Tips om de beste basisschool voor je kind te kiezen

Het loslaten van je kind is vreselijk moeilijk. En om al op hele jonge leeftijd te moeten beslissen naar welke school je je kroost laat gaan is misschien wel net zo moeilijk. Want hoe kies je de juiste basisschool voor je kind? Kijk je alleen naar de scores van de school of zijn er ook andere belangrijke zaken waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een school? Ik heb onze afwegingen voor je onder elkaar gezet. Hopelijk helpt het bij het uitkiezen van de juiste basisschool.  

Verzamel informatie over de school

Je kunt voordat je gaat rondbellen om kennismakingen in te plannen al veel informatie online vinden. Bekijk bijvoorbeeld eens de website van de school. Wat kun je er allemaal vinden? Past alles wat er staat bij jullie denkwijze of totaal niet? Deze eerste indruk is misschien wel de belangrijkste. Vaak kun je hier ook informatie vinden over de klassen, de schooltijden en wat er van ouders verlangd wordt. Natuurlijk probeert een school zichzelf wel te verkopen. Dus het kan ook zeker geen kwaad om de website van de Onderwijsinspectie te bekijken om het inspectierapport van de school te bekijken. Je kunt daar ook verschillende scholen met elkaar vergelijken.

Het schooltype

Past een bepaalde school bij je geloofsovertuiging? Is er een speciaal soort onderwijs waar je graag voor zou willen gaan? Er is veel keuze in schooltypes. Wanneer je een school kiest op geloofsovertuiging, kun je kiezen uit een:

  • Christelijke school
  • Katholieke school
  • Islamitische school
  • Joodse school
  • Hindoeïstische school of een openbare school.

Maar er zijn ook verschillende onderwijssoorten te vinden op scholen. Denk hierbij aan:

  • Montessori
  • Jenaplan
  • Dalton
  • Vrije School
  • Freinet
  • Nuts

En je kunt kiezen uit een openbare school, die staat open voor alle soorten geloofsovertuigingen. Sommige openbare scholen werken wel volgens een pedagogisch concept. Maar een openbare school mag nooit iemand weren vanwege een bepaalde geloofsovertuiging.

Daarbij kan het ook voorkomen dat er scholen zijn met een bepaalde geloofsovertuiging die er ook een bepaald onderwijssoort op na houden. Denk hierbij aan een Christelijke Montessorischool.

De afstand tussen huis en school

Het is misschien niet het belangrijkste, maar toch vind ik het persoonlijk meetellen bij de schoolkeuze; de afstand tussen huis en school. De eerste jaren zal je je kinderen toch nog naar school brengen. Maar buiten dat het misschien in de toekomst handig kan zijn als je kinderen ook alleen van en naar school kunnen fietsen, is het vaak ook zo dat er meerdere kinderen uit de buurt op dezelfde school zitten. En het is ook wel prettig als de route naar school niet te lastig te fietsen is.

Schoolpopulatie

Wie worden de vriendjes van je kind? Echt kiezen kun je de vrienden van je kinderen niet, maar er zijn wel verschillen te ontdekken op scholen. Vaak helpt het om hierbij toch vooral naar de onderwijsvorm te kijken, past dat goed bij jullie eigen opvoeding? Dan is de kans groot dat je de kinderen op deze school ook graag als de vriendjes van je kind zou zien. Ook kan het helpen als je al kinderen kent op school. Bijvoorbeeld omdat het buurtgenootjes zijn of omdat je ze kent van de kinderopvang.

Het gebouw en het schoolplein

Dit kun je deels al zien als je voorbij het schoolgebouw loopt. Hoe ziet het gebouw eruit? Hangen er knutselwerkjes voor de ramen? Nodigt het schoolplein uit om te spelen? En bij een kennismaking in de school kun je kijken hoe de indeling is. Is het rommelig maar overzichtelijk? Is het schoon en is er aan de sfeer te merken of het een strenge school is of niet? Het eerste gevoel als je de school binnenstapt is erg belangrijk. Zijn er ook extra ruimtes rondom de school? Zoals bijvoorbeeld een schooltuin en spelen de kleuters en de bovenbouw apart van elkaar op het schoolplein?

Schooltijden

Steeds meer scholen stappen over naar een continuerooster, waardoor de schooldagen eerder ophouden, maar iedereen tussen de middag op school blijft. Dit spreekt niet alle ouders aan, dus is het belangrijk om dit goed in kaart te brengen. Kun je je kinderen tussen de middag ophalen van school en zo niet, wat kost de overblijf als er geen continuerooster is? Sommige scholen kiezen voor een extern bedrijf om de overblijf te regelen en zijn hierdoor erg duur, terwijl andere scholen het aan de school of zelfs de ouders over laat. Dit kan veel schelen in de kosten. En bij een continuerooster kan het een nadeel zijn dat de buitenschoolse opvang duurder is.

Lees ook: Back to school – Inhoud van Luuk’s schooltas

Hoe kies je de juiste basisschool voor je kind? Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een school en wat is belangrijk? Zo kies je de juiste basisschool!

Leerkrachten

Hoe komen de leerkrachten op je over? Zijn ze betrokken? Luisteren de leerlingen naar ze en komen ze (indien mogelijk) de hand schudden? De sfeer in de klas is bepalend voor het opnemen van de lesstof, dus dit is erg belangrijk. Al moet je wel altijd onthouden dat leerkrachten wegens ziekte of een andere baan natuurlijk ook zomaar kunnen wegvallen en er een ander voor in de plaats komt. Ook helpen de leerkrachten de leerlingen te begeleiden. Hoe zit dit met bijzondere gevallen? Wat als je kind gepest wordt, te weinig uitdaging heeft of juist niet goed kan meekomen met de lesstof. Is er tijd en ruimte om hiermee om te gaan en op welke manier gebeurt dit?

Beoordeling van de leerlingen

Leerlingen worden op steeds meer verschillende manieren beoordeeld. Hoe gaat dat op de school waar je kennismaakt? Krijgen de kinderen een rapport? Krijgen ze cijfers? Moeten ze huiswerk maken of wordt het schoolwerk voornamelijk op school gedaan? Daarnaast is het ook goed om te weten dat er scholen zijn waar nog zo min mogelijk digitaal gewerkt wordt en er zijn scholen waar bijna alleen nog maar digitaal gewerkt wordt, met tablets en digiborden. En afhankelijk van de onderwijsvorm zullen er ook toetsen gemaakt worden in de loop der schooljaren. Het is goed om van te voren te weten hoe de school naar keuze hierin staat en tot op welke hoogte zij voldoen aan deze eisen.

De ouderbijdrage

Dit zou niet perse doorslaggevend moeten zijn, maar ik kan me voorstellen dat het bepaalde knopen kan doorhakken. De ouderbijdrage voor scholen is zeer verschillend in prijzen. Bij de ene school is een vrijwillige ouderbijdrage, toch niet geheel vrijwillig, terwijl dit bij de andere school wel zo is. Ook verschilt het erg per school wat er bij de ouderbijdrage inbegrepen is. En of er dus nog kosten bij kunnen komen voor bijvoorbeeld een schoolreisje. Er zijn scholen die kinderen van bepaalde activiteiten kunnen uitsluiten als de ouderbijdrage niet betaald is. Het is goed om je hier van te voren in te verdiepen.

De rol van ouders

Ook de rol van jou als ouder kan per school erg verschillen. Er zijn steeds meer scholen die erg bouwen op de ouders. Door een actieve ouderraad te hebben, maar een school kan ook veel inzet vragen voor bijvoorbeeld de schoolbibliotheek, verschillende activiteiten en feestdagen. Wanneer je hier echt geen tijd voor hebt, kun je hier maar beter rekening mee houden met het uitkiezen van een school. Veelal zijn scholen die veel aan ouderparticipatie doen, goedkoper in de ouderbijdrage dan scholen die minder om ouderparticipatie geven.

Lees ook: Hoofdluis voorkomen en bestrijden

De wachtlijst van een school

Je kind aanmelden op een basisschool kan vaak vanaf 3 jaar ongeveer. Maar in sommige dorpen en steden moet je er al veel eerder bij zijn om van een plekje verzekerd te zijn. Informeer dus naar de wachtlijst van een school. Is die er nog niet en is er gegarandeerd plek bij inschrijving? Of komt je kind bij inschrijving op een wachtlijst te staan? Bij de laatste is het wel verstandig om je kind op meerdere scholen in te schrijven. En wanneer je kind geplaatst is, is het wel zo netjes om vervuiling van verdere wachtlijsten tegen te gaan en je kind uit te schrijven bij de andere scholen.

Wanneer hebben wij voor een school gekozen?

Over twee maanden is het zo ver voor ons. Luuk wordt vier jaar en zal vanaf dan naar de basisschool gaan. Het uitkiezen van een basisschool was iets waar we best moeite mee hadden. Hoewel we al rond Luuk’s tweede verjaardag een basisschool dachten uitgekozen te hebben, besloten we afgelopen jaar toch nog andere scholen te bezoeken en te kijken of een ander soort onderwijs toch niet beter bij hem past. Dat bleek zo te zijn, waardoor we vrijwel op het laatste moment nog een plekje voor beide kinderen bemachtigden op een school die voor ons heel erg goed voelt. Het aftellen is voor ons begonnen, nog maar heel even en Luuk gaat de eerste dagen wennen op zijn nieuwe school. Maar omdat de school zo goed voelt voor ons allemaal, kijken we er vooral naar uit in plaats van dat we er tegenop zien. Al blijft het natuurlijk moeilijk om je kind verder los te moeten laten.

Hoe kies je de juiste basisschool voor je kind? Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een school en wat is belangrijk? Zo kies je de juiste basisschool!

Waar heb jij opgelet bij het kiezen van de basisschool voor je kind? Mis je nog aandachtspunten?


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *