhaal het nog maar eens: zo’n kleintje is alleen maar op zoek naar veiligheid en geborgenheid.
Gevaarlijk?
Wat veel mensen niet beseffen is dat het ook nog eens ronduit gevaarlijk kan zijn. Je weet namelijk helemaal niet of en hoeveel water jouw kindje in zijn longetjes krijgt. Verdrinking op het droge en vele andere longproblemen behoren dan ook tot de risico’s. Dat lijkt het me toch allemaal niet waard? Dan schiet het overlevingszwemmen voor baby’s toch behoorlijk zijn doel voorbij.
Als ouder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind. Ook in en rond het water. Ongelukken gebeuren en zitten in een verdomd klein hoekje, ik ben me daar echt wel van bewust. Maar als je zo graag je baby watervrij wil maken, wees dan ook niet te beroerd om zelf je zwempak aan te trekken en samen met je baby het water in te gaan. Maak het leuk. Maak het water écht vertrouwd. Troost je baby als hij het zwemmen toch iets minder leuk lijkt te vinden dan jij. Schijnveiligheid is namelijk geen oplossing. Schijnveiligheid is gevaarlijk.
Bron: RTL nieuws
Leave a Reply