Veilig barbecueën met kinderen.nl

Met het lekkere weer halen een hoop mensen de barbecues weer uit de schuur. Barbecueën is een hartstikke lekkere en gezellige bezigheid. Het brengt helaas ook risico’s met zich mee. Jaarlijks worden er ongeveer 200 mensen behandeld op de Spoed Eisende Hulp in het ziekenhuis na ongelukken met barbecueën. Dit gaat niet enkel om volwassenen die aan het barbecueën zijn, maar ook om minderjarige kinderen die letsels oplopen. Met de volgende tips hopen wij de barbecue liefhebbers wat advies geven hoe je het meest veilig kan doen. 

Verschillende fases

Een barbecue bestaat uit een aantal fases: voordat je begint, het moment waarop je begint, tijdens het barbecueën en zodra je klaar bent. Bij elke fase loopt je een aantal risico’s. Op al deze fases zal ik wat dieper inzoomen op de mogelijke risico’s en hoe je deze zou kunnen vermijden.

Vóórdat je begint met barbecueën

Een goede voorbereiding is mogelijk het belangrijkste wat er bestaat wanneer je wil gaan barbecueën. Met een goede voorbereiding kun je al een hoop risico’s vermijden.

Let daarom goed op waar je de barbecue plaatst. Zorg allereerst dat de barbecue stevig op de poten staat op een vlakke ondergrond. Wanneer je een kleinere barbecue hebt, zorg er dan voor dat deze op een goede hoogte staat zodat je niet hoeft te bukken. Ook is het belangrijk dat je de barbecue uit de wind zet, en indien dat niet mogelijk is goed rekening houdt met de windrichting. Plaats hem niet te dicht bij tuinmeubels en andere brandbare materialen of onder een afdak.

Als de barbecue toch redelijk dichtbij je tuinmeubels komt te staan, omdat je bijvoorbeeld een kleine tuin hebt, zorg dan voor voldoende afstand. En zorg voor een goede stevige tuinset die niet ineens om kan waaien of om kan vallen. Je kunt makkelijk online een loungeset kopen die goed en stevig is.

Wanneer je elektrisch barbecuet (je vindt hier een elektrische barbecue), let er dan goed op dat je deze niet in de buurt van water (zwembad/vijver/regen) plaatst.

Wanneer je op gas barbecuet (je vindt hier een gasbarbecue), controleer dan een datum op de gasfles. Controleer ook of de gasslang nog heel is, deze mag geen gaatjes bevatten.

Lees ook: Hoe Smart Home me helpt een geruste moeder te zijn

Barbecueën met kinderen? Met deze handige tips weet je zeker dat het een gezellige en bovenal veilige barbecue wordt!

Het begin van de barbecue

Begin op tijd met het opwarmen van de barbecue. Een half uur is meestal voldoende. Bij een gasbarbecue is 5 minuten vaak al genoeg.

Indien je een houtskoolbarbecue gebruikt (je vindt ze hier), zorg er dan voor dat de kolen gloeien en niet vlammen. Wij zelf maken wel eens gebruik van een zogeheten snelstarter (koop ze hier) zodat de kolen sneller warm zijn.  Blaas sowieso nóóit in het vuur! Gebruik liever een waaier of blaasgalg.

Steek de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes en nóóit met een brandbare vloeistof als bijvoorbeeld spiritus. Gebruik hierbij het liefst een lange lucifer.

Tijdens het barbecueën

Wanneer je aan het barbecueën bent, laat deze dan staan waar hij staat. Ga niet lopen met een brandende barbecue. Houdt voor alle zekerheid een emmer water of zand bij de hand om het vuur te doven indien nodig.

Gebruik tijdens het barbecueën speciaal barbecuegereedschap, zoals bijvoorbeeld lange pennen, vleesvorken en tangen (zoals deze). Keer het voedsel pas om zodra het niet meer aan het rooster plakt. Indien dit nog wel vastplakt, trek dit dan niet los.

Let ook goed op je kleding en die van de mensen om je heen, met name kinderen! Draag geen licht ontvlambare kleding zoals zwemkleding en nylon. Katoenen kleding is het meest veilig.

Probeer er sowieso voor te zorgen dat kinderen uit de buurt van de barbecue blijven, het liefst buiten een cirkel van 3 meter (kinderen willen nog wel eens de grens opzoeken). Kleinere kinderen kun je eventueel in een kinderstoel zetten. Met wat grotere kinderen kun je wellicht al wat afspraken maken tot waar ze mogen komen. Maak desnoods met stoepkrijt een lijn om de afstand aan te geven. Blijf vooral goed opletten!

Spreek af dat er niet wordt gevoetbald of met ander rollend speelgoed wordt gespeeld zolang de barbecue aanstaat. Door het rollende voorwerp kunnen kinderen mogelijk afgeleid raken waardoor ze toch te dicht bij de barbecue kunnen komen met alle gevolgen van dien.

Barbecueën met kinderen? Met deze handige tips weet je zeker dat het een gezellige en bovenal veilige barbecue wordt!

Na het barbecueën

Wanneer je klaar bent met barbecueën met een houtskoolbarbecue, zet de deksel dan op de barbecue en dek deze af met zand. Wanneer je gebruik maakt van een gasbarbecue, controleer dan extra goed of de gasfles gesloten is en deze goed is afgekoppeld.

Zodra hij is afgekoeld, wat best nog wel een tijdje kan duren, plaats hem dan op een veilige plek.

Wat als het begint te regenen?

Vaak, wanneer er grotere barbecues worden georganiseerd, wordt dit al enige tijd van te voren geregeld. Hierbij riskeer je de mogelijkheid dat het zou kunnen regenen.  Mocht dit helaas het geval zijn, plaats de barbecue NOOIT binnen. Rook van hout en houtskool bevat namelijk veel koolstofmonoxide af. Koolstofmonoxide is een gevaarlijk geur- en kleurloos gas dat jaarlijks voor vele dodelijke slachtoffers zorgt. Je kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een elektrische barbecue of om het kleiner aan te pakken en bijvoorbeeld te gaan gourmetten of fonduen.

Wat als het toch is mis gegaan?

Het is altijd verstandig om bepaalde voorzorgsmaatregelen in huis te hebben voor mogelijk ongelukken. In het kader van brandgevaar, kan een blusdeken erg zinvol zijn. Het vuur kan gedoofd worden door het slachtoffer over de grond te rollen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een blusdeken of andere zwaar textiel zolang deze niet synthetisch zijn. Wanneer kleding of het haar van iemand in brand staat, kun je dit ook doven met water of afdekken met andere kleding, lakens of dekens (wederom mag dit niet synthetisch zijn!).

De belangrijkste regel die je moet onthouden wanneer iemand in brand staat, is dat deze persoon NOOIT mag rennen. Door te rennen worden de vlammen alleen maar erger. Een ezelsbruggetje die je kunt gebruiken in een situatie als deze: niet hollen maar rollen.

Brandwonden dienen minimaal een half uur in lauw (niet koud!) stromend water gekoeld te worden. Trek kleding niet van een verbrande huid, het vel kan hierdoor meegetrokken worden. Het is beter de kleding mee te koelen met de huid. Raadpleeg altijd een arts en bel bij spoedgevallen 112.

Barbecueën met kinderen? Met deze handige tips weet je zeker dat het een gezellige en bovenal veilige barbecue wordt!

Veilig eten

Naast mogelijke risico’s op brandgevaar, is het ook van belang dat er rekening wordt gehouden met goed eten om narigheid te voorkomen.

Wanneer je vlees en/of vis hebt gekocht, zorg dat deze in de koelkast liggen en niet in de zon. Probeer deze ook tijdens het barbecueën zo lang mogelijk in de koelkast te laten. In rauwe producten als vlees en vis kunnen ziektemakers zitten wanneer deze te lang buiten de koelkast staan. Je kunt dit voorkomen door vlees en vis goed gaar te maken of voor gegaard voedsel te kopen.

Keer tijdens het barbecueën het voedsel regelmatig om, om te voorkomen dat het aanbrandt. Aangebrande randjes of korstjes kun je het beste wegsnijden aangezien deze mogelijk schadelijke stoffen bevaten als acrylamide en PAK’s.

Probeer eens wat meer groente en vleesvervangers op de barbecue te leggen. Leuk voor af afwisseling en dit zorgt tegelijk ook  voor een langere milieubelasting.

EHBO app

En nog een allerlaatste tip, welke ik zelf erg prettig vind. Het Rode Kruis heeft een gratis app waarbij je vrijwel elke EHBO situatie direct kunt zien wat je moet doen. Let hier bij op dat je ook in het menu op kinderen kunt selecteren. Bij kinderen dient soms in bepaalde situaties anders gehandeld te worden!

Wat doe jij om het barbecueën zo veilig mogelijk te laten verlopen?

Barbecueën met kinderen? Met deze handige tips weet je zeker dat het een gezellige en bovenal veilige barbecue wordt!

Afbeeldingen door: FamVeldLucky BusinessPhuShutter, stockcreations