Anticonceptie na je zwangerschap

Anticonceptie na je zwangerschap, is best wel iets om over na te denken. Na de zwangerschap van Luuk vond ik dat allemaal niet zo nodig, maar sinds Maik er is en het ons toch wel duidelijk is dat we niet nog een derde kindje willen, vond ik toch dat er iets moest gebeuren. Maar er zijn zoveel mogelijkheden. Wat kies je? 

Welke anticonceptiemiddelen zijn er?

De anticonceptiepil

Misschien is dit wel het bekendste anticonceptiemiddel. Er zijn verschillende pillen verkrijgbaar, met verschillende hormonen erin. De meeste pillen hebben 21 pillen per strip. Je slikt die pillen 3 weken en daarna een week niet, in die zogenaamde stopweek zal je menstrueren. Het is belangrijk de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in te nemen.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister plak je iedere week op en beschermt tegen zwangerschap. Net als bij de anticonceptiepil gebruik je de pleister 3 weken en dan heb je een stopweek om te kunnen menstrueren. Het is belangrijk om de pleister elke week op dezelfde dag te vervangen, want de pleister werkt 7 dagen. De pleister is bestemd tegen water, maar niet tegen olie, bodylotion en crèmes, dus daar moet je mee uitkijken rondom de pleister.

Anticonceptiering

De anticonceptiering is een maandelijkse anticonceptiemethode. Je plaatst de ring zelf (met je vingers, of met een hulpmiddel die je bij de ring mee kunt bestellen) in de vagina en hoeft vervolgens een maand lang nergens aan te denken. De anticonceptiering is een goede methode om je menstruatie te verschuiven, over te slaan of uit te stellen. Je voelt de ring niet zitten en het kan er niet zomaar uitvallen.

Lees ook: Beppy tampon; review en ervaringen van een tampon zonder trouwtje. 

Anticonceptiestaafje

Een anticonceptiestaafje (implanon) biedt bescherming voor 3 jaar. Het wordt geplaatst door een (huis)arts onder de huid van je bovenarm. Het scheidt continue een kleine hormoondosering af en heeft dus geen pieken en dalen. Je hebt zelf geen invloed op je menstruatie, deze kun je dus niet uitstellen, verschuiven of overslaan. Na 3 jaar kan het staafje weer verwijderd worden door de arts en je kunt er dan voor kiezen direct een nieuwe te laten plaatsen.

Spiraaltje

Het spiraaltje wordt door je (huis)arts in de baarmoeder geplaatst. Je hebt een koperspiraaltje (zonder hormonen) of een hormoonspiraaltje. Het voordeel van een spiraaltje is, dat de hormonen alleen vrij komen rondom je baarmoeder. Waardoor je veel minder snel last hebt van neerslachtigheid, zoals je bij bovenstaande manieren wel kunt hebben. Het inbrengen van het spiraaltje kan gepaard zijn met wat pijn en bloedverlies. Een spiraaltje kan 5 jaar blijven zitten. Sommige vrouwen ervaren met het hormoonspiraaltje geen of bijna geen menstruatie meer. Met een koperspiraaltje zou het zelfs kunnen dat je meer bloedverlies krijgt.

Prikpil

De prikpil is een betrouwbare vorm van anticonceptie en wordt elke 3 maanden door een huisarts gegeven. Je hoeft dan 3 maanden niet meer aan anticonceptie te denken. Maar het grote nadeel van de prikpil kan zijn dat het een jaar of zelfs langer kan duren tot je weer vruchtbaar bent. Ook kan er verlies van botdichtheid plaatsvinden met de prikpil. Er is geen stopweek, dus je hebt zelf geen invloed op je menstruatie.

Anticonceptie met borstvoeding

Niet alle anticonceptie mogelijkheden kunnen samen met borstvoeding. De combinatiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering bevatten oestrogeen en onderzoek heeft uitgewezen dat deze middelen daarom niet gebruikt kunnen worden tijdens de borstvoedingsperiode. De pil zonder oestrogeen (de minipil), het anticonceptiestaafje en het koperspiraal kunnen wel zonder problemen worden gebruikt als je borstvoeding geeft. De prikpil en het hormoonspiraaltje verwachten ze ook zonder problemen voor de baby te kunnen plaatsen. Wel loop je een verhoogd risico op perforatie van je baarmoeder als je borstvoeding geeft tijdens het plaatsen.

Waar heb ik voor gekozen?

In de puberteit

Volgens mij was ik 14 toen ik begon met het slikken van de pil. Ik had een vriendje en daarnaast was ik heel erg onregelmatig, met heel veel klachten ongesteld. Regelmatig lag ik dubbelgevouwen van de buikpijn. De pil werkte hier gelukkig goed tegen. Ik begon met microgynon30 en uiteindelijk kreeg ik de ‘goedkopere’ variant. Ethinylestradiol.

Rond mijn 21e

Mijn leven werd erg onregelmatig, ik ging de ene keer vroeg naar bed, de andere keer juist niet en daardoor vergat ik de pil wel eens, dus besloot ik voor een hormoonspiraaltje te gaan. De mirenaspiraal. Het laten zetten was vreselijk, oh wat deed het een pijn. Helaas was de ervaring daarna ook niet positief. Ik menstrueerde 24/7, een half jaar lang. Langer wilde ik het niet eens proberen, ik besloot het spiraaltje eruit te laten halen.

Terug naar de pil

Na die spiraal ervaring wilde ik weer terug naar de pil. En besloot een wekker te zetten om de pil iedere avond rond hetzelfde tijdstip in te kunnen nemen. Dat ging verder prima. Maar ik merkte helaas wel het een en ander aan bijwerkingen. Eerder had ik daar niet zo bij stilgestaan, maar ik merkte nu hoe heftig ik reageerde op de pil. Of nou ja, eigenlijk juist niet heftig. Ik werd vlak, was niet heel blij, ook niet heel ongelukkig, maar van dat alles maar een beetje.

Stoppen met de pil, zonder kinderwens

We besloten de pil het huis uit te gooien en vanaf toen ging ik me veel beter voelen. Ik kon weer voelen. Als ik blij was, was ik blij, ik kon weer huilen van het lachen en ik kon ook gewoon weer huilen als ik me slecht voelde. We besloten om even helemaal niets te gebruiken. Ja condooms. En daar werden we ook niet vrolijk van, maar helemaal klaar voor kinderen waren we ook weer niet. Het grote voordeel hiervan was, dat mijn lichaam een flinke tijd de tijd heeft gehad om weer helemaal een eigen cyclus te krijgen, weliswaar onregelmatig, maar om die reden ben ik ooit ook met de pil begonnen, en alle hormonen konden mijn lichaam uit. Tegen de tijd dat we wel voor een kindje wilde gaan, was ik dus ook binnen 3 maanden zwanger. Het ‘ontpillen’ was al klaar.

Tussen de zwangerschappen geen anticonceptiemiddel

Na de zwangerschap van Luuk kreeg ik al de vraag van de verloskundige of ik had nagedacht over de vorm van anticonceptie. Dat hadden we zeker, ik wilde geen poespas aan mijn lijf, dus besloten we weer geen anticonceptiemiddel te gebruiken. Dat was immers goed bevallen. En zou ik zwanger raken, dan was dat prima. Dan zou er geen man over boord zijn, al wilden we liever wel iets langer wachten. Na 2,5 jaar zijn we weer gaan proberen zwanger te worden en na een aantal maanden was het zo ver en was ik zwanger van Maik.

Geen kinderwens meer – wat nu?

Nu Maik er is en we twee kinderen hebben, hebben we geen kinderwens meer. Ik wil het mijn lichaam ook helemaal niet meer aan doen, aangezien ik alleen maar ziek ben tijdens de zwangerschap. En om niet de hele tijd bezig te zijn met wanner we wel of niet voorzichtig moeten doen, besloot ik te kiezen voor een koperspiraaltje. 3 maanden na de bevalling ben ik begonnen met het opwekken van een menstruatie met de anticonceptiepil. En hoe gek ook, ik was direct weer heel moe en neerslachtig. Eigenlijk zou ik de pil 2 maanden slikken, maar ik heb het bij 1 maand gehouden en tijdens de stopweek is direct het spiraaltje geplaatst. Deze keer zonder enige pijn. Blijkbaar maakt het echt verschil of je al eens bevallen bent. Of de huisarts deed nu voorzichtiger, dat kan natuurlijk ook haha.

Het hormoonspiraaltje bevalt me prima. Ik heb totaal geen invloed op mijn menstruatie, wat het wel wat lastiger maakt, want ik voel het niet aankomen nu. Wel is de menstruatie heftiger, heb ik veel meer bloedverlies. Maar de menstruatie duurt korter (4 dagen nu) en er lijkt zelfs wat regelmaat in te komen.

Anticonceptie met een maagverkleining

Binnenkort krijg ik een maagverkleining en dat betekent dat ik geen anticonceptiepil meer zou mogen gebruiken. Dit komt immers in je maag en omdat het al zo snel door zal gaan naar mijn darmen, zal het onvoldoende werken. Dit is voor mij gelukkig geen enkel probleem, want ik ben hartstikke blij met het hormoonspiraaltje, maar als je een maagverkleining overweegt en de pil slikt, is dit wel iets om bij stil te staan.

Voordelen van het hormoonspiraaltje

  • Als het is geplaatst (en goed zit), hoef je er 5 jaar lang niet meer aan te denken
  • Het geeft geen hormonen af en zorgt dus niet voor neerslachtigheid of andere mentale nadelen
  • Na een zwangerschap doet het plaatsen nauwelijks pijn
  • Je behoudt je eigen cyclus

Nadelen van het hormoonspiraaltje

  • Je moet zelf onthouden wanneer je spiraaltje weer vervangen moet worden
    Al zijn daar inmiddels fijne hulpmiddelen voor. Door je te registreren bij spiraalcheck, krijg je vanzelf een herinnering wanneer je je spiraaltje weer moet laten vervangen.
  • Je hebt zelf geen invloed op je menstruatie, je kunt het niet verplaatsen, uitstellen of overslaan.
  • Je moet het laten plaatsen en verwijderen door een (getrainde arts) en kunt het niet zelf doen.

Ik ben in elk geval erg blij met dat ik er de komende 4 jaar (ik heb ‘m inmiddels alweer bijna een jaar namelijk) niet meer aan hoef te denken en dat het samen kan met mijn maagverkleining straks. Als we echt 100% zeker weten dat er geen kleine meer komt, kunnen we altijd nog besluiten dat Joost een keer onder het mes gaat. Maar voorlopig is dit een prima oplossing.

Waar heb jij voor gekozen na je zwangerschap(pen)?