Soms kun je als ouder helemaal gek worden van het gehuil van je baby. Sommige ouders kunnen zo wanhopig worden dat ze met de baby gaan schudden in de hoop dat deze stil wordt. Veel mensen beseffen helaas niet dat het schudden van een baby of het hardhandig wegleggen zeer ernstige gevolgen kan hebben. Wanneer je dit doet, riskeert je baby mogelijk een hersenletsel met alle gevolgen van dien, welke ook wel het Shaken Baby Syndroom wordt genoemd. Toch worden er jaarlijks naar schatting nog gemiddeld 40 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met ernstig hersenletsel als gevolg van schudden..
Hersenletsel, meervoudige handicap of overlijden door schudden
Het schudden van een baby is zeer gevaarlijk. Het hoofd van de baby is relatief nog erg zwaar en groot vergeleken tot de rest van zijn/haar lichaam. Ook zijn de nekspieren nog niet stevig genoeg om het hoofdje zonder steun rechtop te kunnen houden. De hersenen in het hoofdje van een baby liggen los in een laagje hersenvloeistof, die op en neer gaan bewegen tijdens het schudden. Op de hersenen liggen bloedvaten die naar het hersenvlies toe gaan. Wanneer er met een baby wordt geschud, kan er spanning op deze bloedvaten komen te staan met als gevolg dat ze kunnen knappen. Wanneer ze knappen is er sprake van een hersenbloeding. Baby’s kunnen een blijvend hersenletsel oplopen, meervoudig gehandicapt raken of zelfs komen te overlijden.
Het Shaken Baby Syndroom komt voornamelijk voor bij baby’s, maar ook bij peuters t/m 3 jaar. Daarbij wordt de term Shaken Infant Syndroom (SIS) gebruikt.
Het volgende filmpje laat zien wat er gebeurt in de hersenen wanneer je met een baby schudt. Pas op! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren!
Mogelijke symptomen van het Shaken Baby Syndroom
De letsels zijn meestal niet direct zichtbaar doordat deze zich vrijwel altijd bevinden om de plek waar de hersenen overgaan in het ruggenmerg. Je schade bevindt zich vooral in de zenuwbanen in de nek waar de controle voor de ademhaling zit. Hierdoor kan er een zwelling van de hersenen en/of zuurstoftekort optreden wat tot blijvende beschadigingen kan leiden of nog erger.. De onderstaande directe gevolgen of symptomen komen bij 50% tot 80% bij de slachtoffers voor. Indien je één of meerdere van onderstaande symptomen herkent, raadpleeg dan per direct een arts!
- Ademhalingsproblemen;
- Moeite met slikken of zuigen;
- Overgeven;
- Doofheid;
- Bloedingen in de ogen;
- Epileptische aanval;
- Prikkelbaar en ontroostbaar;
- Slapte of stijfheid armpjes of beentjes;
- Bewusteloosheid;
In een later stadium kunnen kinderen last krijgen van leerproblemen, spraakproblemen, ontwikkelingsachterstand, mentale achterstand, coma of zelfs overlijden.
Wat kun je er aan doen?
Helaas zijn de beschadigingen in de hersenen in de meeste gevallen blijvend. Wel kan snelle medische hulp en de juiste diagnose voorkomen dat de gevolgen verergeren. Nog belangrijker is om (toekomstige) ouders goed te informeren over de ernstige risico’s van het schudden van een baby zodat dit een kind bespaard kan blijven! Vergeet niet: Een baby huilt nou eenmaal niet voor niets. Huilen is zijn/haar enige communicatiemiddel om aan te geven dat er iets aan de hand is!
Durf hulp te vragen wanneer het je even te veel wordt!
Op momenten dat het je als ouder even te veel wordt, is het verstandig even afstand te nemen. Indien mogelijk, geef de verantwoordelijkheid van je baby even aan een ander zodat jij je rust weer terugkrijgt. Mocht dat je niet helpen, durf dan om hulp te vragen. Praten met je huisarts, het consultatiebureau of andere ouders kan soms heel erg prettig zijn. Je zult echt de enige niet zijn.
Het Shaken Baby Syndroom lijkt vooral voor te komen bij huilbaby’s, moeders die lijden aan een post-partum depressie en/of een verslechterde gezinssituatie. Indien je merkt dat iemand in je omgeving het moeilijk heeft, probeer er dan met hem/haar over te praten.