Gastblog – Je kinderen uitrusten met een GPS tracker zodat je ze altijd en overal weet te vinden. De één vindt dit misschien een eng idee, terwijl de volgende moeder direct online gaat zoeken naar een geschikt exemplaar. Welke voordelen heeft het en welke nadelen? Met een GPS tracker kun je, meestal via een app op je telefoon, altijd de locatie van je kind bepalen. Aanbod is er ook genoeg. Sommige GPS trackers zijn heel basaal en geven alleen de plek door. Maar je hebt ook trackers waarmee je kunt bellen en via internet berichtjes kunt sturen. En wat te denken van de mogelijkheid om een zogenoemde “veilige zone” in te stellen. Gaat het kind te ver weg, dan gaat er gelijk een alarm af.
Meer controle
GPS trackers kunnen in veel gevallen dus best handig zijn voor ouders. Ze bevorderen de controle die je hebt over je kind. Op die manier verminder je dus de kans dat ze in een onveilige situatie kunnen belandden. Bijvoorbeeld door op gevaarlijke plekken te komen. Daarnaast is het natuurlijk de nachtmerrie van iedere ouder dat je kind wordt opgepikt door een gevaarlijke engerd met heel verkeerde ideeën. Met de GPS tracker bij de hand staat de politie al bij zijn deur, nog voordat hij het door heeft. Tenminste, daar mag je van uit gaan.
Minpunten GPS tracker kind
Toch zijn er ook enkele minpunten in te brengen tegen een GPS tracker. Zo beperk je de privacy van je kind wel in grote mate. Totdat een kind achttien is mag je als ouder zonder zijn of haar toestemming je kind helemaal volhangen met GPS trackers, afluisterapparatuur en geheime verklikkers. De vraag is wel in hoeverre een kind dat in de pubertijd belandt daar nog blij van wordt. De kunst van het opvoeden is namelijk niet alleen om ze veilig te houden, maar ook om ze de kans te geven zelf te leren wat zij veilig achten en wat niet. Een geliefde manier om dat te leren is door af en toe eens de grens over te gaan om er achter te komen dat je sommige dingen beter niet doet. Daarnaast is vertrouwen opbouwen ook iets belangrijk. Je puberende kind een GPS tracker meegeven zal het vertrouwen waarschijnlijk niet bevorderen.
Meer vrijheid
Voor jonge kinderen tot pak hem beet een jaar of tien à twaalf, is een GPS tracker echter juist een ideaal ding om ze meer vrijheid te geven. Omdat je namelijk weet waar ze zijn, hoef je ze niet continue in de gaten te houden en kun je ze dus de ruimte geven om bijvoorbeeld ook eens op een plein verder te gaan voetballen. Daarnaast hoef je ook niet meer bang te zijn dat ze per ongeluk verdwalen. Vaak kun je met een druk op de knop op je GPS tracker al een melding sturen naar de telefoon van de ouder. Via de app gaat er dan een alarm af en kun je gelijk zien waar je jouw kind moet oppikken. Heb je een wat meer geavanceerde GPS tracker dan hoeft dat zelfs niet eens. Je belt dan gewoon op en vertelt het kind hoe het de weg terug kan vinden.
Ideaal voor de drukke omgeving
Daarnaast is een GPS tracker voor een kind ook ideaal voor omgevingen die erg druk zijn of onbekend. Denk bijvoorbeeld aan een winkelcentrum of aan een vakantiebestemming. Voor veel ouders zijn dit juist de plekken waar ze het minst graag met hun (drukke) kinderen naar toe gaan. Zeker met meer tegelijk is het eigenlijk ondoenlijk om ze allemaal tegelijk in het oog te houden en ook af en toe nog eens een blouse te passen. Met een GPS tracker kun je ze veel meer hun gang laten gaan. Zijn ze iets ouder, dan kun je ze bij wijze van spreken het hele winkelcentrum geven om doorheen te mogen lopen. Bij jongere kinderen heb je ze met een GPS tracker in ieder geval weer snel gevonden. Hoef je in ieder geval niet weer naar de ballenbak om Jantje op te halen.
Meer ruimte voor je kind
Het wel of niet gebruiken van een GPS tracker is dus eigenlijk volledig afhankelijk van het veiligheidsgevoel en de controle die je hebt als ouder. Plus natuurlijk het verantwoordelijkheidsgevoel van het kind. Sommige kinderen nemen nou eenmaal weinig risico`s en zijn niet heel avontuurlijk aangelegd. Een GPS tracker is vooral handig voor als een kind wel snel afgeleid is en spontaan vergeet waar het eigenlijk mee bezig was. In dat geval kun je jouw kind meer zichzelf laten zijn. Besluit hij om spontaan op ontdekkingstocht te gaan dan kun je hem wat meer tijd en ruimte geven. Goed voor zijn ontwikkeling en voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Zo leert hij namelijk beter om zichzelf te redden zonder dat de veiligheid in gevaar komt.
GPS tracker kopen
Wanneer je een GPS tracker voor je kind wilt kopen, zul je al snel merken dat er veel aanbod is. Sommige GPS trackers kosten niet meer dan een paar tientjes, terwijl je voor anderen makkelijk een paar honderd euro neerlegt. Om te bepalen welke voor jou het beste is, zul je eerst goed moeten bepalen wat je wilt dat het apparaat kan. Alleen maar de locatie bepalen? Of moet je er ook mee kunnen bellen? Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je kind de GPS tracker een beetje “cool” vindt en er het schoolplein mee opdurft. Sommige GPS trackers zien eruit als een smartwatch of als een normaal horloge. Je kunt er ook voor kiezen om een meer standaard doosjesachtig exemplaar in de rugzak te stoppen. Alleen loop je natuurlijk dan wel meer risico dat deze kwijt raakt of vergeten wordt.
Tot slot
Het kan slim zijn om een GPS tracker te kopen die je niet alleen voor je kind gebruikt, maar ook voor andere dingen. Zo bevatten veel GPS trackers meerdere functionaliteiten, zodat ze bijvoorbeeld ook als stappenteller kunnen dienen. Heel handig tijdens het hardlopen. Of wat te denken van een GPS tracker kat of hond? Met een GPS tracker kun je in ieder geval aan de ene kant controle houden en die aan de andere kant juist weer loslaten. Een veilig gevoel, zonder dat je kind zichtbaar onder controle te houden. ideaal voor vrijwel iedere ouder.